در روز تجلیل از یکصدو چهارمین سالگرد استرداد استقلال افغانستان٬ مقامات بلند پایه طالبان از جهان خواستند با حکومت آنها تعامل داشته باشند.
مولوی عبدالکبیر، معاون سیاسی رئیسالوزرای حکومت طالبان در سخنرانیاش در مراسم گل گذاری در پای بنای یادگاری « آزادی» در محوطهٔ وزارت دفاع در کابل گفت، اگر جهان افغانستان عاری از هراس افگنی و مواد مخدر میخواهد، باید با آنها تعامل کند:
"اگر جهان یک افغانستان امن میخواهد، طوریکه در آن خطری برای جهان نباشد و از مواد مخدر و قاچاق پاک باشد، در این صورت جهان باید این خواستهها را تنها از امارت اسلامی داشته باشد، قسمی که اهداف جهان در افغانستان بدون موافقت امارت اسلامی امکان پذیر نیست، پس جهان مکلف است که به امارت اسلامی دست تعامل دراز کند."
این مقام بلند پایۀ طالبان درحالی خواستار تعامل با جهان است که حکومت طالبان به نقض حقوق بشر در داخل کشور متهم است.
اما در مراسم بزرگداشت از ۲۸ام اسد سایر مقامهای طالبان گفته اند که به عنوان یک نظام مستقل به روابط سالم باور دارند و از دیگران نیز خواستار روابط مشابه اند.
سراج الدین حقانی، سرپرست وزارت داخلۀ حکومت طالبان گفت، جهان یک سلسله مشکلات را به عنوان بهانه میگیرد، اما او از جهان خواست که دروازۀ گفتگو و تفاهم همواره باز است و مشکلات باید از راه گفتگو حل شود.
حقانی یک بار دیگر تأکید کرد که حکومت طالبان بر توافق انجام شده در دوحه متعهد است:
"امارت اسلامی تعهدات را که باشما در دوحه کرد، ما با آن تعهد پایبند هستیم، اما اینکه جهانیان به آن عمل نمیکنند. کشورهای همسایه در اینجا مشکل ایجاد میکنند، ما بخاطر حل مشکلات دروازۀ گفتگوها را باز نگه داشتهایم."
هرچند سراجالدین حقانی از کدام کشور خاصی نام نگرفت که برای افغانستان مشکل ایجاد میکند، اما در این اواخر تنشها میان پاکستان و حکومت طالبان شدت گرفته و هردو طرف بر یکدیگر اتهام میبندند.
مقامهای پاکستانی گفته اند که تحریک طالبان پاکستان در افغانستان تحت حاکمیت طالبان پناگاههای امن دارند و این گروه حملاتی را در پاکستان از افغانستان سازماندهی میکند، ادعاهایی که همواره از سوی حکومت طالبان رد شده است.
بر اساس توافقنامۀ دوحه، طالبان باید به شمول گروه القاعده با تمام گروههای مسلح روابط خود را قطع کند و در برابر هراس افگنان مبارزه کند، اما در گزارش نظارت و ارزیابی تحریمهای شورای امنیت سازمان ملل متحد که در ماه جون نشر شد، آمده است که طالبان با تحریک طالبان پاکستان و گروه القاعده روابط دارد و به تعهدش هم برای مبارزه با هراسافگنی عمل نکرده است.
بر بنیاد این گزارش، گروههای هراس افگن از این موقع استفاده میکنند و به همین منظور نگرانی از گسترش هراس افگنی در منطقه و افغانستان رو به افزایش است.
هر چند حکومت طالبان گزارش شورای امنیت سازمان ملل متحد را رد کرده، اما در این گزارش آمده است، نشانههایی وجود دارد که گروه القاعده توانایی عملیاتی خود را افزایش داده، تحریک طالبان پاکستان (تی تی پی) به کمک طالبان در پاکستان حملات خود را انجام میدهد، گروههای هراس افگنی خارجی در مرزهای افغانستان تهدیداتی را ایجاد کردند و در کنار آن حملات شاخۀ ولایت خراسان دولت اسلامی (داعش) نیز افزایش یافته و پیچیده شده است