دفتر حمایت کنندۀ رسانههای آزاد افغانستان (نی) در گزارش سالانهاش که ناوقت روز یکشنبه به رسانهها فرستاده، گفته است که وضعیت کنونی افغانستان بیشترین ضربه را بر بدنۀ جامعۀ رسانهای و فعالیتهای اطلاعرسانی در این کشور وارد کرده است.
در این گزارش آمده است که در یک سال و چند ماه گذشته و پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان، فعالیت بیش از ۵۰ درصد شبکههای تلویزیونی و ۴۸ درصد رادیوها متوقف شده است.
بر اساس گزارش نی، در این مدت فعالیت تمام رسانههای چاپی متوقف شده و تقریباً ۸۰ درصد رسانههای آنلاین نیز فعالیت خود را توقف داده اند.
ظریف کریمی، مسئول این نهاد با ارسال یک پیام ویدیویی به رسانهها در مورد یافتههایشان در سال۱۴۰۱ میگوید، خبرنگاران در افغانستان مصؤنیت جانی، روحی و روانی ندارند و بارها شاهد بازداشت، تهدید و حتی حمله به جان خبرنگاران بوده اند.
در ۲۰ سال گذشته در افغانستان ۱۱ هزار ۸۵۶ خبرنگار و کارمند رسانهای زن و مرد در افغانستان فعالیت داشته اند
"در سالی که گذشت دهها قضیۀ خشونت در برابر خبرنگاران به ثبت رسیده که بیشترین آمار در قسمت توهین و تحقیر، خشونتهای فزیکی و بازداشت خبرنگاران بوده است، به همین دلیل تعداد زیادی از خبرنگاران دست به خود سانسوری زده اند و یا این که وظایفشان را ترک کرده اند."
در گزارش دفتر نی آمده است که در ۲۰ سال گذشته در افغانستان ۱۱ هزار ۸۵۶ خبرنگار و کارمند رسانهای زن و مرد در افغانستان فعالیت داشته اند که بر اساس این گزارش، در حال حاضر این شمار به کمتر از ۲۰۰۰ خبرنگار کاهش یافته که از این میان تنها ۵ فیصد آنان را زنان تشکیل میدهد.
اما عبدالحق حماد، رئیس نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ حکومت طالبان یافتههای این گزارش را رد میکند.
"در حال حاضر در تمام افغانستان یک نفر را به خاطر کار خبرنگاری بندی نداریم و در یک و نیم سال گذشته یک خبرنگار هم بخاطر کار خبرنگاری کشته نشده است در کنار اینها سهولتهای دیگری که مسؤولیت یک حکومت است نسبت به دیگر قشرهای جامعه به بخش رسانهها رفتار امتیازی داشته ایم."
او دلیل توقف فعالیت برخی از رسانهها را وابستگی این رسانهها به نهادهای خارجی و رهبران پیشین افغانستان میداند که به گفتۀ او، با رفتنشان فعالیت این رسانهها هم متوقف شده است.
اما مرکز خبرنگاران افغانستان در گزارش سالانهاش به مناسبت ۲۷ حوت روز ملی خبرنگار گفته بود، در سال ۱۴۰۱ میزان خشونت در برابر خبرنگاران دو برابر افزایش یافته است.
این مرکز در گزارشاش افزوده بود، در ۱۲ ماه گذشته ۲۳۷ رویداد خشونت و نقض قوانین رسانهای ثبت شده است.