مرکز خبرنگاران افغانستان می گوید که در سال جاری خشونت علیه خبرنگاران و رسانه ها در این کشور، دوبرابر افزایش یافته است.
براساس گزارش مرکز خبرنگاران افغانستان، در سال جاری بیش از ۲۳۰ مورد خشونت علیه خبرنگاران و رسانه ها در افغانستان ثبت شده که نسبت به سال گذشته، دو برابر افزایش را نشان می دهد.
در سال گذشته تعداد دوسیه های ثبت شدۀ خشونت در برابر خبرنگاران و رسانه ها به ۱۱۷ مورد می رسید.
به روز شنبه از بیست و هفتم حوت٬ روز ملی خبرنگاران٬ در حالی تجلیل شد که کارمندان و مسئولان رسانه ها می گویند، فشارهای طالبان بر آنان افزایش یافته است.
عزیز ابرام یک ژورنالیست افغان می گوید، برخی از خبرنگاران می گویند که حتی می خواهند با حرفه خبرنگاری برای همیشه خداحافظی کنند:
"مشکلاتیکه خبرنگاران با آن روبه رو اند، وضع محدودیتها بر حق دسترسی به اطلاعات، نداشتن اقتصاد مناسب، نداشتن فکر آرام بخاطر ساختن گزارشها و امثال آن است. اکثریت خبرنگاران که من با آنها در ارتباط هستم دیگر علاقمند کار در این بخش نیستند و تقاضای خانواده من نیز همین است که حتی بیکار بمانم، اما باید از کار خبرنگاری فاصله بگیرم."
ولی عبدالمتین قانع سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ طالبان، در یک پیام ارسالی به رادیو آزادی ادعا کرده که همه مشکلات خبرنگاران و رسانه ها حل شده است:
"در سال های گذشته آمارهای خشونت زیاد داشتیم، همچنان مشکلات دسترسی به اطلاعات و دیگر موضوعات حقوقی رسانه ها، ولی الحمدالله روز بروز که به آمار می نگریم، گراف آن کم شده می رود. حقوق رسانه ها تامین شده، اکنون فعالیت همۀ رسانه ها در کشور گسترده و گسترده تر شده است."
از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، دهها رسانۀ صوتی، تصویری و چاپی مسدود شده و هزاران کارمند رسانه ها بیکار شده اند
براساس گزارش ها، اما پس از تسلط دوبارۀ طالبان بر افغانستان در اگست ۲۰۲۱، دهها رسانۀ صوتی، تصویری و چاپی مسدود شده و هزاران کارمند رسانه ها بیکار شده اند و هر چندگاهی از دستگیری، شکنجه و زندانی شدن خبرنگاران و کارمندان رسانه ای توسط استخبارات طالبان گزارش هایی منتشر می شود.
مرکز خبرنگاران افغانستان در هفته گذشته اعلام کرد که دو خبرنگار به نام های خیرالله پرهر و مرتضی بهبودی که توسط طالبان توقیف شده بودند، از زندان آزاد شده اند.
سمیه ولی زاده، مسول عدالت خواهی این مرکز با ابراز اینکه فشارها بر کارمندان زن در رسانه ها بیشتر از سایر خبرنگاران افزایش یافته، می گوید:
"در حال حاضر دیده می شود، خانم های که در رسانه های تصویری کار می کنند، از نقاب استفاده می کنند، اینکه نمی توانند در برنامه های خود مهمان مرد انتخاب کنند، یا اینکه توسط همکار مرد برنامه ای را اجرا کنند، این در حقیقت سبب می شود تا روز بروز عرصۀکاری برای زنان ژورنالیست تنگ تر از گذشته شود و فرصت های کاری از زنان خبرنگار گرفته شود."
شماری از خبرنگاران افغان می گویند که اگر فشارها بر رسانه ها و خبرنگاران به همین صورت ادامه یابد، بقیه رسانه ها نیز در افغانستان بزودی تعطیل خواهند شد.
آرش همایون