امروز از پانزدهم جولای، روز جهانی مهارت جوانان در حالی بزرگداشت میشود که از آغاز دور دوم حاکمیت در افغانستان، میزان بیکاری جوانان در این کشور بیش از هر زمان دیگری افزایش یافته است و دروازههای آموزش و پرورش به روی دختران صنف ششم تا پوهنتون بسته است.
ملالی که در سال ۲۰۲۱ دانشآموز صنف یازدهم بود، آرزویش این بود که در پوهنتون مورد علاقهاش خبرنگاری بخواند، اما اکنون در خانه نشسته است:
"اگر امارت درهای مکاتب را نمیبست، حالا من پوهنتون میرفتم و رشتۀ مورد علاقهام را میخواندم، حالا در خانه بیکارم، درس نیست، مکتب نیست، تمام آرزوهای دختران نابود شده اند."
ماریا، دانشجوی سمستر دوم ماستری حقوق بود که حکومت طالبان تحصیلات عالی دختران را ممنوع اعلان کرد.
او به رادیو آزادی گفت:
"حالا نه کار دارم و نه میتوانم تدریس کنم، احساس میکنم به نفع خودم و جامعه نیستم، فقط گوشۀ خانه نشستهام و مشغول کارهای خانه هستم، برایم سخت است چون کسی که درس بخواند او اهدافی برای آینده دارد، اما اکنون اهداف ما همه در حال نابودی است."
ولید، باشندۀ کابل و فارغ التحصیل پوهنزی کامپیوتر ساینس میگوید، با وجود تحصیلات عالی که دارد، به دلیل نبود فرصت کاری، در کنار سرک جوس و آب میفروشد.
سازمان ملل در سال ۲۰۱۴ پانزدهم جولای را به عنوان روز مهارت های جوانان اعلام کرد
او می گوید که اکنون با مشکلات شدید اقتصادی مواجه است:
"در دولت قبل به عنوان کارمند در وزارت انکشاف دهات کار کامپیوتری انجام میدادم اما اکنون بیکار هستم، مجبوراً آب میوه و آب میفروشم. وضعیت اقتصادی بسیار خراب است. خرج خانه پوره نمیشود. من خیلی درس خواندم ولی حالا بیکار هستم."
انتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد در پیام خود به مناسبت روز جهانی مهارتهای جوانان گفت که تجهیز جوانان به آموزش معیاری ضروری است.
در پیام آقای گوترش که در صفحۀ توییترش نشر کرده، آمده است:
"روز جهانی مهارتهای جوانان به ما یادآوری میکند که معلمان در خط مقدم این امر قرار دارند. ''
روز جهانی مهارت جوانان امسال با شعار "ارتقای مهارتهای معلمان، مربیان و جوانان برای تغییر آینده" برگزار میشود.
سازمان ملل متحد در سال ۲۰۱۴ میلادی روز پانزدهم جولای را به عنوان روز جهانی مهارت جوانان نام گذاری کرد که حال همه ساله از این روز برای توجه بیشتر به جوانان و مهارتهای آنان بزرگداشت میشود.
این در حالی است که دفتر سر مفتش ویژه امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) پیش از این گفته بود که پس از حکومت طالبان برای دومین بار در افغانستان، صدها هزار نفر شغل خود را از دست داده اند.
سیگار در ماه ثور۱۴۰۱ در گزارشی گفته که بر اساس ارزیابیهای سازمان بینالمللی کار ملل متحد در ۳ ماه پایانی ۲۰۲۱، بیش از ۵۰۰ هزار نفر در افغانستان شغل خود را از دست داده اند.
سیگار همچنین گفته بود که تا تابستان ۲۰۲۲، تعداد افرادی که پس از به قدرت رسیدن طالبان شغل خود را از دست خواهند داد بین ۷۰۰ تا ۹۰۰ هزار تن خواهد بود که زنان نسبت به مردان بیشتر متاثیر خواهند شد.