برنامه جهانی غذا میگوید که بستههای کمک نقدی سازمان ملل متحد به افغانستان سبب تقویت ثباب پول افغانی در برابر ارزهای خارجی به ویژه دالر٬ شده است.
در گزارش تازۀ این اداره که روز چهارشنبه منتشر شده آمده است که سازمان ملل متحد از آغاز سال ۲۰۲۲ میلادی الی ماه مارچ این سال٬ بستههای نقدی را به افغانستان انتقال داد و بر اساس این گزارش با جلوگیری از قاجاق ارزهای خارجی توسط مقامهای حاکم از افغانستان، ثبات پول افغانی تقویت شده است.
در گزارش همچنان گفته شده که بلند رفتن بهای پول افغانی در برابر ارزهای خارجی میتواند در بخش رشد اقتصاد یک گام مثبت باشد، زیرا این کار سبب ثابت ماندن بهای کالاها خواهد شد و توان خرید را بیشتر خواهد ساخت.
این گزارش گفته که در میزان صادرات افغانستان اندکی افزایش آمده و مواد خوراکی و زغال سنگ نقش پر رنگی در این صادرات داشته است.
بر بنیاد یافتههای بانک جهانی، افغانستان در سه ماه نخست سال ۲۰۲۳ به ارزش ۵۰۰ میلیون دالر امریکایی صادرات داشت که در مقایسه به همین مدت در سال گذشته هفت درصد افزایش را نشان میدهد.
گزارش برنامه جهانی غذا میافزاید که در سه ماه نخست سال ۲۰۲۳ افغانستان به ارزش ۱،۸ میلیارد دالر واردات داشته که در مقایسه به سال گذشته ۳۲ درصد افزایش را نشان میدهد.
«د افغانستان بانک» تحت حاکمیت طالبان همواره افزایش صادرات، از سرگیری پروژههای زیربنایی و اجرای سیاست پولی را از دلایل اصلی ثبات پول افغانی عنوان کرده است.
در همین حال، برخی کارشناسان اقتصادی به این باور اند که یکی از علتهای ثبات پول افغانی در برابر ارزهای خارجی دست نخوردن ذخایر ارزی افغانستان از جمله ۹،۵ میلیارد دالر پشتوانهٔ پول افغانی است.
آذرخش حافظی یکی از کارشناسان اقتصادی به رادیو آزادی گفت:
"ذخایر ارزی افغانستان دست ناخورده باقی مانده است و اعتبارنامهای که به اساس موجودیت ۹،۵ میلیارد دالر از طرف مراجع معتبر مالی اقتصاد دنیا صادر شده بود برای اعتبار پول افغانی به اعتبار خود پابرجاست، پشتوانهٔ پول ملی ما کاهش نیافته، اگر مثل پاکستان کاهش پیدا میکرد افغانی سقوط آزاد میکرد، بستههای ۴۰ میلیون دالر که میآید، برای جمعآوری پول افغانستان و تزریق پول سخت در داخل مارکیت بسیار اهمیت دارد که میتواند سبب ثبات پولی ما شود و دوم کاهش واردات است."
در حال حاضر یک دالر امریکایی در بازارهای صرافی افغانستان کمتر از ۸۷ افغانی تبادله میشود.
برنامه جهانی غذا در حالی از ثبات پول افغانی خبر میدهد که پیش از این اتحادیهٔ صرافان افغانستان از قاچاق ارزهای خارجی به بیرون از افغانستان شکایت داشتند.
عبدالرحمن زیرک معاون بخش مطبوعات این اتحادیه به رادیو آزادی گفته بود، قاچاق ارزهای خارجی به ویژه دالر به ایران و پاکستان نهتنها به ضرر صرافان، بلکه به ضرر همۀ مردم افغانستان است و باید جلو آن گرفته شود.
آن زمان وزارت داخلهٔ طالبان گفته بود که چندین تن را به اتهام قاچاق دالر به بیرون از افغانستان بازداشت کردهاند.
در همین حال آقای زیرک پیش ازین در صحبت با رادیو آزادی شکایت کرده بود که «د افغانستان بانک» مبلغی را که همواره برای کنترل نرخ ارزها در کشور اعلام میکند، نمیفروشد.