شبکۀ خبری بلومبرگ گزارش داده است که روزانه میلیون ها دالر از پاکستان به افغانستان قاچاق می شود.
به گزارش بلومبرگ، این وضعیت سبب حمایت از اقتصاد ورشکستۀ افغانستان می شود، جایی که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان، ایالات متحده و اروپا مانع دسترسی حکومت طالبان به ذخایر پولی این کشور در خارج شده اند.
عبدالرحمن زیرک، معاون و مسئول مطبوعات اتحادیۀ سراسری صرافان افغانستان است.
او در صحبت با رادیو آزادی قاچاق میلیون ها دالر از پاکستان به افغانستان را رد کرد.
"از پاکستان به افغانستان، میلیون ها یا میلیارد ها دالر قاچاق نشده است. بل که بر عکس در جریان ۲۰ سال و نیز در این اواخر و در روز های اخیر تا این دم از افغانستان به پاکستان دالر منتقل می شود. نه تنها به پاکستان بل که به ایران هم قاچاق می شود. بناً ادعای آن ها را من رد می کنم. اما یک چیزی که در این مصاحبه یا اعلامیه گفته شده است که درست است که پول زغال یا دیگر صادرات افغانستان با کلدار نه با دالر می آید، اما آن موضوع تجارت است."
شبکۀ خبری بلومبرگ به نقل از محمد ظفر پاراچا، سرمنشی انجمن شرکت های مبادلۀ اسعار پاکستان گفته است که تاجران و قاچاقبران روزانه تا بیش از ۵ میلیون دالر را به مرز افغانستان و پاکستان می آورند.
زغال سنگ یکی از کالاهای عمدۀ صادراتی افغانستان به پاکستان است.
در بخشی از این گزارش آمده است که حاجی محمد رسول، یکی از تاجرانی است که زغال را به پاکستان صادر می کند.
روزانه تا پنج ملیون دالر از پاکستان به افغانستان قاچاق میشود
بر اساس گزارش، حاجی رسول زغال را با پول افغانی می خرد، در بدل روپیۀ پاکستانی می فروشد و پس از مبادلۀ روپیه به دالر، آن را از طریق سیستم معروف به حواله به افغانستان می فرستد.
در گزارش آمده است که یافتن دالر در پاکستان دشوار است و حاجی رسول از بازار سیاه در نزدیکی مرز در جاهای مثل پشاور استفاده می کند، جایی که او مایل است تا ۱۰ درصد بیش از نرخ رسمی بپردازد.
بلومبرگ در ادامه به نقل از حاجی رسول نوشته است که تقریباً تمامی تاجران این کار را می کنند یعنی دالر را به افغانستان می آورند. او افزوده است که طالبان نمی گذارند که آن ها روپیه را به افغانستان منتقل کنند.
آذرخش حافظی، عضو هیئت مدیرۀ اتاق تجارت و سرمایه گذاری افغانستان است.
او می گوید که دالر از راه های دیگر میان افغانستان، پاکستان و ایران از گذشته به این سو قاچاق می شود.
"قاچاق دالر بین افغانستان و پاکستان، افغانستان و ایران، و ایران و پاکستان از قبل وجود داشته است. یک مقدار زیاد پول سیاه در این جا است که مثلاً پول فساد، پولی که مأمورین دولت رشوه می گیرند و اختلاس می کنند. آن را از راه های غیر رسمی به حساب های بین المللی خود می فرستند . در این جا از سیستم خدمات پولی که صرافی ها است، استفاده می کنند و آن را می فرستند."
ریاست الوزرای حکومت طالبان با پخش بیانیه یی گفته است که قاچاق اسعار به خارج از افغانستان ممنوع است.
در بیانیه از تمامی تاجران و صرافان خواسته شده است که هنگام داد و ستد از پول افغانی کار بگیرند.
در بیانیه آمده است که هیچ کس نمی تواند از طریق میدان های هوایی افغانستان بیش از ۵ هزار دالر و از راه زمین بیش از پنجصد دالر را به بیرون از کشور منتقل کند.
در ادامه گفته شده است که متخلفان به دوره های مختلف زندان محکوم خواهند شد.
پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان، ایالات متحده بیش از هفت میلیارد دالر «د افغانستان بانک» را منجمد کرد.
سپس ایالات متحده پارسال گفت که سه و نیم میلیارد دالر از پول های منجمد شده را آزاد و به یک صندوق امانت در سوئیس منتقل می کند.
به گفتۀ وزارت خزانۀ ایالات متحده، هدف آنست تا از این پول برای ایجاد ثبات در اقتصاد افغانستان و به نفع مردم این کشور استفاده شود.