موسسه بریتانیایی السیس (Alcis)، برای ارزیابی وضعیت کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر در افغانستان، سروی کشت کوکنار را با استفاده از ستلایت بگونه نمونهیی در ولایت هلمند انجام داده است.
موسسه السیس در بخش تهیه معلومات جغرافیایی با استفاده از ستلایت فعالیت میکند.
نتایج این سروی که با استفاده از عکسهای ستلایت تخمین شده، نشان میدهد که در فصل جاری کشت کوکنار در هلمند، بر کمتر از یک هزار جریب زمین کوکنار کشت شده است.
این در حال است که نتایج سروی اداره مبارزه با مواد مخدر سازمان ملل متحد که در ماه قوس سال گذشته نشر شد، بر بنیاد آن سال گذشته در افغانستان بر ۲۳۳ هزار هکتار زمین کوکنار کشت شده بود که از این میان تنها ۱۲۰ هزار هکتار آن در هلمند کشت شده بود.
دیوید منسفیلد، نویسنده گزارش موسسه السیس میگوید، هرچند پیش از وقت است که در مورد کاهش تولید تریاک در افغانستان خوشبین بود، اما با توجه به کاهش کشت کوکنار در هلمند، این یک پیشرفت خوب است:
"میزان کاهش در کشت کوکنار از دو صد هزار هکتار یک مسئله مهم است و حال که ما در مرحله منع کشت کوکنار قرار داریم، نتایجی بیشتری را در ماهها و سالهای آینده شاهد خواهیم بود، اما تا حال فصل کوکنار در تمامی مناطق، به عنوان مثال در بدخشان پایان نیافته، اما وقتی میبینیم که در گذشته هشتاد درصد کوکنار در ولایت هلمند کشت میشد و حال میزان کشت به این حد پایین آمده، این کاهش قابل ملاحظه است."
آمار نشر شده از سوی وزارت داخله حکومت طالبان نشان میدهد که در سه ماه گذشته نظامیان آنان در نزدیک به ۳۰ ولایت افغانستان، بیش از ده هزار جریب زمین را از کشت کوکنار پاکسازی کرده اند.
در گزارشهای که این وزارت نشر کرده، دیده میشود که در ولایتهای نیز امسال کوکنار کشت شده که در ۹ سال گذشته در آن کشت کوکنار به صفر کاهش یافته بود.
در این میان، ننگرهار، کنر، لغمان و بلخ از جمله ولایتهای اند که در سالهای اخیر عاری از کشت کوکنار اعلان شده بود و امسال شاهد کشت قابل ملاحظه کوکنار است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان با انتقاد بر گزارش موسسه السیس، ادعا میکند که کشت کوکنار در افغانستان صفر شده است:
"در مزارع کمتر، در مناطق کوهستانی و چهاردیواریهای هم که کوکنار دیده شده بود، تیمهای وزارت داخله به آنجا رفتند و آنرا تخریب کردند. البته تحقیق اخیری را که شرکت بریتانیایی انجام داده، در آن نیز حقیقت کامل منعکس نشده، یعنی در هیچ جای کشت کوکنار باقی نمانده و میتوانیم بگوییم که (۹۹) فیصد از بین رفته است."
فصل جاری کشت کوکنار در مناطق گرمسیر افغانستان پایان یافته و در حال حاضر سازمان ملل متحد و حکومت طالبان به گونه همزمان سرویهای جداگانه کشت کوکنار را انجام میدهند.
در حالی که سازمان ملل متحد سروی کشت کوکنار را به همکاری یک پوهنتون بریتانیایی از طریق ستلایت انجام میدهد، حکومت طالبان نیز با هزینه هفت میلیون افغانی سروی از طریق زمین را آغاز کرده است.