برخی از دهقانان در افغانستان میگویند، حاصلات کشت امسالشان را نصف حاصلات سالهای قبل تخمین میکنند.
ضامن علی از قریۀ سرآسیاب مرکز ولایت بامیان به رادیو آزادی گفت:
"از کشت زراعت میگرفتیم مثلا از ده خروار تخم ریز، سه خروار گندم اما امسال امکان دارد که یک و نیم خروار گندم هم از آن بدست نه آید، همین خشکسالی و کمآبی کشت و کار ما را خیلی ضرر رسانیده است، از همسایهها و پلوان شریکهای ما از تمام گرد و گوشۀ ما همین رقم است."
این درحالیست که ادارۀ خوراکه و زراعت سازمان ملل متحد "اف ای او" نیز میگوید، میزان حاصلات غلات مثل گندم، برنج و جواری در سال جاری میلادی در افغانستان کمتر از حد متوسط پیشبینی میشود.
این اداره با نشر گزارشی به روز دوشنبه شرایط اقلیمی و خشکسالی را از عوامل اصلی آن خوانده و افزوده است، با توجه به کاهش حاصلات غلات، واردات غلات نیز کمی بیشتر از حد متوسط خواهد بود.
ادارۀ خوراکه و زراعت سازمان ملل متحد گفته که حاصلات گندم به ۴ میلیون تُن که حدود ۴ درصد کمتر از حد متوسط است، تخمین شده است.
به گفتۀ این اداره، محصول کل تولید غلات در سال ۲۰۲۳ در حال حاضر در سطح کمتر از حد متوسط ۴.۸۵ میلیون تُن پیش بینی میشود.
محصول کل تولید غلات در سال ۲۰۲۳ در حال حاضر در سطح کمتر از حد متوسط ۴.۸۵ میلیون تُن پیش بینی میشود.
در این گزارش همچنان آمده، بعید به نظر میرسد٬ زمینهایی که در سال ۲۰۲۲ خشخاش کشت شده بود، واقعا به کشت گندم اختصاص یافته باشد.
مصباح الدین مستعین، سخنگوی وزارت زراعت، آبیاری و مالداری حکومت طالبان به پرسشهای رادیو آزادی در این باره پاسخ نداد.
ادارۀ خوراکه وزراعت سازمان ملل متحد "اف ای او" یک بار دیگر یادآور شده که کمبود جدی مواد غذایی در افغانستان وجود دارد.
شماری از باشندگان شهر کابل با اشاره به مشکلات اقتصادی و فقر حاکم در افغانستان از جامعۀ جهانی میخواهند تا کمکهای بشردوستانهشان به این کشور را افزایش دهد.
وارث احمد احمدی یکی از آنان به رادیو آزادی گفت:
"هزاران نفر را میبینید که دست به گدایی زده اند، امرار معیشت نمیتوانند و قادر نیستند غذای کافی برایشان پیدا کنند، سازمان ملل میگوید به چند ماه آینده، اما ما به گونۀ فوری نیاز داریم همین حالا نیاز به کمک داریم، مردم ما توان خرید را ندارند بسیار بیکار و بیبضاعت اند، سی و پنج میلیون نفوس همه مشکلات دارند."
ادارۀ خوراکه و زراعت سازمان ملل متحد درحالی از کمبود مواد غذایی در سطح بالا در افغانستان یادآوری کرده که سازمان ملل متحد و نهادهای مددرسان به روز دوشنبه حدود ۱.۴ میلیارد دالر از بودجۀ برنامۀ کمک به افغانستان برای سال ۲۰۲۳ را کاهش دادند.
در آغاز سال جاری میلادی بودجۀ کمک رسانی به مردم افغانستان ۴.۶ میلیارد دالر برآورد شده بود، اما به گفتۀ دفتر هماهنگی امور بشردوستانۀ سازمان ملل متحد (اوچا)، وضع محدودیتها برفعالیت امداد گران زن٬ سبب شد که این بودجه به ۳.۲ میلیارد دالر کاهش یابد.
به قول اوچا٬ افغانستان با یکی از بزرگترین بحران های بشری جهان روبرو است و دو سوم جمعیت این کشور به کمکهای فوری بشردوستانه نیاز دارند.