لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
پنجشنبه ۲۹ قوس ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۱۳

یک مقام تاجیکستان: وضعیت فعلی افغانستان تهدید جدی امنیتی برای منطقه و جهان است


جانی بیک حکمت نمایندۀ دایمی تاجیکستان در سازمان ملل متحد
جانی بیک حکمت نمایندۀ دایمی تاجیکستان در سازمان ملل متحد

نمایندۀ دایمی تاجیکستان در سازمان ملل متحد می‌گوید که تروریسم، بنیادگرایی، قاچاق مواد مخدر و تهدیدات مشترک امنیتی از افغانستان به منطقه و جهان سرچشمه می‌گیرد.

جانی بیک حکمت روز گذشته در مجمع عمومی سازمان ملل متحد گفت، لازم است منطقه و جهان با هم با این تهدیدات مبارزه کنند:
"آسیای مرکزی با داشتن موقعیت جغرافیایی مهم به عنوان نقطه اتصال آسیا و اروپا به ویژه با تغییرات اخیر در افغانستان، نقش مهمی در امنیت منطقه ایفا می‌کند. با توجه به قاچاق مواد مخدر از افغانستان و فعالیت‌های گستردۀ تروریست‌ها و بنیادگرایان، وضعیت کنونی افغانستان یک تهدید جدی امنیتی برای منطقۀ ما و کل جهان است."

سخنگوی حکومت طالبان به پرسش‌ها در این باره پاسخ نداد، اما قبلاً این گونه ادعاها را رد کرده و گفته بود که افغانستان برای هیچ کشوری تهدید نیست.

اما نماینده دایمی تاجیکستان در سازمان ملل متحد می‌گوید که برای جلوگیری از این تهدیدات و تقویت همکاری و هماهنگی منطقه‌ای، در مرز با افغانستان کمربند امنیتی ایجاد خواهند کرد.

بختیار ابراگیموف، نمایندۀ دائمی ازبیکستان در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در این نشست با نگاهی به وضعیت کنونی افغانستان گفت که صلح بلندمدت در این کشور می‌تواند نقش مهمی در اتصال آسیای مرکزی و جنوبی داشته باشد.

وی همچنین گفت که آمادۀ همکاری با کشورهای منطقه برای مشارکت افغانستان در پروسه‌های اقتصادی منطقه، گسترش کمک‌های بشردوستانه به افغان‌ها و پیشبرد پروژه‌های مهم اجتماعی و زیربنایی است.

از سوی دیگر نمایندۀ قزاقستان در نشست عمومی روز گذشتۀ سازمان ملل متحد که بحث مهم آن صلح و ثبات در آسیای مرکزی بود، از ایجاد مرکزی در آلماتا برای هماهنگی فعالیت‌های سازمان ملل متحد در رابطه به افغانستان خبر داد.

آکان رخمتولین گفت، این مرکز به وضعیت دشوار افغانستان کمک خواهد کرد:
"ما در حال افتتاح یک مرکز هماهنگی یا "صدق" در آلماتای قزاقستان هستیم تا فعالیت‌های سازمان ملل متحد در مورد افغانستان را هماهنگ کند. این مرکز فعالیت‌های منطقه‌ای سازمان ملل متحد را به منظور تبدیل آسیای مرکزی به منطقه‌ای با ثبات، امن و توسعه پایدار همآهنگ خواهد کرد. این مرکز به وضعیت دشوار افغانستان نیز کمک خواهد کرد. قزاقستان خواهان یک افغانستان توسعه یافته، مستقل، بی‌طرف و متحد است تا با همسایگان خود در صلح زندگی کند، به همین دلیل ما از روند دشوار ملت سازی در این کشور حمایت می‌کنیم و کمک می‌کنیم."

قزاقستان در حالی از ایجاد یک مرکز هماهنگی در آلماتا برای هماهنگی فعالیت‌های سازمان ملل متحد خبر می‌دهد که فعالیت‌های سازمان ملل متحد در افغانستان نسبت به گذشته کاهش یافته است.

پس از آنکه طالبان در دسامبر سال گذشته زنان را از کار در اداره‌های سازمان ملل متحد در افغانستان منع کرد، دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) از کارمندان خود خواست که در خانه بمانند و به ادارات نروند.

سازمان ملل متحد پیش از این گفته است که به فعالیت‌های خود در افغانستان ادامه می‌دهد، اما افزوده که بدون حضور کارمندان زن این سازمان، رسیدن به وضعیت بحرانی افغان‌ها دشوار خواهد بود.

حضور گروه‌های تروریستی در افغانستان، قاچاق مواد مخدر، عدم حمایت از حقوق بشر به ویژه حقوق زنان و دختران و نبود حکومت فراگیر از مواردی اند که کشورهای منطقه و جامعۀ جهانی نگران آن هستند. آنها از طالبان می‌خواهند که در این زمینه گام‌های قاطع و فوری بردارند.

اما حکومت طالبان این موضوعات را مسائل داخلی افغانستان می‌خواند و می‌گوید که نیازی نیست که فرمایش دیگران را در این زمینه بپذیرد.

XS
SM
MD
LG