وزرای خارجه روسیه، چین، ایران و پاکستان روی یافتن راههای حل منطقهای برای مشکلات افغانستان تأکید کردند.
وزیران خارجهٔ این کشورها امروز پنجشنبه در آستانهٔ نشست وزیران امور خارجهٔ کشورهای همسایه در ازبکستان در مورد افغانستان باهم دیدار کردهاند.
حسین امیر عبداللهیان وزیر امور خارجه ایران پس از این نشست در پیامیکه وزارت خارجه آن کشور در تلگرام منتشر کرد، گفت:
"ما نگرانیهای موجود در مورد وضعیت افغانستان را مورد بحث قرار دادیم. این نگرانی ها گسترش تروریزم در افغانستان، فجایع ناشی از ادامۀ تحریم های امریکا و غرب بر افغانستان، زندگی دشوار مردم افغانستان و پیامدهای نامطلوب موج پناهجویان به کشورهای همسایه از جمله ایران مورد توجه قرار داده شد."
به گفتۀ عبداللهیان شرکت کنندگان این نشست در مورد محرومیت دختران افغان از تحصیل نیز ابراز نگرانی کردند.
این نشست دو روزه کشورهای همسایه در باره افغانستان به درخواست روسیه برگزار شده است.
ضمیر کابلوف، نمایندهٔ ویژه روسیه برای افغانستان به تاریخ ۱۷ حمل سال روان از برگزاری این نشست خبر داده بود.
وی گفت که در این نشست انکشافهای مهم افغانستان مورد بحث قرار خواهد گرفت.
از افغانستان نیز در این نشست دعوت شده است.
یک هیئت طالبان به ریاست امیرخان متقی نیز به ازبکستان سفر کرده است
احمد ضیا تکل معاون سخنگوی وزارت امور خارجهٔ حکومت طالبان میگوید که به دعوت ازبکستان یک هیئت طالبان به رهبری امیر خان متقی سرپرست وزارت امور خارجهٔ حکومت طالبان به ازبیکستان رفته و با وزیران امور خارجه دیدار و در بارهٔ موضوعات مختلف با آنها گفتگو میکنند.
آقای تکل صبح امروز در پیام ویدیویی فرستاده شده به رسانهها گفت:
"قرار است که امیر خان متقی در نشست وزیران خارجهٔ کشورهای همسایه که در سمرقند در مورد افغانستان برگزار میشود، شرکت و سخنرانی کند، در کنار این با وزیران خارجه و سایر مقامهای کشورهای منطقه دیدار و صحبت خواهد داشت."
در این دیدار، حنا ربانی کهر وزیر دولت در امور خارجهٔ پاکستان و کین گانگ، وزیر امور خارجهٔ چین نیز حضور خواهند داشت.
وزارت خارجهٔ پاکستان در یک اعلامیه گفته است که این نشست بر ایجاد یک اجماع میان کشورهای همسایهٔ افغانستان که مستقیماً در وضعیت این کشور دخیل هستند، کمک خواهد کرد.
وزارت خارجهٔ چین روز گذشته در اعلامیهای مفصل موقف خود در مورد افغانستان را مشخص ساخت.
در این اعلامیه ضمن تعهد بر عدم مداخله در امور افغانستان تأکید شده که پیکنگ از حکومت معتدل و معقول در افغانستان حمایت میکند.
در این اعلامیه آمده که چین میخواهد تا افغانستان یک ساختار سیاسی آزاد و همهشمول داشته باشد.
وزارت خارجهٔ چین ابراز امیدواری کرده که حکومت سرپرست طالبان از حقوق اساسی همه مردم افغانستان به شمول زنان، کودکان و گروههای قومی محافظت کند و منافع افغانها و جامعهٔ جهانی را در نظر بگیرد.
حکومت سرپرست طالبان را هیچ کشوری در جهان به رسمیت نشناخته است، اما همه کشورهای همسایه افغانستان به جز تاجکستان با حکومت طالبان روابط نزدیک دارند و اکثر آنها سفارتهای افغانستان را به نمایندگان طالبان تحویل داده اند.
نشست سمرقند چهارمین نشست از سلسله نشستهایی است که پس از به قدرت رسیدن طالبان در افغانستان به ابتکار پاکستان برگزار شده و نخستین نشست در سپتمبر سال ۲۰۲۱ در اسلامآباد برگزار شد.
دومین نشست در نومبر ۲۰۲۱ در تهران و سومین نشست در مارچ ۲۰۲۲ در چین برگزار شده بود.