لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۵ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۹:۰۸

واکنش‌ها به اظهارات معاون سازمان ملل؛ « رسمیت دادن به طالبان جفا به افغان‌هاست»


تصویر آرشیف: طالبان در کابل
تصویر آرشیف: طالبان در کابل

واکنش های گسترده به اظهارات معاون سرمنشی سازمان ملل متحد که در مورد بررسی شرایط به رسمیت شناختن حکومت طالبان ابراز کرده بود٬ در حال افزایش است.

امینه محمد گفته است که در چند روز آینده در یک نشست ویژه٬ شرایط به رسمیت شناختن حکومت طالبان نیز مورد بحث و بررسی قرار خواهد گرفت.

حکومت طالبان از این تصمیم سازمان ملل متحد استقبال کرده، اما بسیاری از جوانب دیگر، سیاستمداران و فعالان حقوق بشر آن را نکوهش کردند.

نمایندگی دایمی افغانستان در جنیوا که از حکومت طالبان نمایندگی نمی‌کند می‌گوید که مقام‌های عالی رتبهٔ سازمان ملل متحد باید منشور این سازمان را که در ۷۵ سال گذشته تطبیق و به‌عنوان یک سند پذیرفته شده است، مسئولانه حفظ کنند.

در اعلامیه‌ای این نمایندگی که روز پنجشنبه در تویتر منتشر شده، آمده است که تاریخ افغانستان از ۱۵ اگست ۲۰۲۱ آغاز نشده و تأکید شده که وضعیت غیر عادی فعلی افغانستان نباید عادی نشان داده شود.

در این اعلامیه، خطاب به سازمان ملل متحد گفته شده که جهان و افغان‌ها آن‌ها را نظارت می‌کنند.

تصویر آرشیف: برخی از افراد و فرماندهان جبهه مقاومت ملی افغانستان
تصویر آرشیف: برخی از افراد و فرماندهان جبهه مقاومت ملی افغانستان

جبهه مقاومت ملی ضد حکومت طالبان که در مورد برگزاری این نشست ابراز نگرانی کرده و به گفتهٔ این جبهه، به رسمیت شناختن یک گروه "هراس‌افگن و جنایتکار" توهین و خیانت به افغان‌ها است.

شماری از جنبش‌های زنان افغان و فعالان مختلف حقوق بشر نیز از این نشست ابراز نگرانی کرده و آن را جفا به زنان افغان خوانده‌اند.

جبهه مقاومت ملی : به رسمیت شناختن یک گروه "هراس‌افگن و جنایتکار" توهین و خیانت به افغان‌ها است.

جنبشی به نام حرکت زنان برای صلح و آزادی در اعلامیه‌ای خود این تصمیم سازمان ملل متحد را خلاف حقوق بشر خوانده است.

ائتلاف جنبش‌های اعتراضی زنان افغانستان اعلام کرده که سازمان ملل متحد این نشست را در زمانی تعیین کرده که طالبان آپارتاید جنسیتی را در افغانستان آغاز کرده و تا اکنون ۴۰ فرمان رسمی و غیر رسمی برای حذف کامل زنان از جامعه صادر کرده‌اند.

جنبش زنان مقتدر افغانستان در یک نامه‌ای اعتراضی به سازمان ملل متحد، نادیده گرفتن اقدامات افراطی طالبان در افغانستان و تحمل کشورها در قبال آن‌ها را تأسف‌آور و نگران کننده خوانده است.

تعداد زیادی از زنان معترض و نهاد های دفاع از حقوق زنان نیز از سازمان ملل خواسته اند تا حکومت طالبان را به رسمیت نشناسد
تعداد زیادی از زنان معترض و نهاد های دفاع از حقوق زنان نیز از سازمان ملل خواسته اند تا حکومت طالبان را به رسمیت نشناسد

با این حال رحمت‌الله نبیل، رئیس پیشین امنیت ملی افغانستان، به رسمیت شناختن طالبان را خیانت به افغان‌ها خوانده و در تویتر اش نوشته است هر نوع شناسایی باید با احترام به حقوق اساسی و بشری از سوی طالبان انجام شود.

با این حال، ذبیح‌لله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان از این تصمیم استقبال کرده و گفته است که هر قدر زودتر که روند به رسمیت‌شناسی آغاز شود، مشکلات حل خواهد شد.

هرچند آقای مجاهد نگفت که آیا مقام‌های طالبان در این نشست دعوت شده اند یا خیر، اما به رادیو آزادی افزود:

"امارت اسلامی می‌خواهد که روند به رسمیت شناختن هرچه زودتر طی شود، با این کار کشورها به هم نزدیک می‌شوند، اعتماد ایجاد می‌شود و مشکلات حل می‌شود، دیگر این‌که حق مردم افغانستان داده می‌شود، ما می‌خواهیم که هرچه زودتر این کار صورت بگیرد، امارت اسلامی به همه وعده‌های که برای روابط حسنه بین کشورها لازم است متعهد است."

ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان

او می‌گوید که حکومت طالبان نزدیکی میان کشورها را راه حل همه مشکلات می‌دانند که نفع آن به همه جوانب می‌رسد.

در همین حال استفان دوجاریک، سخنگوی سرمنشی سازمان ملل متحد می‌گوید که به رسمیت شناختن حکومت طالبان صلاحیت کشورهای عضو این سازمان است.

او ناوقت روز چهارشنبه در این مورد به خبرنگاران گفت:

"در مورد به رسمیت شناختن باید بگویم که این به گونهٔ آشکار حق کشورهای عضو است، این یک حقیقت است، منشور سازمان ملل متحد هم این موضوع را می‌گوید و هیچ جای سؤال در این وجود ندارد، او (امینه محمد) چنین چیزی نگفته که بدون اعضای سازمان کسی دیگر صلاحیت به رسمیت شناختن را داشته باشد."

امینه محمد معاون سرمنشی سازمان ملل متحد روز سه‌شنبه در مورد برگزاری نشست ویژه‌ی در باره افغانستان در پوهنتون پرینستون امریکا صحبت کرد که به گفتهٔ او در مورد شرایط به رسمیت شناختن طالبان نیز در آن بحث خواهد شد.

خانم محمد گفته که نمی‌داند طالبان به رسمیت شناخته خواهند شد یا خیر، اما به گفته او بحث‌ها در این مورد باید آغاز شود.

XS
SM
MD
LG