شماری از کسبه کاران و کارگران روزمزد از نبود کار و مشکلات اقتصادی در افغانستان شکایت دارند.
آنان به رادیو آزادی گفتند، به دلیل نبود کار مشکلات اقتصادیشان بیشترشده و هیچ آمادگی برای عید نگرفته اند.
محمد شعیب یکی از رنگمالها در شهر کابل است که سرپرستی یک خانوادۀ شش نفری را به عهده دارد. او میگوید که این روزها کاروبارش خوب نیست٬ زیرا مردم به دلیل مشکلات اقتصادی توان رنگ کردن خانههای خود را ندارند.
"یک وقت که بود مردم نزدیک عید که میشد خانههای خود را رنگ میکردند و حالی این گپها نیست و کار و بار هم درک ندارد، من در سالهای گذشته در بین سه تا چهار روز حدود ۱۰ هزارافغانی پیدا میکردم، اما حالا ۱۵۰۰ افغانی هم کار نمیکنم."
گلزارخان، باشندۀ ولایت خوست و یکی از کارگران روزمزد هم حکایت مشابهی دارد.
او که سرپرستی یک خانوادۀ ۱۴ نفری را به عهده دارد، از نبود کار و افزایش مشکلات اقتصادیاش در آستانۀ فرا رسیدن عید شکایت دارد.
او به رادیوآزادی گفت، در حال حاضر روزها را در انتظار کار در چهارراهیها سپری میکند و خبری از کار نیست:
"در گذشته که ما در چوک برای کارکردن میآمدیم، از هشت صبح تا چهار عصر مزدورکاری میکردیم و روزانه ۳۰۰ تا ۴۰۰ افغانی دریافت میکردیم، اما فعلاً کار پیدا نمیشود و کسی نیست که ما را برای کارکردن ببرد و این که روزهای عید نزدیک شده هیچ چیزی خریداری نکردیم."
در همین حال اتحادیۀ ملی کارکنان افغانستان "امکا" هم از وضعیت کارگران و افزایش بیکاری در افغانستان ابراز نگرانی میکند.
اتحادیه ملی کارکنان افغانستان: وضعیت بیکاری در کشور وخیم است
معروف قادری، رئیس این اتحادیه به رادیوآزادی چنین گفت :
"درافغانستان با وجود ارقام های که بیکاری که ازدوران جمهوریت داشتیم و امروزهم کسانی که مخالف دولت قبلی بودند ( طالبان ) آمدن و دولت را بدست گرفتن این دو ارقام با هم یکجا شده و بیکاری را افزایش دادند وهمه این ها دست به دست هم داده که وضعیت به طرف وخامت برود"
او آمار مشخصی از افراد بیکار ارائه نکرد، اما دلیل افزایش بیکاری در کشور را کاهش سرمایهگذاری و فرارسرمایه از افغانستان، بیکار شدن کارمندان نظام پیشین به ویژه نظامیان و متوقف شدن بخشی از کارخانههای تولیدی عنوان کرد.
ذبیح الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان به پرسشها در بارۀ مشکل بیکاری در افغانستان پاسخ نداد.
این درحالیست که دفترهماهنگ کنندۀ امور بشردوستانۀ سازمان ملل متحد (اوچا) در افغانستان چندی پیش گفته بود که اقتصاد روبه وخامت افغانستان سبب کاهش شدید درآمد و افزایش بدهی و سطح بالای از بیکاری در این کشور شده است.
این سازمان افزوده بود که ۸۰ درصد از خانوادهها در سراسر افغانستان کاهش درآمد را تجربه کرده اند.
بر اساس آخرین آمار اوچا، در حال حاضر ۲۸.۳ میلیون تن در افغانستان به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند که از این میان ۶ میلیون تنشان در یک قدمی قحطی قرار گرفته اند.