بسیاری از شهروندان افغانستان میگویند فقر در خانوادههای شان افزایش یافته، ماهها است مواد غذایی را قرض میگیرند و مصارف تداوی بیماریهای شان را ندارند.
گلبدین حلیمی باشنده ولسوالی بهارک شهر تالقان ولایت تخار که بیکار و پدر شش فرزند است به رادیو آزادی میگوید یکی از کودکانش دچار سوء تغذیه است و همسرش بیماری روانی دارد. او میافزاید:
"در هر دکان قرضدار هستیم، حیران ماندیم چی کنیم، کار نیست، صدای ما را به گوش تاجران، سرمایهداران و سازمان ملل برسانید، ما به مواد غذایی شدیداً احتیاج داریم، به پول تداوی همسرم که بیماری روانی دارد سخت نیاز داریم، یکی از پسرانم مبتلا به سوء تغدیه است و شدیداً به کمک احتیاج داریم."
ثریا بانویکه مادر سه فرزند است خود و شوهرش وظایفشان را از دست دادهاند میگوید فقر و ناداری شدید او را دچار بیماری روانی و سوء تغذیه ساخته است. ثریا میگوید:
"خودم کاملاً به تکلیف روانی گرفتار شده ام، همیشه سر درد، مریض و پریشان میباشم، ضعیف و سوء تغذیه هستم، سن ام خورد است، اما که ببینی فکر میکنی این زن چند ساله باشد. وضع اقتصاد ما خراب است، اگر کسی کمک کرده میتوانست همرای ما کمی کمک کند."
این درحالیست که ادارۀ هماهنگ کننده امور بشردوستانۀ سازمان ملل متحد (اوچا) به روز پنجشنبه با نشر تویتی تأثیرات جنگ ۴۰ ساله، خشکسالیهای مکرر و سایر آفات طبیعی، افت شدید اقتصادی، دسترسی ضعیف به خدمات اولیه و نقضهای حقوق بشری را از عوامل به میان آمدن بزرگترین بحران بشری جهان، در افغانستان خوانده است.
اوچا: عوامل متعدد باعث شده که ۲۸،۳ میلیون تن در افغانستان نیازمند کمکهای فوری باشند
اوچا گفته که این عوامل باعث شده که ۲۸،۳ میلیون تن در افغانستان نیازمند کمکهای فوری باشند، شش میلیون تن با قحطی یک قدم فاصله داشته و چهار میلیون کودک و مادر با سوء تغذیه حاد روبهرو شوند.
اوچا گفته که برای جلوگیری از یک فاجعه انسانی در افغانستان به ۴،۶ میلیارد دالر نیاز است و پیش ازین هشدار که اگر بودجه فوری برای رفع نیازمندی در افغانستان فراهم نشود میلیونها افغان به قحطی، بیماری و مرگ روبهرو خواهند شد.
در عین حال برنامه غذایی جهان (دبلیو، اف، پی) در آغاز این هفته اعلام کرد که افغاستان با قحطی روبهرو است و برای شش ماه آینده به ۸۰۰ میلیون دالر نیاز است.
پس از برگشت طالبان به قدرت در اگست ۲۰۲۱، میزان کمکهای جامعه جهانی با افغانستان کاهش چشمگیری یافت و باعث شد که شمار نیازمندان هم در این کشور افزایش یابد.
تعدادی زیاد از مردم در افغانستان در حالی چشم به راه کمکها از سوی جامعه جهانی هستند که اخیراً پس از ممنوعیت کار زنان در دفاتر سازمان ملل در افغانستان این سازمان گفته که تا پنجم ماه آینده میلادی دوام مأموریت خود در افغانستان را ارزیابی میکنند.
هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) هشدار داده که پس از ممنوعیت کار زنان در این سازمان از سوی طالبان که از چهارم اپریل وضع شد مجبور است میان ماندن و ارائه خدمات به مردم افغانستان و پابندی به اصول و مقرراتشان یک انتخاب "وحشتناک" داشته باشد.