دیپلماتان ارشد چین، پاکستان، ایران، تاجیکستان، ترکمنستان، روسیه و ازبکستان امروز جلسۀ دو روزهشان را در مورد افغانستان در شهر تاریخی سمرقند آغاز میکنند.
گزارش شده است که حنا ربانی کر، وزیر دولت پاکستان در امور خارجی، سرگئی لاوروف، وزیر خارجۀ روسیه و چین گانگ، وزیر خارجۀ چین از کشورهایشان نمایندگی خواهند کرد.
ممتاز زهرا بلوچ، سخنگوی وزارت خارجۀ پاکستان چهارشنبه در بیانیهای گفت که نشست در سمرقند در جهت ایجاد اجماع میان کشور هایی که به گفتهاش در وضعیت افغانستان مستقیماً دخیل اند، کمک میکند.
وزارت خارجۀ چین هم یک روز پیش از این نشست در خبرنامهای در کنار تعهد به عدم مداخله در امور داخلی افغانستان تاکید کرده است که پیکنگ از یک حکومت میانه رو و معقول در افغانستان حمایت میکند.
در اعلامیه آمده است که چین میخواهد افغانستان یک ساختار سیاسی همه شمول و آزاد داشته باشد، سیاست داخلی و خارجی معتدل و معقول را دنبال کند و رابطۀ دوستانه با همسایگان و دیگر کشورهای جهان را جست و جو کند.
این وزارت ابراز امیدواری کرده است که حکومت سرپرست طالبان حقوق اساسی تمامی افغانها را تامین کند و منافع افغانان و جهان را در نظر گیرد.
حکومت سرپرست طالبان تا هنوز از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است.
اما حاکمان کنونی افغانستان به جز از تاجیکستان تقریباً با تمامی همسایههای افغانستان روابط دیپلماتیک برقرار کرده اند و بسیاری از این کشورها سفارتها یا قونسلگریهای افغانستان را به طالبان سپرده اند.
اما با وصف این هم، از نمایندگان حکومت طالبان برای اشتراک در نشست سمرقند دعوت نشده است.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان برای تبصره در مورد این که چرا از طالبان دعوت نشده، دستیاب نبود.
پیش از این هم از مقامات حکومت طالبان برای اشتراک در نشستهای اخیر در مورد افغانستان دعوت نشده است.
آنها هم هرگونه نشست بدون حضورشان را بینتیجه خوانده اند.
محمد حنیف اتمر، وزیر خارجۀ نظام جمهوری مخلوع افغانستان به نمایندگی از جریان سیاسی «حرکت ملی صلح و عدالت» چهارشنبه در نامۀ سرگشاده به وزیران خارجۀ کشورهای همسایه و روسیه خواسته است که برای آغاز مذاکرات بینالافغانی کمک کنند.
نشست سمرقند سلسلۀ از نشست هایی است که پس از حاکمیت دوبارۀ طالبان بر افغانستان در پانزدهم ماه آگست سال ۲۰۲۱ آغاز شد.
نشست نخست در ماه سپتمبر سال ۲۰۲۱ در پاکستان، نشست دوم در نومبر همان سال در ایران و نشست سوم هم در مارچ پارسال در چین برگزار شد.