لایحه یونیفورمی که از طرف وزارت معارف حکومت طالبان بخاطر نظرخواهی به ریاست معارف شهر کابل فرستاده شده٬ واکنشهای شماری از معلمین و دانشآموزان را به همراه داشته است.
در این لایحه٬ یونیفورم معلمان و شاگردان دختر و پسر مکاتب و مدارس دینی دولتی و خصوصی در افغانستان تعیین شده است.
در این لایحه گفته شده دانشآموزان پسر باید پیراهن تنبان و دانشآموزان دختر پیراهن تنبان و چادر که از اندازه لازم کوتاهتر، تنگتر و نازک نباشد، بپوشند.
همچنان از دانشآموزان دختر و معلمین زن خواسته شده در رفتو آمد چپن دراز یا حجاب و ماسک نیز بپوشند.
حسنا دانشآموز صنف دوازدهم که اکنون خانهنشین است میگوید، لایحه یونیفورم دانشآموزان و معلمان زن با وضعیت اقتصادی کنونی افغانستان قابل قبول نیست. حسنا میافزاید:
"من بیخی حیران هستم در این اقتصاد خراب هیچ کس توانایی خریدن این قسم لباس را ندارد، پس چطور پوره کند؟ کاش اقتصاد مردم مثل اول میبود او پدر چطور به تمام اولادهای خود یونیفورم را خریداری کند، کاش تنها مسئله لباس میبود او شاگرد به بوت، قلم، کتابچه و بیک و همه چیز ضرورت دارد، پس فامیلهای کسانیکه توانایی خریدن یونیفورم را ندارند پس به مکتب نروند خی؟"
حسنا میگوید پیش از این دروازه مکاتب به روی دانشآموزان دختر بالاتر از صنف ششم بسته شده بود، اما اکنون آن دانشآموزانی که وضعیت اقتصادی خوب ندارند و نمیتوانند یونیفورم تهیه کنند مجبور میشوند مکتب نروند.
این درحالیست که حکومت طالبان یک هدف این لایحه را به وجود آوردن احساس مشترک در بین کسانیکه اقتصاد متفاوت دارند، میگویند.
اقتصاد ضعیف است و یک پدر نمیتواند برای چندین فرزند خود یونیفورم مکتب تهیه کند
عتیقالله دانشآموز صنف یازدهم در شهر کابل هم در مورد این تصمیم حکومت طالبان به رادیو آزادی گفت:
"اکنون بسیاری مردم در افغانستان پیراهن و تنبان استفاده میکنند، شاگردان مکتب حداقل باید با مردمان عادی تفاوت داشته باشند، ما با پیراهن تنبان به عنوان یونیفورم راضی نیستیم، باید شاگرد مکتب دریشی داشته باشد."
نهتنها دانشآموزان، بلکه معلمین هم از لایحه یونیفورم حکومت طالبان راضی نیستند.
گلرخ ارمل معلم یک مکتب دولتی در کابل میگوید آنان پیش از این هم یونیفورم داشتند، اما لایحه یونیفورم حکومت طالبان قابل قبول نیست:
"زمانیکه یک معلم به مکتب داخل میشود، باید با یونیفورمی داخل شود که باید با یک شاگرد، یک خانم خانه و یک کسی که در یک ارگان رسمی کار میکند فرق داشته باشد. اگر با یونیفورم که اینها تعیین کرده اند به مکتب داخل شویم، باور کنید که یک استاد و یک شاگرد از هم فرق نمیشوند."
افزون بر این مدیر یک مکتب نسوان در شهر کابل که نمی خواهد نظر به دلایل امنیتی نامش در گزارش گرفته شود به رادیو آزادی گفت این لایحه را بگونه رسمی دریافت نکرده، اما بخاطر گرفتن نظر مدیران مکاتب از سوی وزارت معارف با آنان شریک ساخته شده است. او گفت:
"ما نظر خود را داده ایم، بسیاری از مدیران مکاتب افغانستان به این نظر اند که این گونه یونیفورم و مسودهها باید اصلاً تصویب نشوند، این تنها یک نظرخواهی بود که از ما کردند، اما باز هم نظریات ما به آنان ارزش ندارد. تاریخاش را نیز مشخص نکرده که از چی وقت این پروسه عملی شود."
در مورد لایحه یونیفورم حکومت طالبان از ذبیحالله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان پرسیدیم، با آنکه وعده داد اما تا زمان نشر این گزارش به پرسشهای رادیو آزادی پاسخ نداد.
نگرانی دانشآموزان و معلمان مکاتب دولتی و خصوصی در مورد لایحه یونیفورم حکومت طالبان درحالیست که مردم افغانستان با وضعیت اقتصادی خراب مواجه اند و افزون بر این هنوز سرنوشت آموزش دختران بالاتر از صنف ششم معلوم نیست.