سفارت ها و مأموریت های دایمی نظام جمهوری مخلوع افغانستان گفته اند که دستور جدید طالبان مبنی بر منع زنان از کار در سازمان های غیردولتی تبعیض سیستماتیک در برابر زنان است و آنان را در بخش مشارکت در محیط کاری و زندگی اجتماعی منزوی می کند.
در بیانیه ای مشترک این سفارت ها و مأموریت ها که ناوقت روز دوشنبه در تویتر منتشر شد آمده است که این اقدام طالبان به مثابۀ آپارتاید جنسیتی و در کل جنایت علیه بشریت است.
در ادامه آمده است که منع کار زنان در سازمان های غیردولتی تکتیک طالبان برای گرفتن کنترل بودجه ای این سازمان ها و جلوگیری از دسترسی مردم نیازمند و به حاشیه رانده شده به کمک های بشردوستانه است.
وزارت اقتصاد حکومت طالبان دستور منع کار زنان در سازمان های غیردولتی را ناوقت روز شنبه داد.
این وزارت مدعی شده است که رعایت نشدن حجاب اسلامی و دیگر مقررات در محیط کاری زنان دلیل این اقدام است، ادعایی که بسیاری از زنان رد می کنند.
فخریه سخا، کارمند اداری یکی از شفاخانه ها در افغانستان است.
نماینده دایمی امارات متحده در سازمان ملل: اسلام به نقش زنان احترام دارد و حقوق شان را رعایت می کند.
بانو سخا می گوید که حجاب اسلامی به شدت در آن جا رعایت می شود.
او نا وقت روز دوشنبه به رادیو آزادی گفت که وضع قیودات از سوی ادارۀ امر به معروف و نهی از منکر در حال افزایش است:
"در بخش اداری شفاخانه ای که کار می کنم، اول گفتند که باید حجاب سیاه بپوشید. ما همان کار را کردیم و حجاب سیاه پوشیدیم. بعداً تمام پوشش ما به رنگ سیاه شد. از چادر گرفته تا ماسک، باید جوراب ما هم به رنگ سیاه باشد که تمام کارکنان شفاخانه با پوشش دینی و درست، با پوششی که امر به معروف و نهی از منکر گفته است، می آیند و می روند. هیچ کسی از دستور این اداره سرپیچی نکرده است."
لانا زکی نسیبه، نمایندۀ دایمی امارات متحدۀ عرب در سازمان ملل متحد منع کار زنان در سازمان های غیردولتی در افغانستان را نکوهش کرده است.
در بیانیه ای که به روز دوشنبه از سوی وزارت امور خارجی و همکاری بین المللی امارات متحدۀ عرب پخش شد به نقل از خانم نسیبه هشدار داده شده است، زمانی که دو سوم حصۀ جمعیت افغانستان به کمک های بشری نیاز دارند و شش میلیون تن هم با خطر گرسنگی رو به رو استند، این اقدام طالبان مانع روند کمک رسانی خواهد شد و بر آسیب پذیر ترین گروه های جامعه بشمول زنان، کودکان و کهنسالان تاثیر خواهد کرد.
در بخشی از اعلامیه به نقل از او آمده است که اسلام به نقش زنان احترام دارد و حقوق شان را رعایت می کند.
خانم نسیبه همچنان بر اهمیت مشارکت کامل و مساویانۀ زنان و دختران در تمامی عرصه های زندگی تأکید کرده است.
در ادامۀ واکنش ها، نهضت بین المللی صلیب سرخ و هلال احمر گفته است که روزانه به هزاران تن از افراد متاثر شده از رویداد های طبیعی، فقر و گرسنگی و نیز دسترسی مردم به مراقبت های صحی در سراسر افغانستان خدمات عرضه می کند و زنان نقش مرکزی را در اجرای مأموریت کمک رسانی اش دارند.
در بیانیۀ روز دوشنبه این اداره آمده است که زنان دریافت کنندگان اصلی خدمات ابتدایی صحی اش استند و کارمندان صحی زن این خدمات را عرضه می کنند.
بر اساس اعلامیه، مردان نباید و نمی توانند جایگزین کارمندان زن در این اداره شوند.
پس از اقدام طالبان مبنی بر منع کار زنان در سازمان های غیردولتی، سازمان نجات کودکان، شورای مهاجرت ناروی و موسسۀ کئر یا پاملرنه فعالیت های خود را در افغانستان به حالت تعلیق درآوردند.