روز جمعه ۲۵ ماه نومبر « روز جهانی محو خشونت علیه زنان» است. این روز در حالی فرا می رسد که نگرانی هایی در باره محدودیت های فزاینده بر زنان در افغانستان وجود دارد.
در روز جهانی محو خشونت علیه زنان ، فعالان زن و دانش آموزان دختر در افغانستان می خواهند که طالبان محدودیت ها بر زنان و دختران را دور کنند و حقوق شان رعایت شود.
بیش از ۴۳۰ روز است که دانش آموزان دختر بالاتر از صنف ششم از رفتن به مکتب در افغانستان محروم اند و زنان در بسیاری از ادارات دولتی اجازۀ کار کردن ندارند.
برخی از محدودیت هایی دیگر نیز بر زنان وضع شده است.
فرشته یعقوبی فعال حقوق زن در افغانستان در این باره بیشتر می گوید:
« محدودیت های زیادی در عرصه های مختلف بر زنان وضع شده است تا جای که زنان دیگر حق ورزش کردن ، حق رفتن به پارک ، حق رفتن به حمام عمومی زنانه ، حق کار و حق رفتن به مکاتب را ندارند. این محدودیت هایی است که متاسفانه بر زنان در افغانستان وضع شده و امروز زنان این خشونت ها را در افغانستان تجربه می کنند.»
آنچه بازداشت شماری از فعالان زن توسط طالبان خوانده می شود نیز نگرانی هایی را به دنبال داشته است.
بر اساس گزارش ها سه فعال زن ظریفه یعقوبی ، فرحت پوپلزی و حمیرا یوسف از چند هفته در بند طالبان اند.
گفته می شود که آنها در مناطق مختلف کابل بازداشت و به جای نامعلوم منتقل شدند.
یک گروه پارلمانی اروپا از اتحادیۀ اروپا خواست که فهرست اقدامات هدفمند اش را علیه طالبان گسترده بسازد.
طالبان در این باره هنوز تبصره نکرده اند.
طالبان قبلا گفته بودند که حقوق زنان را در چهارچوب شریعت اسلامی رعایت می کنند.
درهمین حال گروهی موسوم به Renew Europe در پارلمان اروپا نابرابری جنسیتی توسط طالبان در افغانستان را نکوهش کرده است.
این گروه به روز پنجشنبه در بیانیه ای خواستار پایانِ این نابرابری در افغانستان شد و از اتحادیۀ اروپا خواست که فهرست اقدامات هدفمند اش را علیه طالبان گسترده بسازد.
گروه پارلمانی Renew Europe بر همبستگی با مردم افغانستان تاکید کرده و از مقام های طالبان خواسته است که محدودیتها بر زنان را دور کنند.
این گروه گفته که ممنوعیت بر آموزش دختران نقض مستقیم حق آموزش آنها است.
در همین حال حمیده متعلم صنف یازدهم در کابل ابراز امیدواری می کند که بتواند در ماه حمل سال آینده خورشیدی به مکتب باز گردد.
« متاسفانه یک و نیم سال می شود که از درس های خود عقب مانده ایم به خاطریکه امارت اسلامی دروازه های مکتب ما را بسته کرده است. خدا کند که در سال نو مکتب ما دوباره باز شود و بتوانیم به درس های خود ادامه بدهیم.»
با وجود درخواست های مکرر برای بازگشایی مکتب های متوسطه و لیسۀ دخترانه در افغانستان ، طالبان این مکتب ها را بسته نگهداشته اند.
بیش از پانزده ماه از بازگشت طالبان به قدرت در افغانستان می گذرد اما هیچ کشوری حکومت سرپرست طالبان را هنوز به رسمیت نشناخته است.
رعایت حقوق بشری به خصوص حقوق زنان و دختران یکی از خواسته های عمدۀ جامعۀ جهانی از طالبان است.