لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۵:۰۱

کمیته مصونیت خبرنگاران: بسیاری از پرونده‌های قتل خبرنگاران پی‌گیری نشده اند


آرشیف - مراسم شمع افروزی به یاد خبرنگارانی که در دو رویداد جداگانه در کابل کشته شدند. May 3, 2018
آرشیف - مراسم شمع افروزی به یاد خبرنگارانی که در دو رویداد جداگانه در کابل کشته شدند. May 3, 2018

کمیته مصونیت خبرنگاران در یافته‌های تازه‌اش به مناسبت روز جهانی ختم معافیت جنایت‌ علیه خبرنگاران گفته که افغانستان پس از سومالیا، سوریه، سودان جنوبی چهارمین کشوری است که شماری زیاد از پرونده‌های قتل خبرنگاران در آن پیگیری نشده و عاملان این رویدادها همچنان آزادانه گشت و گذار می‌کنند.

این کمیته بر بنیاد تحقیقاتی که از اول سپتمبر سال ۲۰۱۲ تا به ۳۱ آگست ۲۰۲۲ انجام داده، می‌گوید که در این مدت عاملان قتل ۱۷ خبرنگار بازداشت نشده اند.

کمیتۀ مصونیت خبرنگاران گفته که جنگ، بی‌ثباتی سیاسی و ضعف حاکمیت قانون سبب شده که افراد درگیر در پروندۀ قتل خبرنگاران گرفتار نشوند.

عبدالقدیم ویار، رئیس بخش بررسی و ارزیابی کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغانستان عوامل بازداشت نشدن عاملان قتل خبرنگاران را چنین بیان می‌کند: "عوامل مهم آن این بود که در رویداد‌های بزرگ امنیتی خبرنگاران کشته شدند و این چنین یک آدرس مشخص نبود که آن را تعقیب و از او پرسیده شود، اگر خبرنگاران را به گونهٔ هدفمند هم کشته باشند، این عمل از سوی شماری از گروه‌های مسلح شده که حکومت به آنان دسترسی نداشته است."

آقای ویار می‌گوید، در ده سال گذشته حکومت‌ها در افغانستان در مورد تحقیق و گرفتاری عاملان این رویداد‌ها تعهد محکم نداشتند.

منصور: اگر پروندهٔ قتل خبرنگاران بررسی نشود، سایر گروه‌ها فرصت می‌یابند که خبرنگاران را تهدید کنند

خبرنگارن افغان می‌گویند، اگر پروندۀ قتل خبرنگاران به گونهٔ درست بررسی نشود و عاملان آن گرفتار نشود، زمینه برای ادامهٔ این گونه رویداد‌ها فراهم خواهد شد.

منصور نیکمل، یکی از خبرنگاران به رادیو آزادی می‌گوید: "به نظر من اگر پروندهٔ قتل خبرنگاران بررسی نشود، سایر گروه‌ها فرصت می‌یابند که خبرنگاران را تهدید کنند و یا با آنان خشونت کنند."

دفتر حمایت کنندۀ رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) هم روز سه‌شنبه در یک اعلامیه گفته که از سال ۲۰۰۱ تا کنون ۱۵۰ خبرنگار و کارمند رسانه‌ در افغانستان کشته شده اند.

نی همچنان گفته که در حال حاضر خبرنگاران با خشونت مواجه هستند و بار‌ها تهدید شده اند.

نی از سازمان ملل متحد و حکومت طالبان خواسته که برای جلوگیری از خشونت‌ها فرا راه خبرنگاران اقدامات لازم را انجام دهند.

از سوی دیگر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) هم در صفحه توییتر خود نوشته که از آگست سال ۲۰۲۱ میلادی تا به حال ۲۰۰ رویداد آزار و اذیت خبرنگاران ثبت شده است.

یوناما گفته رسانه‌ها در افغانستان در خطر هستند و خواسته که همه باید بخاطر پایان دادن به معافیت جرایمِی که در برابر خبرنگاران صورت می‌گیرد، کمک کنند.

حکومت طالبان در مورد خشونت‌های سر راه خبرنگاران و پرونده‌های کشتار خبرنگاران به پرسش‌های رادیو آزادی پاسخ نداد.

شمار خشونت‌های صورت گرفته در برابر خبرنگاران و خواست‌ها برای جلوگیری از آن در حالی مطرح می‌شود که خبرنگاران در افغانستان می‌گویند با گذشت هر روز فضای کاری برای شان تنگ‌تر می‌شود و مشکلات‌شان رو به افزایش است.

XS
SM
MD
LG