در آستانۀ یک سالهگی حاکمیت دوبارۀ طالبان در افغانستان ، کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران گزارشی را در بارۀ وضعیت رسانه ها و خبرنگاران در این کشور نشر کرده است.
کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران CPJ مستقر در نیویارک می گوید که رسانه های خبری در افغانستانِ زیر حاکمیت طالبان که با سانسور و دیگر محدودیت ها رو به رو هستند برای بقای خود تلاش می کنند.
در گزارش کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران که به روز پنجشنبه نشر شد آمده که وضعیت آزادی رسانه ها در افغانستان طی حدود یک سال گذشته وخیم تر شده است.
در گزارش به سانسور رسانه ها ، دستگیری خبرنگاران و محدودیتها بر خبرنگاران زن اشاره شده و گفته شده که بسیاری از خبرنگاران افغانستان را ترک کرده اند.
وژمه احمدزی یکی از بانوانِی است که در رسانه های مختلف در کابل کار کرده است.
او به رادیو آزادی گفت که چندین ماه پیش وظیفه اش را از دست داد و به پاکستان رفت.
« بعد از تحولاتی که در این اواخر در افغانستان آمد ، از وظیفۀ خود سبکدوش شدم و به خانه نشستم. کسانیکه در رسانه های مختلف در افغانستان وظیفه داشتند همه شان مثل من بیکار و بی روزگار شدند و در یک شرایط بسیار بد به سر می برند. مدت هشت ماه است که من در پاکستان هستم و در این جا در یک حالت بدی زندگی می کنم.»
در گزارش کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران به نقل از جودی گینزبرگ رئیس این کمیته گفته شده که اقدامات طالبان برای سرکوب رسانه ها تأثیر مخربی دارد.
او افزوده که اقدامات محدود کننده ای که خبرنگاران زن را هدف قرار می دهد، تلاشی برای حذف زنان از زندگی عمومی است.
سازمان خبرنگاران بدون مرز از ۱۵ آگست پارسال تا اکنون، ۱۹۶ خبرنگار را از افغانستان بیرون کرده است
گینزبرگ گفته که بر طالبان فشار بین المللی قابل توجهی وارد شود تا روش شان را در برابر رسانه ها تغییر دهند و حمله به رسانه های آزاد را متوقف کنند.
پیش از این سازمان خبرنگاران بدون مرز (RSF) در گزارشی گفت که از ۱۵ آگست پارسال تا اکنون، ۱۹۶ خبرنگار را از افغانستان بیرون کرده است. به گفتۀ این نهاد، این خبرنگاران با تهدید مرگ از سوی طالبان روبه رو بودند.
طالبان اما خشونت با خبرنگاران از سوی نیروهای شان و همچنان سانسور رسانه ها را رد می کنند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان :
«برخی اوقات، متاسفانه که رویداد حاد امنیتی رخ بدهد و یا در زمان حوادث امنیتی خبرنگاران تلاش می کنند که خود را به محل برسانند و به ساحۀ ممنوعه داخل شوند که بعضاً با مشکلات رو به رو می شویم ، مجبوریم که نیروهای ما امنیت را حفظ کنند. موضوع سانسور درست نیست، بالای هیچ رسانه ای ، سانسور وجود ندارد.»
کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران گفته که گزارش اش بر اساس مصاحبه با گروهی وسیعی از خبرنگاران و مدیران رسانه های افغانستان تهیه شده که دستگیری های خودسرانه، حملات و تهدیدهای طالبان علیه خبرنگاران و ترس و خودسانسوری ناشی از این اقدامات را مستند می سازد.
در بخشی از این گزارش خواسته شده است که دولت های خارجی از خبرنگاران افغان در معرض خطر برای اسکان مجدد شان حمایت و کمک های تخنیکی را برای خبرنگارانِ که در افغانستان باقی مانده اند فراهم کنند.
در گزارش از طالبان خواسته شده که به دخالت ریاست عمومی امنیت ملی حکومت طالبان در نظارت از رسانه ها پایان دهند و بگذارند خبرنگاران مستقل آزادانه و مصئون گزارشدهی کنند.