لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
دوشنبه ۱۶ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۱:۲۹

بیجا شده های پنجشیر: هیچ چیز نداریم، اجازه ندادند اموال خود را انتقال دهیم


آرشیف - یک فامیل بیجا شده از ولایت پنجشیر
آرشیف - یک فامیل بیجا شده از ولایت پنجشیر

صدها بیجا شده از ولایت پنجشیر می‌گویند که ادامه جنگ‌های اخیر در این ولایت، سرنوشت‌شان را مبهم کرده است.

محمد عالم ۴۸ ساله یکی از چند صد بیجا شده داخلی است که مجبور شده خانه و مزرعه کوچکش در بخشی از ولایت کوهستانی پنجشیر را ترک کند.

او حدود یک ماه پیش با خانواده ده نفری‌اش از روستای شیخان خیل ولسوالی عُنابه این ولایت به ولسوالی حصه اول کوهستان ولایت کاپیسا کوچ کرد: "فعلاً در خانه کسی زندگی می‌کنم که خودش ایران رفته و مردم محل بخاطر خدا و مسلمانی به ما گفتند که این خانه خالی است. همینجا زندگی بکنید و تا فعلاً در همین خانه زندگی می‌کنیم."

محمد عالم: وقتی ما از پنجشیر می‌خواستیم که بیرون شویم برای ما اجازه ندادند که اموال خویش را با خود انتقال بدهیم

محمد عالم از رنج روزگار به رادیو آزادی بیشتر گفت: "از لحاظ اقتصادی هیچ چیزی نداریم، تمام اموال ما در پنجشیر ماند، وقتی که ما از پنجشیر می‌خواستیم که بیرون شویم برای ما اجازه ندادند که اموال خویش را با خود انتقال بدهیم، نه ظرف با خود آوردیم و نه چیزی دیگر فقط جان خود را نجات دادیم."

در آخرین مورد در هفته گذشته در منطقه خوجه دره عبدالله خیل پنجشیر درگیری شدید میان طالبان و نیروهای ضد آنان صورت گرفت. این جنگ اخیر منجر به کشته شدن یک قوماندان جبهه مقاومت بنام حاجی ملک خان با شماری از افرادش شد.

جنگ در پنجشیر یک ساله شد.

به اساس معلومات مسئولان محلی طالبان و مردم محل دراوایل ماه سنبله سال گذشته طالبان پس از تصرف کابل به پنجشیبر هجوم بردند.

بگفته آنان در آن حادثه حدود پانزده روز میان نیروهای جبهه مقاومت و طالبان در ولسوالی‌های عنابه، رخه، بازارک و پریان جنگ ادامه داشت تا این ولایت به تصرف طالبان درآمد. پس از آن جنگ بگونه پراکنده در پنجشیر ادامه پیدا کرد.


مسئولین ریاست امور مهاجرین طالبان در پنجشیر آمار دقیقی از بیجا شدگان در این ولایت ندارند.

اما مردم محل می‌گویند که در نتیجه ادامه جنگ و ناامنی، صدها خانواده خانه‌های‌شان را ترک کرده و به جاها و ولایت‌های مختلف آواره شده اند.

مولوی مطیع الرحمان رئیس اداره سره میاشت طالبان در ولایت کاپیسا در این مورد در صحبت با رادیو آزادی می‌گوید که حدود نزدیک به یکصد و پنجاه خانواده از بیجا شدگان ناشی از جنگ پنجشیر را در این ولایت تحت پوشش دارند: "برای ۱۴۹ خانواده‌ای که در دو یا سه ماه قبل بر اثر جنگ‌ها از ولایت پنجشیر مهاجر شده اند و به ولایت کاپیسا آمدند، برنامه کمک رسانی را آماده کردیم که در ولسوالی‌های حصه اول و حصه دوم کوهستان کاپیسا زندگی می‌کنند."

او همچنین گفت که برای نزدیک به ۱۵۰ خانواده به روز یکشنبه کمک نقدی کردند– به هر خانواده چهل هزار افغانی.

شماری از باشندگان مناطق مختلف ولایت پنجشیر که از خانه‌های‌شان بیجا شده اند می‌گویند که هنوز هم در مناطق‌شان حالت جنگی حاکم است.

این مرد پنجاه ساله به تازگی از منطقه فراج ولایت پنجشیر به کاپیسا کوچ کرده است.

یک باشنده پنجشیر: چندین بار به محل خود رفتیم، اما ما را اذیت کردند مجبور شدیم که دوباره به ولایت کاپیسا مهاجر شویم.

او از گرفتن نامش به علت احتمال تهدید امنیتی خودداری کرد: "مردم را در محلات ما اذیت و آزار می‌دهند، گرچه چندین بار به محل خود رفتیم، اما ما را اذیت کردند مجبور شدیم که دوباره به ولایت کاپیسا مهاجر شویم. سه مرتبه است که به قریه خود می‌رویم ولی دوباره مجبور شدیم که مهاجر شویم. او مردم‌ها (نیروهای طالبان) به قریه می‌آیند و تلاشی خودسرانه می‌کنند و آزار می‌دهند مردم را، به این خاطر دوباره مجبور شدیم که مهاجرت کنیم. آب آشامیدنی هم نداریم از آب دریا استفاده می‌کنیم مشکلات زیاد است، مشکلات اقتصادی کار و بار نیست همه ما بیکار هستیم. در ریاست مهاجرین کمک‌ها می آمد و ما عریضه میدادیم ولی روز توزیع کمک‌ها که می‌رویم در لیست کمک نام ما نمی‌باشد."

ادامه خشونت‌ها در پنجشیر واکنش‌های داخلی و جهانی را در پی داشته.

دفتر هیئت معاون سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما) می‌گوید که به پیگیری تحولات در ولایت پنجشیر ادامه می‌دهد.

یوناما درحساب توییترش به روزدوشنبه نوشت که گزارش‌ها مبنی بر ادعای قتل اسیران از سوی طالبان در پنجشیر موثق به نظر می‌رسد.

پیش از این عفو بین‌الملل به روز جمعه گفت که نتایج تحقیقات ابتدایی‌اش نشان می‌دهد که طالبان به تازگی شماری از اسیران گروه موسوم به «جبهه مقاومت ملی» را در پنجشیر محاکمه صحرایی و تیرباران کرده اند.

به اساس گزارش‌های اخیر، درهٔ عبدالله خیل ولسوالی دره و منطقه شابه ولسوالی خنج ولایت پنجشیر بار دیگر در جریان هفته گذشته شاهد حوادث خونین جنگ میان نیروهای جبهه مقاومت ملی و طالبان بود که به هر دو طرف تلفات وارد شد.

مردم محل می‌گویند ادامه درگیری‌ها سبب شده تا خانواده‌های زیاد دیگر خانه‌های‌شان را ترک کنند و خود را به سرنوشت نامعلوم بسپارند.

مرتبط

XS
SM
MD
LG