لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۵۸

جنگ و آواره گی پنجشیر را از رونق انداخته است


پیش از آغاز جنگ ها و استقرار طالبان٬ مردمان زیادی از گوشه و کنار افغانستان برای سیاحت و تفریح به پنجشیر می رفتند.
پیش از آغاز جنگ ها و استقرار طالبان٬ مردمان زیادی از گوشه و کنار افغانستان برای سیاحت و تفریح به پنجشیر می رفتند.

ولایت کوهستانی پنجشیر در چند سال گذشته به ویژه در فصل های بهار و تابستان به جاذبه گردشگری مبدل شده بود٬ اما حال وضعیت تغییر کرده و بخش های زیاد پنجشیر زیر حاکمیت طالبان چهره نظامی به خود گرفته است.


زرمینه با خانواده هشت نفری اش از ولسوالی بگرام ولایت پروان برای سیر و سیاحت اغلب به ولایت پنجشیر سفر می کرد.

کوه های سر به فلک کشیده، دره های سرسبز و دریای خروشان و آب زلال چشمه ساران همراه با توت و تلخان برای زرمینه ۲۵ ساله لذت بخش بود و خستگی های وی را دور می کرد.

اما از تابستان پارسال که طالبان به قدرت بازگشتند و چندی بعد به پنجشیر لشکر کشیدند، زرمینه و خانواده اش از رفتن به پنجشیر صرف نظر کرده اند. او علت نرفتن به پنجشیر را به رادیو آزادی اینگونه بیان می کند:

"ما همه ساله بخاطر تفریح به پنجشیر می رفتیم. اما از وقتی که در پنجشیر نا امنی شده و جنگ شده کسی نمی تواند که آنجا برود. در گذشته پنجشیر امن بود. ما که با فامیل به آنجا می رفتیم یک روز و دو روز آنجا می بودیم. اما حال نمی توانیم که سیاحت برویم یا تفریح برویم. ما در سال های گذشته که پنجشیر می رفتیم خیلی فکر ما آرام می شد و خوش می بودیم حال طبقه اناث نمی تواند جایی بدون محرم برود."

این روز ها تعداد بیشتری از طالبان مسلح در بازار های پنجشیر گزمه می کنند.
این روز ها تعداد بیشتری از طالبان مسلح در بازار های پنجشیر گزمه می کنند.


برخی دیگر هم با زرمینه موافق اند.

عبدالاحد تنها ۴۹ ساله ازساکنان ولایت کابل است. او می گوید که اغلب با موتر بیش از صد کیلومتر را از کابل تا پنجشیر می پیمود. اما عبدالاحد امسال نتوانسته که به تفریح برود. او میگوید:

"سال های قبل به پنجشیر می رفتیم. تفریح میکردیم یکجا با خانواده. یک منطقه سر سبز و خرم با هوای گوارا بود. از لحاظ امنیتی فوق العاده برای مردم ما لذت بخش بود. بدبختانه در این اواخر بر اثر نا امنی، جنگ و بدبختی امسال نتوانستیم که حتی یک مرتبه به دیار پنجشیر سفر بکنیم و از هوا و فضایش لذت ببریم."

طالبان در بخش های مختلف پنجشیر قرارگاه های نظامی ساخته اند. در چند هفته اخیر، بخش های مختلف پنجشیر از جمله دره عبدالله خیل ، تندخو ، قلعه اسفندیار و حصارک شاهد درگیری های سنگین بین نیروی طالبان و نیروی جبهه ضد طالبان به نام جبهه مقاومت ملی بوده است.

حال که جنگ و درگیری از میزان گردشگری کاسته، دکانداران محلی هم تاثیرش را حس کرده اند.

شاآغا ۳۷ ساله دربازار ولسوالی عُنابه این ولایت دکان خوراکه فروشی دارد. او کار و بارش در سال های قبل از بازگشت طالبان به قدرت را با امسال مقایسه می کند.

"سیاحت مردم به پنجشیر بالای کار و بار ما تاثیر بسیارخوب داشت و کار و بار ما پردرآمد بود. امسال نیامدن مردم به سیاحت بر کاروبار ما هم تاثیر کرده است. قبلا ما روزانه حد اقل از ده هزار ، پانزده هزار و حتی تا به بیست هزار روزانه در فصول بهار و تابستان عواید داشتیم ولی حال بعضی وقت ها عواید ما حتی به صفر می رسد."

اما روایت مسئولان محلی طالبان در پنجشیر متفاوت است. ابوبکرصدیق سخنگوی والی طالبان در پنجشیر می گوید که برخی ها به سیر و سیاحت می آیند:

طالبان: حالا نیز مردم می توانند به پنجشیر به تفریح و سیاحت بیایند

"ما در عید رمضان صد ها موتر از سیاحان داشتیم که از ولایات مختلف و ولایات جنوب آمده بودند به سیاحت به پنجشیر. پیام ما به مردم کشور و کسانی که برای سیاحت به پنجشیر می آیند این است که بدون کدام نگرانی و بدون تشویش میتوانند که راحت به پنجشیر بیایند."

اما شماری از باشندگان ولایت پنجشیر چیزی دیگری می گویند.

چند باشنده پنچشیر که به علت ترس از تهدیدهای احتمالی از گرفتن نام هایشان خودداری کردند به رادیو آزادی گفتند که در چند ماه گذشته، دیده اند که بسیاری از افرادی که با موترها از ولایات مختلف به پنجشیر آمده اند، افراد وابسته به طالبان بوده اند. طالبان در دور اول حاکمیت شان در افغانستان تقریبا ۲۶ سال پیش نتوانسته بودند که پنجشیر را تصرف کنند٬ اما حالا این فرصت برای شان میسر شده است.

XS
SM
MD
LG