تعدادی از جوانان از چگونگی روند استخدامهای تازه در ادارههای حکومتی طالبان شکایت میکنند.
دو تن از این جوانان که با رادیو آزادی گپ زده اند، ادعا میکنند وقتی به شماری از نهادهای حکومتی طالبان برای دریافت کار رفته اند به آنان گفته شده که اگر در "جهاد" بیست سال گذشته سهم نداشته اند، به آنان وظیفه داده نمیشود.
یک جوان که به دلیل مشکلات امنیتی از ذکر نامش خود داری کرد٬ میگوید از رشته برق از پوهنتون پولیتیخنیک کابل فارغ شده و پس از روی کار آمدن حکومت طالبان بیکار است.
او ادعا میکند که تعدادی از مقامهای طالبان به گونۀ غیرمستقیم جلو کار یابی جوانان تحصیلیافته را در نهادهای حکومتی میگیرند.
این جوان ادعا میکند که هنگام مراجعه به وزارتهای حکومت طالبان٬ از آنان پرسیده میشود که آیا در "جهاد" در بیست سال گذشته سهم داشته اند یا نی؟
او به رادیو آزادی گفت:
« در وزارت ها وقتی پست اعلان میشود ما برای دریافت کار آنجا می رویم اما طالبانی که در آنجا هستند به ما میگویند که آیا شما جهاد کرده اید و در گذشته طالب بوده اید؟ وقتی میگوییم نی به ما میگویند که این وظایف به کسانی است که جهاد کرده و طالب بوده اند و بیشتر کسانی را مقرر می کنند که از نزدیکان و خویشاوندان خود طالبان هستند. مسلک و رشته برای شان مهم نیست.»
وی می گوید وقتی از رفتن به ادارهها ناامید شده است در گوشهیی یکی از جادههای کابل به دست فروشی رو آورده است.
این جوان نام چند وزارتی را میگیرد که برای درخواست به بستهای اعلام شدۀ حکومتی به آنجاها مراجعه کرده است:
« به وزارت های انرژی و آب ، مهاجرین و عودت کنندهگان و وزارت مخابرات مراجعه کردم در قدم اول مرااجازه ندادند و با من رفتار زشت نمودند گفتم من برای کار آمده ام برایم گفتن که ایا کارتی از امارت داری و در گذشته با امارت بودهای وقتی گفتم نه برای گفتن که اینجا برای کسانی است که گذشته امارت دارند و حالا حق آنهاست که اینجا کار کنند.»
پیش از این بازرس ویژۀ ایالات متحدهٔ امریکا برای بازسازی افغانستان (سیگار) در ۱۹ام ماه ثور به نقل از سازمان جهانی کار نگاشته بود که در سه ماه اخیر سال ۲۰۲۱ میلادی در افغانستان، ۵۰۰ هزار نفر کار شان را از دست داده اند.
این اداره از بیکاری شمار زیاد دیگری در جریان امسال نیز خبر داده بود.
در ادامه گزارش آمده است که پیشبینی می شود که تا تابستان امسال شمار بیکاران در افغانستان به ۷ صد هزار تا ۹ صد هزار تن برسد.
این گزارش بیشتر روی کارمندان دولتی در افغانستان تمرکز کرده بود.
جوان دیگری که او نیز نمیخواهد نامش در گزارش گرفته شود می گوید که پیش از آمدن طالبان روزگارش خوب بود است اما پس از آن وی بیکار شده و روزگارش خوب نیست.
وی به رادیوآزادی گفت:
«در دولت امارت هم رفتم برای کار اما برایم گفتند که در گذشته طالب بوده ای؟ گفتم نه برایم گفتن که برای تو کار نیست. روز به روز می بینم که دوستان نزدیکم از افغانستان خارج می شوند برای من هم امیدی برای ماندن در افغانستان نمانده است و روز تا روز زنده گی سخت تر می شود تصمیم دارم که من هم از افغانستان خارج شوم و برای اینده ام باید کاری کنم درافغانستان امروز همه بیچاره گی و ناداری است.»
سازمان جهانی کار: سه ماه اخیر سال ۲۰۲۱ میلادی در افغانستان، ۵۰۰ هزار نفر کار شان را از دست داده اند.
دراین مورد خواستیم نظر سخنگویان طالبان را نیز بگیریم اما با تماس های مکرر پاسخی دریافت نکردیم.
طالبان بار ها گفته اند که تلاشها برای فراهم ساختن زمینه کار برای جوانان به شدت ادامه دارد و در این مورد با شماری از کشورها نیز صحبت شده است.
نشست کمیسیون اداری حکومت طالبان در چهاردهم ماه جوزا تصمیم گرفته بود که برای تعین سرنوشت کارمندان دولتی که کارهای شان را از دست داده اند طرحی آماده شود.
در این نشست همچنان گفته شده بود که زمینههای کار برای جوانان فراهم شود اما از عملی شدن این تصمیم خبری در دست نیست.
با بازگشت دوباره طالبان به قدرت، کمک های جهانی به افغانستان تا حد زیادی کاهش یافتند و به اساس گزارش های نهادهای بین المللی مثل سازمان ملل متحد فقر و بیکاری در این کشور افزایش یافته است.