دیدبان حقوق بشر می گوید که وضعیت بشری در افغانستان با گذشت اضافه از یک سال از حاکمیت دو باره طالبان به سوی بدتر شدن روان است.
این گزارش همزمان با پوره شدن یک سال از خروج آخرین سرباز امریکایی از افغانستان به روز سه شنبه (8 سنبله) منتشر شد.
هیدر بار مسئول امور زنان در دیدبان جهانی حقوق بشر، شام گذشته در پیامی به رادیو آزادی گفت که تنها کمک های بشری نیازمندی های یک کشور را تکمیل کرده نمی تواند.
" همۀ ما باید آگاه باشیم که زمستان دیگری به زودی در افغانستان آغاز می شود. کسانی که از بحران پارسال نجات یافتند، اگر تغییری رونما نشود، شاید امسال نتوانند با بحران مقابله کنند. هیچ کشوری نمی تواند تنها به کمک های بشری متکی باشد. مهم هم نیست که کمک ها به کدام اندازه سخاوتمندانه است."
در گزارش دیدبان حقوق بشر آمده که بیش از ۹۰ در صد مردم در افغانستان طی یک سال گذشته به غذای کافی دسترسی نداشته اند.
به گفتۀ این نهاد، نزدیک به ۲۰ میلیون تن از افغان ها که نیمی از جمعیت کشور شانرا تشکیل می دهند، در مرحله ۳ و یا ۴ عدم امنیت غذایی قرار دارند. مرحله ۳ به بحران غذایی و مرحله ۴ به وضعیت اضطراری غذایی گفته می شود.
حکومت طالبان در اینجا امریکا را مقصر می داند که دارایی های افغانستان را منجمد کرده.
عبدالسلام حنفی معاون رئیس الوزرای طالبان به تازگی به یک رسانه چین گفته که باید دارایی های افغانستان آزاد شود.
حکومت طالبان امریکا را مقصر می داند که دارایی های افغانستان را منجمد کرده.
" فقر و بیکاری چرا زیاد شده است؟ آنها (امریکا) دارایی و حق مسلم افغانستان را در آنجا منجمد کرده اند. طبعاً بیکاری زیاد می شود. هنگامی که حقوق مسلم مردم افغانستان و دارایی افغانستان منجمد می شود، حتی تاجران نمی توانند که مواد غذایی را از یک کشور به افغانستان وارد کنند."
حدود یک سال پیش و با بازگشت دو باره طالبان به قدرت، ایالات متحده امریکا میلیارد ها دالر دارایی های افغانستان را منجمد کرد. سپس جو بایدن رئیس جمهور امریکا در فرمانی که در ۲۲ دلو پارسال امضا کرد، دستور داد که نیمی از دارایی های منجمد شدۀ افغانستان به خانواده های قربانیان حملات یازدهم سپتمبر و نیم دیگر آن برای کمک های بشری به مردم افغانستان اختصاص داده شود.
آگاهان امور اقتصادی به این باور اند که دارایی های افغانستان، برای مصرف کردن نیست و وظیفۀ آن با ثبات نگهداشتن پول افغانی است تا در وضعیت بحرانی اقتصادی با نوسان و کم ارزش شدن روبرو نشود.