لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۲۵ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۲۷

نماینده‌گی سازمان ملل در افغانستان از تنگ شدن فضای کاری رسانه ها نگران است


تصویر آرشیف: تعدادی از خبرنگاران رسانه های مختلف افغانستان
تصویر آرشیف: تعدادی از خبرنگاران رسانه های مختلف افغانستان

نماینده‌گی سازمان ملل متحد در افغانستان یا یوناما از تنگ‌تر شدن روز افزون فضا برای رسانه‌های آزاد در افغانستان نگران است.

این نهاد در تیوتی نگاشته است که اکنون دسترسی به اطلاعات محدود شده و افغانستان با کمبود رسانه‌های آزاد روبروست.
در همین حال شماری از خبرنگاران و مسوولان نهادهای حامی رسانه ها و خبرنگاران نیز بر محتوای این تویت یوناما مهر تایید می‌گذارند.

یکی از خبرنگاران افغان که به دلایل امنیتی نمی خواهد نامش در گزارش ذکر شود از وضع محدود ها در برابر خبرنگاران و کار های رسانه یی می گوید.

ین خبرنگار می‌گوید در حکومت طالبان اجازه پوشش رویدادهای خبری از آنان گرفته شده و معلومات هم با آنان به‌گونه درست و به موقع شریک نمی شود:

" دسترسی به اطلاعات محدود شده، خبرنگاران اجازه پوشش رویدادهای خبری را ندارند، وقتی که در کابل حادثه امنیتی یا انفجار می شود نیروهای امنیتی قطعا من و همکارانم را اجازه نمی دهند که آن حادثه را پوشش دهیم حتی تا جای که سخنگویان وزارت‌ها هم بیشتر معلومات را با ما شریک نمی‌کنند اگر شریک کنند هم طوری شریک می‌کنند که یا بسیار ناوقت است یا آن معلومات ناتکمیل است".

مارکس پوتزل سرپرست دفتر نماینده‌گی سیاسی سازمان ملل در افغانستان
مارکس پوتزل سرپرست دفتر نماینده‌گی سیاسی سازمان ملل در افغانستان

این درحالیست که دفتر نماینده‌گی سیاسی سازمان ملل در افغانستان یا یونما هم از کمبود رسانه های مستقل در افغانستان خبر داده است.

پس از اینکه مارکس پوتزل سرپرست دفتر نماینده‌گی سیاسی سازمان ملل در افغانستان از استدیو خبر یک رسانه خصوصی دیدن کرده، یوناما در حساب تویتری خود نوشته که "رسانه ها فاقد منابع هستند و فضا برای رسانه ها روز به روز در حال کوچک شدن است".

مسوولان نهادهای پشتیبان خبرنگاران و رسانه ها در افغانستان هم نگرانی هم‌سانی دارند.

خبرنگاران: وضع محدود ها ساحه فعالیت را بیشتر از هر وقت دیگر تنگ تر ساخته است

آنان می‌گویند رسانه‌ها زیر حاکمیت طالبان از آزادی نشراتی برخوردار نیستند و نشرات رسانه های بسیاری به همین دلیل متوقف شده است.

ظریف کریمی نماینده دفتر نی ، پشتیبان رسانه‌های آزاد روز جمعه به رادیو آزادی گفت:

"حکومت به ویژه وزارت امربه معروف، استخبارات و اداره اطلاعات و فرهنگ همیشه به رسانه ها اخطار دادند و با ارسال مکاتبی و حضور یافتن در خود رسانه ها محتوای نشراتی شان را نظارت کردند و این باعث این شد که رسانه ها خود شان بر علاوه محدودیت های از طرف حکومت وضع شده اعمال سانسور و سانسور قبل از نشر و خود سانسوری دست بزنند متاسفانه این در دراز مدت باعث این خواهد شد که ممکن رسانه ها دیگر استقلالیت نداشته باشند و سیطره فعالیت رسانه ها ممکن در دراز مدت برچیده شود".

خبرنگاران به ویژه خبرنگاران زن در افغانستان در یک سال گذشته تحت فشار های فراوان قرار داشته اند
خبرنگاران به ویژه خبرنگاران زن در افغانستان در یک سال گذشته تحت فشار های فراوان قرار داشته اند

تلاش کردیم دیدگاه و پاسخ حکومت طالبان را در زمینه داشته باشیم اما ذبیح الله مجاهد سخنگوی حکومت طالبان تا زمان نشر این گزارش به پرسش های رادیو آزادی در این مورد پاسخ نداد. هرچند طالبان پیش از این گفته اند که به آزادی بیان و رسانه‌ها در چارچوب آموزه‌های اسلامی پابند اند اما تعریف روشنی از این به دست نداده اند.

پس از حاکمیت دوباره طالبان در افغانستان، نشرات رسانه های زیادی در مرکز و ولایات متوقف شد و شمار زیادی از خبرنگاران هم یا مجبور به ترک کشور شدند یا هم مجبور به ترک کار.

گزارش های متعددی هم از لت و کوب، شکنجه و تهدید و توقیف خبرنگاران در حاکمیت طالبان نشر شده است.

XS
SM
MD
LG