مقامهای وزارت صنعت و تجارت حکومت طالبان میگویند هیئتی که به رهبری نورالدین عزیزی سرپرست این وزارت برای شرکت در "نشست تشویق سرمایه گذاری در کشورهای جنگ زده جنوب آسیا" به روسیه رفته است با مقامات روسی در مورد واردات یک میلیون متریک تُن تیل گفتگو ها را آغاز کرده است.
احمد جاوید دبیر مسؤول رسانه ای این وزارت روز شنبه دراین مورد به رادیو آزادی گفت:
«مجموع ضرورت های نفتی مورد نیاز مردم افغانستان بیش از چهار میلیون تُن است، امارت اسلامی می خواهد به بازارهای بین المللی امن و وسیع دسترسی داشته باشد، از این رو هیئتی به سرپرستی وزیر صنعت و تجارت به مسکو سفر کرده است. وی با مقامات اداره های مختلف روسیه گفتگو کرده است و به ویژه در مورد خرید بیش از یک میلیون تُن مواد نفتی و همچنین موضوع خرید مواد غذایی نیز مورد بحث است.»
تلویزیون آشنا "صدای مریکا" با اشاره به گزارش های برخی رسانه های روسی گزارش داد که ممکن است این یک میلیون تُن مواد نفتی از روسیه در مقابل کشمش، مواد طبی و مواد معدنی خریداری شود. اما اقای دبیر در این مورد به رادیوآزادی چیزی نگفت.
این در حالی است که طالبان در ماه گذشته قراردادی را برای خرید ۳۵۰ هزار تُن متریک تیل با ایران امضا کردند.
اما سرپرست وزارت تجارت حکومت طالبان به رسانه های روسی گفته که آنها می خواهند هر چه زودتر این توافقنامه را پایان دهند.
شماری از باشندهگان کابل و کسانی که کار وبار تیل را انجام می دهند از این گفتگو استقبال کرده و می گویند که این اقدام به مردم در وضعیت بحران اقتصادی حاکم کمک خواهد کرد.
نذیر زاهد، باشنده شهر کابل به رادیو آزادی گفت:
«مردم با مشکلات اقتصادی روبرو هستند، از طرفی زمستان نزدیک است، اگر قیمت تیل بالا باشد مردم با مشکلات بیشتری مواجه می شوند، بهترین راه این است که راه های جایگزین داشته باشیم، قراردادهایی که طالبان با روسیه می بندند اقدام خوب است.»
مجموع ضرورت های نفتی مورد نیاز مردم افغانستان بیش از چهار میلیون تُن است
نجیب الله مالک یک تانک تیل می گوید که مدتی پیش قیمت یک لیتر تیل به ۱۲۷ افغانی افزایش یافته بود، اما از زمانی که قرارداد واردات تیل با ایران امضا شد، اکنون یک لیتر تیل دیزل ۹۷ افغانی است.
به گفته وی، در حال حاضر یک لیتر پطرول ۸۵ افغانی است اما قبل از آن ۱۰۵ افغانی بود.
وی دلایل افزایش قیمت تیل را اینگونه بیان می کند:
«اینجا که قیمت ها خیلی زیاد شده بود، بدون قرارداد هم تیل کم بود تاجران تیل نیاوردند، بعضی ملاحظاتی امارت هم داشتند، تانکر های تیل بی کیفیت را اجازه ندادند و دوباره مسترد کردند.»
این فروشنده های تیل می گویند که تقاضا برای تیل نسبت به گذشته کاهش یافته است زیرا نیروهای بین المللی وجود ندارد تا از آنها برای تجهیزات خود تیل بخرند به گفته او حالا وضعیت اقتصادی مردم هم خوب نیست و بیشتر مردم موتر ندارند و در خانه های شان هم از برق استفاده می کنند.
پس از به قدرت رسیدن دوباره طالبان در افغانستان، محدودیت های تجارت بین المللی با افغانستان در پهلوی دیگر بخش ها بر قیمت مواد نفتی نیز تأثیر گذاشت.
همچنین بر اساس آخرین گزارش سازمان ملل متحد، از زمان کنترل مجدد طالبان بر افغانستان، ۲۵ میلیون نفر در فقر به سر می برند.