لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۱۵ سرطان ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۱۳

بی برقی در اوج گرمای تابستان باشندگان فراه را با مشکلات زیاد روبرو کرده است


نمای از بخشی از شهر فراه
نمای از بخشی از شهر فراه

از یک ماه بدین سو روند توزیع برق از سوی شرکت برشنای طالبان در فراه قطع شده است.
گل احمد می‌گوید که کودک شش ساله همسایه‌ شان به علت موج گرما و بی‌برقی در ناحیه ششم شهر فراه یک ماه پیش جان داد.

او حالا نگران است که مبادا کودکان خودش به سرنوشت همسایه خردسال شان دچار شوند: "واقعاً گرمای فراه بسیار شدید است. ما برق نداریم. مشکلات برق داریم. ماشین‌های دیزلی همیشه خراب است به ما برق نمی‌رسد. دیگر مشکلات نبود برق بسیار زیاد است. بچه‌های ما مریض شده اند. حتی یکی از بچه‌های همسایه ما به اثر مریضی که اسهال و استفراغ شده بود در شفاخانه فوت کرد و اطفال ما هم سخت مریض اند. ما هراس داریم که اطفال ما هم جان خود را از دست دهند."

خواست او از مقام‌های محلی طالبان این است؟

"خواهش ما از حکومت سرپرست این است که به برق فراه توجه بکند یا برق سولری را جور بکند یا برق وارداتی را از ایران انتقال بدهد یا به بند بخش آباد توجه بکنند به همین برق یک را حل پیدا بکند تا ما مردم فراه از این مشکلات نجات پیدا کنیم."

سردار محمد ۲۴ ساله یکی از دکانداران در شهر فراه از مشکل مشابه سخن می‌گوید. او در دکانش مواد خوراکه، لبنیات و نوشیدنی های گازدار می‌فروشند: "واقعاً امسال خیلی تاوانی هم شدیم، از اینکه بسیار هوا گرم است. اما نوشیدنی هایی که ما می‌فروشیم یا چیزهایی که لازم به یخچال داشته باشد، ما برق نداریم و خیلی با یک مشکل کلان مواجه هستیم که از این حکومت سرپرست خواهش داریم که به برق ما رسیدگی کند."

او می‌گوید که اگر مشکل بی‌برقی حل نشود ممکن است که دروازه دکانش را ببندد: "برق که نباشد اصلاً بیخی زندگی سخت شده. اینجا بیخی هوا گرم است شما ببینید که امسال تاوانی کرده ما را."
او بیشتر گفت: "چی بگویم به شما از حساب همین گرمی مثلاً تخم مرغ است میاوریم که اینجا بفروشیم که یخچال نباشد گرمی خراب می‌کندش. نوشابه‌های انرژی زا که سرد نباشد کسی از آن استفاده نمی‌کند. برق هم نداریم قرار است که دکانداری را ترک کنیم چون خیلی ضرر کردیم بخاطر اینکه برق نداریم و به بی‌برقی مواجه هستیم."

فراه از جمله ولایت های گرمسیر افغانستان بشمار می‌رود که در تابستان درجه حرارت گرما از ۳۵ تا ۵۰ درجه سانتی گرید هم می‌رسد.

شماری از باشندگان فراه که توانایی خریداری باطری و سولر را دارند برای روشن شدن خانه‌های‌شان از برق آفتابی استفاده می‌کنند.

محمد نبی یک فعال جامعه مدنی فراه به رادیو آزادی گفت که مردم به برق نیاز دارند.

او گفت که اقتصاد مردم ضعیف است و اکثر باشندگان این ولایت توان خریدداری سیستم برق آفتابی را ندارند: "نیاز مبرم مردم ولایت فراه فعلاً برق است که گرمی بسیار مردم را به ستوه آورده و همگی نمی‌توانند که از برق‌های سولری یا از کیلواتی استفاده کنند. و یا کسانی که شرکت‌های مختلف دارند و حتی دکاندارانی که از برق سولری استفاده می‌کنند که قیمت دیزل هم بسیار بالا رفته، حتی به بالای صد افغانی رسیده و اگر برق نباشد اجناس دکانداران خراب و فاسد می‌شود."

رادیو آزادی خواست در این مورد نظر مسئولان محلی شرکت برشنا زیر اداره طالبان در فراه را هم بپرسد اما مولوی دین محمد سجاد سرپرست این اداره به رادیو آزادی گفت که او اجازه مصاحبه با رسانه‌ها را ندارد.

اما او در یک پیامی ارسالی از طریق واتساپ به رادیو آزادی گفت که مشکل تخنیکی در توزیع برق وجود ندارد و اینکه پروسه قرارداد تیل با این اداره به تعویق افتاده است.

استفاده از برق سولری در فراه
استفاده از برق سولری در فراه

مولوی عبدالحی سباوون سرپرست اداره اطلاعات و فرهنگ طالبان در فراه نظر دیگری دارد: "دو دیزل جنراتور که در اداره برق فراه وجود دارند کهنه و فرسوده شده اند و یک پایه آن به کلی از کار افتاده است و با یک پایه دیگر تعداد کمی خانه‌ها را برق می‌دهد و در حال حاضر سیستم برق فعال نیست چون جنراتور‌ها از کار افتاده اند. "

به اساس معلومات مقام‌های شرکت برشنا در حکومت مخلوع افغانستان، این اداره در گذشته برای بیش از پنج هزار خانه در شش ناحیه شهر فراه از طریق دیزل جنراتور‌های این اداره برق توزیع می‌کردند و هر کیلو وات برق را از ۲۰ افغانی تا ۳۵ افغانی بالای شهروندان این ولایت به فروش می‌رساندند.

شهروندان فراه می‌گویند که پس از بازگشت طالبان قیمت هر کیلووات برق ۲۹ افغانی بود ؛ ادعای که طالبان محل آنرا رد می‌کنند.

XS
SM
MD
LG