یک تن از استخراجکنندگان زغال سنگ در درۀ صوف ولایت سمنگان که به دلیل هراس از مشکلات امنیتی در برابر خودش نمیخواهد نامش در گزارش گرفته شود، به رادیو آزادی میگوید، پس از حاکمیت طالبان استخراج زغال سنگ در این ولایت شدت یافته است.
او گفت: "فعلاً زیاد استخراج میشود، در گذشته یک گروپ کاریگر یک تن و یا دو تن استخراج میشد (میکرد) اما حالی سه تن استخراج میکند، حالی به معدنها درست رسیدگی نمیشود نی حکومت درست رسیدگی میکند، وضعیت معدن هم خراب است اگر در معدنها درست رسیدگی نشود کاریگر با خطر مواجه میشود و این معدنها دومدار نمیباشد و سقوط میکند، چون در مدت چند ماه که کار شود سقوط میکند."
با این حال، روزنامهٔ دان پاکستان گزارش داده است که پس از قرارداد جدید میان پاکستان و افغانستان صادرات زغال سنگ بر علاوهٔ مرز چمن ـ بلوچستان از مرز گمرکی خرلاچی و غلام خان در خیبر پشتونخواه نیز آغاز خواهد شد.
این روزنامه گزارش داده است که این تصمیم به منظور افزایش صادرات زغال سنگ افغانستان به پاکستان در سفر سه روزهٔ هیئت تجارتی پاکستانی گرفته است.
هفتۀ پیش حکومت طالبان و هیئت پاکستانی با حضور صالح احمد فاروقی معین وزارت تجارت پاکستان و مقامهای امور تجارتی حکومت طالبان در هوتل کابل سرینا دیدار کردند.
پس از ختم سفر هیئت پاکستانی، حکومت سرپرست طالبان گفت در مذاکرات هر دو طرف برای بهبود روابط تجاری یک سلسله توافقات انجام دادند.
در خبرنامهٔ که از سوی حکومت سرپرست طالبان منتشر شد آمده بود که جانب پاکستان اطمینان داده که بر صادرات افغانستان از طریق سرحد واگهٔ هند هیچ محدودیتی موجود نیست.
به این ترتیب هر دو جانب توافق کردهاند که پس از ماه آگست سال روان میلادی، موترهای باربری هر دو کشور میتوانند به همه مناطق افغانستان و پاکستان آزادانه رفتوآمد کنند.
روزنامۀ دان به نقل از مقامهای پاکستانی گزارش داده که زغال سنگ افغانستان با روپیۀ پاکستانی خریداری خواهد شد.
پاکستان در حالی واردات زغال سنگ از افغانستان را افزایش میدهد که قیمت زغال سنگ در بازارهای جهانی به نزدیک به ۳۵۰ دالر افزایش یافته و بهای تیل هم در بازارهای جهانی افزایش یافته است.
پاکستان بخاطر تولید انرژی برق میخواهد زغال سنگ افغانستان را با بهای کم وارد کند.
اما حکومت طالبان میگوید، نرخ یک تُن زغال سنگ صادراتی به ۲۸۰ دالر افزایش یافته است_آنچه که به باور شماری هنوزهم به مراتب از بهای بازار جهانی کمتر است.
وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان میگوید، آنان با پاکستان قرارداد حکومت با حکومت امضا نکرده اند.
عصمت الله برهان، سخنگوی این وزارت میگوید، آنها زغال سنگ را به سکتور خصوصی به فروش میرسانند و این مربوط سکتور خصوصی و تاجران میشود که زغال سنگ را با کدام واحد پولی به پاکستان به فروش میرسانند: "ما با پاکستان قرارداد حکومت با حکومت نداریم، و تا این دم با آنها در این مورد کدام جلسهٔ صورت نگرفته است، ما زغال سنگ را به سکتور خصوصی و تاجران به فروش میرسانیم این مربوط آنها میشود که به کدام واحد پولی به پاکستان به فروش میرسانند."
به اساس معلومات وزارت معادن و پترولیم حکومت طالبان، از میان نزدیک به ۸۰ معدن زغال سنگ افغاستان اکنون ۱۷ معدن آن استخراج میشود.
به گفتهٔ این وزارت، زغال سنگ تثبیت شده در این ۱۷ معدن ۲ میلیارد و ۳۵۰ میلیون تن است که اگر روزانه دههزار تن زغال سنگ استخراج شود، احتمال دارد تا بتوانند ۵۵۰ سال از آنها استفاده کنند.