برخی از خانواده های نظامیان پیشین در هرات می گویند که طالبان این نظامیان سابق را پس از بازداشت ناپدید کرده اند.
به گفته آنان، بارها به اداره های امنیتی و ملکی حکومت طالبان مراجعه کرده اند، اما هیچ پاسخی دریافت نکرده اند.
اما طالبان ادعای این خانواده ها را نمی پذیرند.
زلیخای ۶۰ ساله مادر یک سرباز اردوی ملی حکومت مخلوع افغانستان است که در فراق یگانه فرزندش اشک می ریزد.
او می گوید که بیست روز پیش، افراد مسلح طالبان عبدالشکور ۲۸ ساله را از محل کارش در یک تانک تیل در ولسوالی گذره هرات با خود بردند.
عبدالشکور تا سقوط حکومت پیشین به دست طالبان، در قول اردوی ۲۰۷ ظفر در ولایت هرات خدمت می کرد.
زلیخا می گوید که برای پیدا کردن پسرش اداره به اداره طالبان می رود، اما می گوید که هیچ کسی پاسخگو نیست.
زلیخا در حالی که اشک می ریزد به رادیو آزادی می گوید که عبدالشکور تنها فرزند او است که از دوران کودکی او را بدون پدر کلان کرده است.
"پسرم در یک تانک تیل که در مقابل زون پولیس است کار می کرد، طالبان آمدند و چشم هایش را بستند و با خود بردند. ۲۱ روز شده که پسرم را برده اند و به من نشان نمی دهند. به ولسوالی گذره می روم می گویند نیست، به ولایت می روم می گویند نیست و به امنیت می روم می گویند نیست."
همانند زلیخا؛ خانواده عالیه عزیزی یک افسر پولیس در حکومت مخلوع افغانستان نیز در فراق او شب و روز اشک می ریزد.
عالیه عزیزی تا سقوط نظام جمهوریت در زندان مرکزی هرات کار می کرد. اما چند روز پس از بازگشت طالبان به قدرت در تابستان پارسال، ناپدید شد و تاکنون از سرنوشت او خبری نیست.
خانواده این افسر پولیس ادعا می کنند که خانم عزیزی را طالبان بازداشت کرده اند.
محمد ضیا عزیزی همسر عالیه عزیزی در این باره به رادیو آزادی بیشتر می گوید:
"روز و شب نان و خون ما یکی است. ما که بزرگ هستیم به هر صورت؛ پسر خورد ما هر شب مادرش را می خواهد. ما زنده گی نداریم که بگوییم زنده گی می کنیم. خدا شاهد است تا وقتی که هر شب پسر خود را می خوابانم و بهانه می کنیم که مادرت به سفر است و بخیر بر می گردد."
اما مقام های محلی طالبان در ولایت هرات، بازداشت عبدالشکور و دیگر نظامیان پیشین در این ولایت را نمی پذیرند.
محمود شاه رسولی سخنگوی قوماندانی امنیه حکومت طالبان در ولایت هرات می گوید که بر بنیاد فرمان عفو رهبر طالبان، هیچ نظامی پیشین در این ولایت از سوی افراد این گروه بازداشت و زندانی نشده است.
"فرمان امیرالمومنین شامل همه کارمندان نظامی پیشین است. هیچ کسی اجازه ندارد کدام منسوبی را که در نظام گذشته کار می کرده دستگیر کند. فعلا در ولایت هرات هیچ کدام واقعه ای نداریم که منسوب نظامی پیشین از سوی نیروهای امنیتی دستگیر شده باشد."
تحقیق روزنامه نیویارک تایمز:ر شش ماه نخست حاکمیت طالبان، نزدیک به پنجصد نظامی وکارمند حکومت پشین ازسوی طالبان کشته ویاناپدیدشده اند.
اما برخی با این روایت طالبان موافق نیستند.
نعیم غیور آگاه امور نظامی در هرات می گوید که فرمان عفو رهبر طالبان تنها در حد حرف بوده است.
"فرمان رهبر طالبان مبنی بر عفو عمومی بسیار کم مورد قبول طالبان قرار گرفت. در بیشتر از ده ماه حاکمیت طالبان در افغانستان، شاهد شمار زیادی از قضایایی هستیم که در مغایرت با این فرمان ادعای عفو عمومی از جانب امارت طالبان بوده است."
بازداشت، شکنجه و قتل نظامیان پیشین از سوی طالبان در نزدیک به یازده ماه اخیر از مسایل نگران کننده در افغانستان بوده است.
بر بنیاد یک گزارش تحقیقی روزنامه امریکایی نیویارک تایمز که در ماه حمل سال روان منتشر شد، در شش ماه نخست حاکمیت طالبان، نزدیک به پنجصد نظامی وکارمند حکومت پشین ازسوی طالبان کشته ویاناپدیدشده اند.
در ماه قوس پارسال هم دیدبان حقوق بشر در گزارشی گفت که طالبان پس از بازگشت به قدرت در افغانستان، بیش از صد تن از پرسونل نیروهای افغان را در چهار ولایت افغانستان بدون محاکمه اعدام و یا جبراً ناپدید کرده اند.