لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲۶ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۴:۱۷

واکنش‌ها به ممانعت طالبان از برگزاری یک نشست خبری فدراسیون خبرنگاران افغانستان


آرشیف، واکنش و حمله شماری از طالبان مسلح بر برخی خبرنگارانی‌که یک تجمع اعتراضی در کابل را پوشش می‌دادند.
آرشیف، واکنش و حمله شماری از طالبان مسلح بر برخی خبرنگارانی‌که یک تجمع اعتراضی در کابل را پوشش می‌دادند.

ملل متحد و سازمان عفو بین‌الملل در بارۀ آن‌چه ممانعت طالبان از برگزاری نشست خبری فدراسیون خبرنگاران و نهاد های رسانه‌ای افغانستان خوانده می‌شود، واکنش نشان داده‌اند.

دفتر هیئت معاونت ملل متحد در افغانستان یا یوناما روز پنجشنبه در تویتی این اقدام را محدودیت بر آزادی بیان خواند و از طالبان خواست، سعی نکنند تا کسانی را که فکر می‌کنند دیدگاه‌های متفاوت دارند، خاموش سازند.

از سوی دیگر سازمان عفو بین‌الملل در تویتر نوشته است که محدود کردن دسترسی به اطلاعات و سرکوب رسانه‌های آزاد توسط طالبان حملۀ آشکار بر روزنامه‌نگاری است.

این سازمان افزوده است که رسانه‌ها در زمینۀ مطلع ساختن جهان از وضعیت افغانستان نقش اساسی ایفا می‌کنند.

سازمان عفو بین‌الملل گفته که کارکنان رسانه‌ها و ژورنالیستان باید آزادانه کار کنند و از آن‌ها محافظت شود.

پیش از این فدراسیون خبرنگاران و نهاد های رسانه‌ای افغانستان گفته که طالبان روز چهارشنبه مانع برگزاری نشست خبری این فدراسیون در کابل شدند.

نشرات شماری از رسانه‌های افغانستان
نشرات شماری از رسانه‌های افغانستان

مسرور لطفی مسؤل رسانه‌یی اتحادیۀ ملی ژورنالیستان افغانستان در این باره به رادیو آزادی دیشب بیشتر گفت: "قرار بود که فدراسیون ملی نهاد های حامی رسانه‌ها یک نشست خبری را برگزار کند و روی وضعیت رسانه‌ها در افغانستان صحبت کند، مسئولان امارت اسلامی در این مسئله مداخله کردند، شب تماس گرفتند که همین برنامه را برگزار نکنید و لغو کنید. همین‌که به مکانِ که در نظر گرفته شده بود وارد می‌شدیم آن‌ها [افراد طالبان] آن‌جا حضور داشتند و ساحه را زیر کنترول گرفته بودند، مانع برگزاری برنامه شدند."

با وجود تلاش‌های مکرر نتوانستیم پاسخ طالبان را در این مورد دریافت کنیم.

آقای لطفی می‌گوید هنوز نمی‌دانند که طالبان چرا از برگزاری کنفرانس خبری فدراسیون خبرنگاران نهاد های رسانه‌ای جلوگیری کردند.

اتحادیۀ ملی ژونالیستان افغانستان در اعلامیه‌ای گفته است که طالبان در نشست‌های بین‌المللی در خصوص حفظ ارزش‌های جامعۀ رسانه‌ای تعهداتی داشته اند، اما به‌گفتۀ اتحادیه، وضعیت در داخل افغانستان چنین نیست و نشست خبری نهاد های حامی رسانه‌ها با فشار لغو می‌شود.

در این حال انجمن رسانه‌های جنوب آسیا در افغانستان (سفما) هم در این باره واکنش نشان داده و از طالبان می‌خواهد که بر رسانه‌ها و خبرنگاران فشار وارد نکنند.

ضیا بومیا رئیس انجمن رسانه‌های جنوب آسیا در افغانستان (سفما)
ضیا بومیا رئیس انجمن رسانه‌های جنوب آسیا در افغانستان (سفما)

ضیا بومیا رئیس این انجمن می‌گوید: "انجمن رسانه‌های جنوب آسیا در افغانستان از طالبان مصرانه می‌طلبد که برای رسانه‌ها و خبرنگاران سهولت‌های کاری را ایجاد کنند تا رسانه‌ها و خبرنگاران فعالیت بی‌طرفانۀ خود را انجام دهند، نه این‌که بالای‌شان فشار های فراقانونی را اعمال کنند."

پس از سقوط کابل به دست طالبان در ماه آگست گزارش‌های منتشر شدند که نیروهای طالبان با شماری از خبرنگاران بدرفتاری کرده و در برخی موارد بعضی از خبرنگاران لت‌وکوب شده‌اند.

طی بیش از ۵ ماه اخیر، فعالیت رسانه‌ها در افغانستان کاهش یافته و حتی برخی از رسانه‌ها بسته شده‌اند و بسیاری از خبرنگاران این کشور را ترک کرده‌اند.

اتحادیۀ ملی ژونالیستان افغانستان حدود دو هفته پیش گفت که بر اساس یک نظرسنجی از میان بیش از ۵۰۰ خبرنگار افغان که در آن شرکت کرده بودند، حدود ۹۵ درصد شان گفته اند که در افغانستان زیر حاکمیت طالبان نمی‌توانند آزادانه و مستقل اطلاع‌رسانی کنند.

اما حکومت طالبان گفته که هیچ محدودیتی در برابر کار خبرنگاران و رسانه‌ها در افغانستان وجود ندارد و زمینۀ دسترسی به اطلاعات هم فراهم است.

XS
SM
MD
LG