سیاره دشتی امسال پس از ۲۲ سال زندگی مشترک، شوهرش فهیم دشتی و همزمان با آن برادرش، جنرال عبدالودود ذره را در پنجشیر در جنگ با طالبان از دست داد.
سیاره دشتی میگوید که جبهه مقاومت ملی، شماری از نهادها و سیاست گران خارجی و نیز فرانسه در بررسی چگونگی کشته شدن فهیم دشتی و جنرال عبدالودود ذره همکاری کرده اند. ادعایی که به گونۀ مستقل از سوی هیچ نهاد خارجی و مقامهای فرانسه تأیید نشده است.
او ادعا میکند که در نتیجه بررسیها روشن شده که پیش از آن که شوهرش فهیم دشتی کشته شود، افراد اداره استخبارات پاکستان یا آی اس آی آنان را بازداشت کرده و پس از آن کشته است: "روایتهای گوناگون وجود داشت، اما موثقترین اطلاعاتی که در باره چگونگی شهادت همسرم به دست آوردیم این است که او نخست بازداشت شد و سپس کشته شد و جزییات بیشتر را بعداً شریک میکنیم."
پیش از این فواد اسلم وزیر اطلاعات و نشریات پاکستان چگونگی دخالت کشورش را در جنگ پنجشیر رد کرده است، هر چند در روزهای نخست حاکمیت طالبان بر کابل ویدیوهایی در شبکههای اجتماعی نشر شدند که در آنها افراد مسلح دیده میشدند که به زبان اردو گپ میزدند و میگفتند که راهی پنجشیر هستند، تا بجنگند.
اما در همان روزهای نخست طالبان گفته بودند که آقای دشتی در یک درگیری داخلی میان فرماندههان جبهۀ مقاومت جان باخته است.
سیاره دشتی با دو پسر و یک دخترش ده روز پس از آغاز دوباره حاکمیت طالبان بر افغانستان، به پاکستان رفتند.
او میگوید پس از رسیدن به پاکستان، در چهاردهم سنبله پس از چاشت روز یکشنبه برادرزادهاش خبر جان باختن فهیم دشتی و برادرش جنرال ودود ذره را به او داد.
خانم دشتی در باره آخرین دیدارش با همسرش چنین میگوید: "شش روز از طالبها گذشته بود که کابل را گرفته بودند و من همراهشان پنجشیر رفتم. همراه برادرم و فهیم جان و من آنها را به پنجشیر رساندم. چون موضوع این بود که اگر خانمی در موتر میبود ممانعت نبود یعنی تلاشی نمیکردند طالبها. برای همین در وقت آخر که اینها تصمیم گرفتند که برویم پنجشیر من برایشان گفتم که من همراهتان میروم."
با این حال صدیقالله توحیدی از دوستان نزدیک فهیم دشتی که از جریان بررسیها در بارۀ چگونگی کشته شدن فهیم دشتی و جنرال عبدالودود ذره آگاه است، بر گفتههای سیاره دشتی مهر تأیید میزند.
او ادعا میکند که آنان در نخست از سوی نظامیان پاکستانی بازداشت، بازجویی و سپس تیرباران شدند: "اینها از سوی یک گروپ در جادۀ عمومی بازداشت میشوند؛ این گروپ که گفته میشود پاکستانیها و در لباس طالبان بودند به یک خانه منتقل میشوند؛ چند ساعت مورد بازجویی قرار میگیرند در جریان بازجویی با مرمی شلیک میکنند به یکی از پاهای فهیم دشتی و او با دستمالی که همیشه با خود داشت پای خود را میبندد. بعد اینها را میآورند در کنار دریای پنجشیر در پشت یک رستورانت بهاری است به نام "دریا بار" در عقب این رستورانت در فاصلههای صد تا یک صد و پنجاه متری اینها را تیر باران میکنند؛ این در حالیست که هنوز قطعات اصلی طالبان وارد نشده اند"
به تازگی هم در نوار صوتی که از سوی محمد علم ایزدیار معاون پیشین مشرانو جرگه افغانستان به روز یکشنبه، دوازدهم جدی در شبکههای اجتماعی منتشر شده گفته است که موتر حامل فهیم دشتی و جنرال ودود، مسئول مالی و اداری این جبهه مورد حمله قرار نگرفته بود.
به گفته ایزدیار، موتر حامل فهیم دشتی و جنرال ودود با دو محافظشان در مسیر دشتک – تاواخ از سوی طالبان متوقف شد و آنان پس از تیرباران در کنار جاده، در یک گور دستهجمعی دفن شدند.
اما خانواده آقای دشتی این گفتههای محمد علم ایزدیار را رد کردند.
ذبیح الله مجاهد سخنگوی طالبان در پاسخ به این ادعای خانواده فهیم دشتی در یک پیام نوشتاری به رادیو آزادی گفت که "این ادعا به پاسخ نمی ارزد."
اما طالبان در همان روزهای نخست گفته بودند که آقای دشتی در یک درگیری داخلی میان فرماندههان جبهۀ مقاومت جان باخته بود-ادعایی که از سوی جبهه مقاومت در آن زمان رد شد.
فهیم دشتی سخنگوی پیشین جبهه مقاومت ملی بود که به روز چهاردهم ماه سنبله سال روان خورشیدی در جریان حملههای طالبان بر ولایت پنجشیر کشته شد.
فهیم دشتی روزنامهنگار، تحلیلگر سیاسی و مشاور رسانهای و مدتی هم رئیس اتحادیه خبرنگاران افغانستان بود و به احمد شاه مسعود و به تازگی به احمد مسعود رهبر جبهه مقاومت ملی بسیار نزدیک بود.
اکنون همسر و سه فرزندش در البانیا استند و قرار است به زودی به کانادا بروند.