لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
شنبه ۲۶ عقرب ۱۴۰۳ کابل ۰۶:۰۱

کمیتۀ حفاظت از خبرنگاران: طالبان فیصل مدرس و همکارانش را بی‌قید و شرط آزاد کنند


فیصل مدرس و دو همکارش
فیصل مدرس و دو همکارش

با گذشت هفت روز از بازداشت فیصل مدرس یوتیوب‌گزار و دو همکارش و تلاش خانواده‌هایشان تا به حال سرنخی از آنان در دست نیست.

کمیتۀ جهانی حفاظت از خبرنگاران (سی. پی. جی) گفته است که فیصل مدرس یوتیوب‌گزار، میلاد عزیزی مسئول کانال یوتیوب "کابل لَوَرز" (Kabul lovers) و ادریس رحیمی تصویربردار برنامه‌های خبری یک کانال یوتیوب پنجشنبه گذشته هفتۀ گذشته از سوی افراد طالبان بازداشت شده‌اند.

این کمیته که مرکز آن در شهر نیویارک امریکا است، خوارستار رهایی بی‌قید و شرط این سه خبرنگار از بند طالبان شده‌است.

این کمیته در اعلامیه‌یی به نقل از استیون باتلر، هماهنگ‌کنندۀ‌ این کمیته در آسیا نگاشته است که بازداشت یوتیوب‌گزاران از جمله فیصل مدرس، ادریس رحیمی و میلاد عزیزی نقض آزادی بیان و نشان‌دهنده‌ حملات نگران‌کننده و قابل سرزنش طالبان بر رسانه‌های مستقل است.

فیصل مدرس یوتیوب‌گزار افغان
فیصل مدرس یوتیوب‌گزار افغان

این کمیته همچنین نوشته که این خبرنگاران در توقیف ادارۀ‌ مبارزه با تروریزم ریاست عمومی امنیت ملی طالبان اند و قادر به دیدار با اعضای خانواده و وکیلان مدافع‌ خود نیستند.

هدیه اخلاص خبرنگار و همسر ادریس رحیمی، تصویربردار بازداشت شده به رادیو آزادی گفت: "شوهرم با دو همکارش بازداشت شده‌اند، هیچ گناهی نداشتند فقط کار شان رسانیدن صدای مردم به گوش مسئولان دولت و جهان بوده است، خواست ما از نهادهای مسئول و جهان این است که شوهرم و همکارانش را از بند طالبان رها کنند."

ادریس رحیمی از همکاران فیصل مدرس
ادریس رحیمی از همکاران فیصل مدرس

این سه یوتیوب‌گزار که برای برنامۀ "دوستداران کابل" یک کانال یوتیوب خبر تهیه می‌کردند، پنجشنبۀ هفته گذشته در منطقه شهرنو کابل از سوی طالبان بازداشت شدند و به‌گفتۀ بانو اخلاص اکنون با گذشت هفت روز از سرنوشت آنان خبری نیست. یوتیوب‌گزاران کسانی اند که با به کارگیری چینل‌های یوتیوب گزارش‌گری و آگاهی‌دهی می‌کنند، اما با رسانه‌های همه‌گانی به‌گونۀ حرفه‌یی کار نمی‌کنند.

از سوی دیگر، خانوادۀ یکی از این بازداشت شده‌گان به رادیو آزادی می‌گوید، طالبان افزون بر این سه تن یکی دیگر از همکاران آنان را نیز بازداشت کرده بودند، اما پس از بازجویی‌ها او را رها کردند.

این خانواده علت بازداشت آنان را تهیۀ گزارشی از ولایت پنجشیر می‌خواند و می‌گوید، طالبان پیش از آن‌که یکی از همکاران آنان را رها کند از او پرسیده بودند که آیا در تهیۀ گزارش پنجشیر نقش داشته است یا نه.

در آن گزارش به ادعای قتل یک غیر نظامی از سوی طالبان و اعتراض مردم در ولایت پنجشیر پرداخته شده بود که بازتاب گسترده‌ای داشت.

میلاد عزیزی یکی از همکاران فیصل مدرس
میلاد عزیزی یکی از همکاران فیصل مدرس

نهاد حمایت کنندۀ رسانه‌های آزاد افغانستان (نی) نیز در برابر بازداشت این سه تن واکنش نشان داده‌است.

محمد نصیر نوری، مسئول دادخواهی این نهاد این اقدام حکومت طالبان را نشان دهندۀ بی‌باوری آنان به آزادی بیان می‌خواند.

او می‌افزاید: "لت‌وکوب بسیار شدید خبرنگاران از سوی طالبان رخ داده‌است. قتل و سانسور و موردهای دیگر متأسفانه هیچ موردی از این رخدادها بررسی و بازخواست نشده و هیچ نهادی هم پاسخگو نیست. نهادهای حامی رسانه‌ها تلاش کردند که این گروه در زمینه دسترسی به اطلاعات پاسخگو باشد یا به قانون گذشته عمل کند، اما هیچ کدام این قوانین را نپذیرفتند و یک قانون مدون که بر بنیاد آن کار خبرنگاران تضمین شود وجود ندارد خبرنگاران شدیداً زیر سانسور هستند."

بر بنیاد یافته‌های نی، پس از تسلط طالبان بر کابل شش مورد قتل خبرنگاران رخ داده‌است.

در کنار این گزارش‌ها می‌رساند که بیش از ۴۲ تن از خبرنگاران تا کنون از سوی این گروه بازداشت و پس از چندین ساعت و یا چند روز سپری کردن در بند دوباره آزاد شده‌اند.

واکنش طالبان به پوشش خبری شماری از خبرنگاران افغان
واکنش طالبان به پوشش خبری شماری از خبرنگاران افغان

نی می‌گوید طالبان پس از تسلط بر کابل شماری از خبرنگاران را به اتهام پوشش اعتراض شهروندان بازداشت، شکنجه و تهدید کردند و با وجود فشارهای نهادهای جهانی این‌گونه رویدادها هر از گاهی رخ می‌دهد.

حکومت طالبان تا کنون در پیوند به بازداشت سه تن از یوتیوب‌گزاران واکنش نشان نداده‌ و به پرسش‌های رادیو آزادی هم در این باره پاسخ ندادند، اما پیش از این گفته اند که پابند تأمین مصونیت خبرنگاران و کارمندان رسانه‌یی هستند، اما آنان نباید از آزادی بیان استفادۀ سوء کنند.

هرچند طالبان چندی پیش توصیه‌نامه‌یی به رسانه‌ها فرستادند تا رسانه‌ها بتوانند بر بنیاد آن به مسایل بپردازند، اما حکومت طالبان تا کنون هیچ طرح مشخصی را برای رعایت آزادی بیان از دیدگاه‌ آنان ارائه نکرده‌اند.

XS
SM
MD
LG