استفاده از شیشه به سرعت در افغانستان در حال افزایش است.
از میان بیش از دو صد قضیه قاچاق مواد مخدر که از ماه حمل تا ماه قوس سال ۱۳۹۹ شمسی به مرکز عدلی و قضایی مبارزه با مواد مخدر رسیده، تعداد زیاد آن قضایای قاچاق شیشه یا (methamphetamine) است.
خالد موحد سخنگوی مرکز عدلی و قضایی مبارزه با مواد مخدر به رادیو آزادی گفت، در مقایسه به سایر انواع مواد مخدر، قاچاق شیشه در این اواخر بیشتر شده، و حتی در ولایاتی ضبط شده است که در گذشته سطح قاچاق مواد مخدر در آن وجود نداشت.
آقای موحد گفت: "رشد شیشه متاسفانه در حال افزایش بوده و قاچاق این نوع مواد به ولایات مرکز مانند بامیان و دایکندی و ولایات جنوبی همانند خوست، پکتیا و پکتیکا، و حتی ولایت کنر که ما چندین سال هیچ قضیه قاچاق مواد مخدر نداشتیم، امسال یک قضیه قاچاق شیشه یک قضیه جهت تعقیب عدلی به مرکز عدلی و قضایی رسیده است."
شیشه برای نخستین بار در سال ۲۰۰۸ میلادی در ولایت هلمند ضبط شد، اما پس از آن با گذشت هر سال سطح قاچاق و دستگیری قاچاقبران آن در حال افزایش است.
یک گزارش سازمان ملل که در اوایل سال ۲۰۲۰ میلادی نشر شد، نشان میدهد که در کنار قاچاق شیشه از کشورهای ایران و پاکستان به افغانستان، طالبان نیز برخی از کارخانههای تولید آن را در ولایات فراه و بادغیس ایجاد کرده اند.
هارون رشید شیرزاد معین قبلی وزارت مبارزه با مواد مخدر میگوید: "در موجودیت هزاران معتاد مواد مخدر نباتی، ترویج استفاده از مواد مخدر کیمیاوی، به ویژه شیشه نگران کننده است و این واقعیت نشان دهنده آن است که افغانستان به مارکیت مواد مخدر مبدل میشود."
او افزود: "اینها نوآوریهای قاچاقبران مواد مخدر است که از کشورهای همسایه به افغانستان انتقال داده میشود. افغانها را به قاچاق این مواد عادت میدهند و حال آن به بخشی از مواد در بازار مبدل شده است. نگرانی من این است، طوری که ما با مشکل تریاک و هیرویین روبرو استیم، امکان آن وجود دارد که در ده سال آینده ما با کاروبار و مشکل شیشه هم روبرو شویم."
بر علاوه استفاده از مواد کیمیاوی قاچاق شده از ایران و پاکستان در تولید شیشه، تولید کننده گان مواد مخدر در ولایات فراه و بادغیس در این اواخر از بته نباتی به نام ومان (ephedrine) نیز در تولید شیشه استفاده میکنند.
گزارش: مرسلین ارسلا