لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
یکشنبه ۷ دلو ۱۴۰۳ کابل ۱۰:۵۲

دیدبان حقوق بشر: آزادی ۴۰۰ زندانی طالبان سبب تأمین صلح نخواهد شد


شماری از زندانیان گروه طالبان که از سوی حکومت افغانستان رها شده اند. May 26, 2020
شماری از زندانیان گروه طالبان که از سوی حکومت افغانستان رها شده اند. May 26, 2020

سازمان دیدبان حقوق بشر در مورد احتمال آزادی ۴۰۰ زندانی طالبان که بحث روی آن در لویه جرگه مشورتی صلح جریان دارد اظهار نگرانی کرده است.

پاتریشا گاسمن مسئول بخش آسیای دیدبان حقوق بشر می‌گوید او فکر نمی‌کند که این جرگه با آزاد کردن ۴۰۰ زندانی طالبان صلح را در افغانستان تامین کند.

پاتریشا گاسمن
پاتریشا گاسمن

خانم گاسمن دیروز جمعه (۱۷ اسد) در صحبت با رادیو آزادی گفت: "طوری که موافقه دوحه نتوانست صلح را در افغانستان تامین کند، لویه جرگه هم بیشتر از آن صلح را تامین کرده نمی‌تواند. در افغانستان، جنگ بخاطر تخطی‌ها گرم‌تر شده. مردم در این جنگ اطفال خود را از دست داده اند، زمین‌های آنها غصب شده. آنها هم از سوی سربازان طرفدار حکومت و از سوی جنگجویان طالبان اذیت شده و رنج دیده‌اند. سیاستمدارانی مانند آقای اتمر اکنون صدای خود را برای حمایت حقوق بشر بلند کرده اند تا حمایت مردم را برای بقای قدرت خود جلب کنند. اما وقتی که آنها در قدرت بودند برای حقوق بشر چه کردند؟ از یک لویه جرگه که آقای سیاف در آن جای مهم دارد و از او تمجید می‌شود شما چگونه می‌توانید انتظار احترام به حقوق بشر را داشته باشید. برای آوردن صلح پایدار به یک تعهد جدی حقوق بشر و تامین عدالت و حسابدهی نیاز است."

از سویی هم مقام‌های حکومت افغانستان گفته اند که این ۴۰۰ زندانی طالبان دوسیه های جنایات سنگین جنایی دارند و در رابطه با سرنوشت آنها لویه جرگه مشورتی صلح تصمیم‌ می‌گیرد.

محمد اشرف غنی رئیس جمهوری افغانستان دیروز جمعه (۱۷ اسد) در سخنرانی خود به مناسبت افتتاح جرگه مشورتی صلح گفت طالبان به او گفته اند با آزاد شدن ۴۰۰ زندانی باقیمانده آنها در ظرف سه روز به میز مذاکرات مستقیم با حکومت حاضر می‌شوند.

به اساس موافقۀ که بین امریکا و طالبان در ۲۹ ماه فبروری امضا شد حکومت باید ۵ هزار زندانی طالبان و این گروه یک هزار زندانی حکومت را رها می‌کردند.

اما موضوع رهایی ۴۰۰ زندانی اخیر در لیست طالبان زمانی جنجال ایجاد کرد که حکومت گفت این زندانیان دوسیه های جرایم حق العبدی دارند و از این سبب آغاز مذاکرات بین‌ افغانان به تعویق افتاد.

سیما سمر
سیما سمر

سیما سمر وزیر دولت افغانستان در امور حقوق بشر روز جمعه (۱۷ اسد) به رادیو آزادی گفت در این مورد باید با خانواده های قربانیان مشوره صورت بگیرد:‌ "یک تعداد از این افراد که مشکلات قتل و مسایل دیگر دارند. این حق العبدی است. حق العبدی را هیچکس بخشیده نمی‌تواند، یعنی حقوق قربانیان را کسی دیگری بخشیده نمی‌تواند و امیدوار هستم که در این رابطه یک راه حل پیدا شود و از خود قربانیان مشورت صورت بگیرد."

please wait

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00
لینک مستقیم

در لویه جرگه مشورتی به شمول ۷۲۰ خانم ۳۲۰۰ نفر اشتراک دارند و ریاست آن به عهده عبدالله عبدالله رئیس شورای عالی مصالحه ملی می‌باشد.

لویه جرگه مشورتی صلح
لویه جرگه مشورتی صلح

بحث‌های این لویه جرگه در مورد رهایی ۴۰۰ زندانی طالبان و مسایل دیگر مربوط به صلح (امروز شنبه ۱۸ و فردا یکشنبه ۱۹ اسد) هم ادامه خواهند داشت.

گروه طالبان با تشکیل این لویه جرگه مشورتی مخالفت نشان داد. سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی گروه طالبان در قطر روز جمعه به رادیو آزادی گفت: "۴۰۰ زندانی طالبان باید بخاطر شروع سریع مذاکرات مستقیم بدون تشکیل این جرگه آزاد می‌شدند."

رئیس جمهور اشرف غنی گفته است که به تصامیم این لویه جرگه احترام خواهد گذاشت.

زلمی خلیل‌زاد نماینده خاص امریکا برای صلح افغانستان لویه جرگه مشورتی را برای صلح افغانستان یک فرصت تاریخی خوانده است.

یک تعداد کشورها و سازمان‌های دیگر جهان نیز از تشکیل لویه جرگه مشورتی صلح استقبال کرده و ابراز امیدواری کرده اند که این جرگه بتواند شرایط را برای تأمین صلح دایمی در افغانستان فراهم کند.

مرتبط

XS
SM
MD
LG