افغانستان
اشرف غنی: رهایی چهارصد زندانی از صلاحیتهای رئیس جمهور نیست
اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان میگوید، چهارصد زندانی گروه طالبان که قرار است لویه جرگه مشورتی در مورد رهایی آنها تصمیم بگیرد، دوسیههای سنگین جرمی دارند.
او در سخنرانی افتتاحیه خود به مناسبت آغاز این لویه جرگه گفت: "هر یک دوسیه ۴،۶۰۰ زندانی رها شده با تیم طالبان بارها مستند سازی شده و در این مورد هیچ شک و تردیدی وجود ندارد اما براساس قانون اساسی رهایی ۴۰۰ زندانی در صلاحیت رئیس جمهور نیست. وقت تصمیم است اینها دوسیههای سنگین دارند."
رئیس جمهور غنی گفت، گروه طالبان تعهد کرده که پس از رهایی این چهارصد زندانی در مدت سه روز گفتوگوهای بین افغانان را آغاز کند.
اما به گفتۀ آقای غنی در صورت رها نشدن این چهارصد تن طالبان تهدید به ادامه خشونتها کرده اند.
همچنان نماینده خاص وزارت خارجه ایالات متحده امریکا برای صلح افغانستان گفته که لویه جرگه مشورتی یک فرصت تاریخی برای رفع آخرین مانع در برابر مذاکرات مستقیم است.
زلمی خلیلزاد امروز در تویتی، ابراز امیداواری کرده که شرکت کنندههای این جرگه در بحثهایشان موفق شوند و از آنها خواسته تا در برابر کسانی بایستند که شرابط فعلی را میخواهند و مسیر صلح را پیچیده میسازند.
در لویه جرگه مشورتی که امروز آغاز شد حدود سه هزار تن اشتراک کرده اند.
از سوی دیگر سهیل شاهین سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر امروز به رادیو آزادی گفت که حکومت افغانستان به جای برگزاری لویه جرگه مشورتی، زندانیهای باقی مانده را رها کند تا راه برای آغاز مذاکرات مستقیم هموار شود.
تازهترین خبرهای روز را اینجا دنبال کنید
ازبکستان و افغانستان توافقنامۀ تجارتی 4.5 میلیون دالری را امضا کردند
نمایندگان ازبکستان و افغانستان یک توافقنامه تجارتی 4.5 میلیون دالری را امضا کردند. براساس خبرگزاری"سنترال ایشا تایمز" این قرارداد توسط نمایندگان سکتور خصوصی این دو کشور امضا شده است.
افغانستان پنجمین بزرگترین بازار صادراتی ازبکستان است و در پنج سال گذشته، تجارت بین دو کشور یک و نیم برابر افزایش یافته و در سال 2023 میلادی به 866 میلیون دالر رسید.
در اگست 2024 مقامات افغانستان و ازبکستان، روی هدف افزایش تبادلات تجارتی به 1 میلیارد دالر در سال 2024 با هدف بلندمدت 3 میلیارد دالر در سال تأکید کردند.
در اکتبر 2024 وزارت معادن و نفت افغانستان قرارداد 10 سالهای را با یک شرکت ازبکستانی به منظور اکتشاف و تولید گاز در ولایت جوزجان امضا کرد. انتظار می رود که این پروژه حدود یک میلیارد دالر سرمایه گذاری را به همراه داشته باشد.
در حال حاضر 550 شرکت سرمایه گذاری افغان در ازبکستان فعالیت می کند که از جمله 443 آن متعلق به افغان هاست.
سازمان ملل متحد به سراجالدین حقانی اجازه سفر به عربستان سعودی را داده است
شورای امنیت سازمان ملل متحد اعلام کرده است که به سراجالدین حقانی سرپرست وزارت داخله حکومت طالبان اجازه سفر به عربستان سعودی را داده است.
سازمان ملل که نام آقای حقانی در فهرست تحریمهایش قرار دارد، در بیانیهای که دیروز در وبسایت خود منتشر کرد، گفته است که شورای امنیت در ۲۲ جنوری طرحی را تأیید کرده که برای او از ۲۳ جنوری تا ۳ فبروری ۲۰۲۵ معافیت سفر در نظر میگیرد.
در این بیانیه آمده است که هدف از سفر حقانی، انجام مناسک عمره حج است.
این در حالی است که براساس گزارشها حقانی دوهفته پیش به از افغانستان به عربستان سفر کرده بود.
براساس این بیانیه شورای امنیت سازمان ملل پیشتر در ۱۰ جنوری نیز به نور محمد ثاقب، وزیر حج و اوقاف حکومت طالبان اجازه سفر به عربستان سعودی را داده بود و در ۲۶ دسمبر ۲۰۲۴ نیز طی قطعنامهای جداگانه امیرخان متقی، وزیر خارجه طالبان مجوز سفر به امارات متحده عربی را دریافت کرد.
ثاقب و متقی که در دوره اول حاکمیت طالبان یکی بهعنوان قاضیالقضات و دیگری بهعنوان وزیر معارف فعالیت میکردند، در ماه جنوری ۲۰۰۱ و سراجالدین حقانی در ماه جنوری ۲۰۰۷ در فهرست تحریمهای سازمان ملل متحد قرار گرفتند.
ملل متحد: توقف کمکهای امریکا منجر به ۱۲۰۰ مورد مرگ و میر بیشتر مادران حامله در افغانستان خواهد شد
یک اداره ملل متحد هشدار میدهد که توقف کمک های امریکا میتواند منجر به ۱۲۰۰ مورد مرگ و میر بیشتر مادران حامله در افغانستان شود.
دونالد ترمپ رئیس جمهور امریکا ماه گذشته طی فرمان اجرایی کمکهای خارجی ایالات متحده را برای ۹۰ روز به حالت تعلیق درآورد. ترمپ گفت که کمکهای خارجی ایالات متحده و بروکراسی آن با منافع این کشور همخوانی ندارد و در بسیاری موارد با ارزشهای آن کشور در تضاد است.
پیو اسمیت، مدیر منطقه ای اداره سلامت جنسی و باروری سازمان ملل متحد در آسیا به خبرنگاران در ژینو گفت: «ما نسبت به این ضرر قابل توجه در بودجه بسیار نگران هستیم.»
اسیمت افزوده که کاهش کمکها در جریان سالهای ۲۰۲۵ تا ۲۰۲۸ در کنار مرگ ومیر مادران میتواند سبب ۱۰۹ هزار حمل ناخواسته در افغانستان شود.
او گفت درافغانستان هر دو ساعت یک زن باردار به دلیل مشکلات قابل پیشگیری بارداری جان خود را از دست میدهد و کاهش کمکها این کشور را به یکی از مرگبارترین کشورهای جهان برای زایمان زنان تبدیل می کند.
این درحالی است که این اداره ملل متحد افزود که بیش از ۱۵۰ کشور جهان در این بخش از کاهش کمک ها متاثر می شوند.
طالبان: پلان استراتیژیک برای مدیریت حوادث طبیعی ایجاد میشود
اداره ملی مبارزه با حوادث طبیعی حکومت طالبان میگوید که روی ایجاد یک پلان ستراتیژیک برای مدیریت حوادث طبیعی کار میکند.
خبرگزاری باختر تحت کنترول حکومت طالبان روز سهشنبه ۱۶ دلو، گزارش داده که ملا نورالدین ترابی سرپرست، اداره ملی آمادگی مبارزه با حوادث امروز در نشستی گفت که هدف این پلان پیشگیری، آمادگی و پاسخدهی در مقابل حوادث طبیعی است و ماینپاکی بخشی دیگر از این پلان پنج ساله را شامل میشود.
سرپرست این اداره، از نهادهای بینالملی خواستار همکاری در تطبیق این پلان شد.
این درحالی است که افغانستان در جمع ده کشور آسیب پذیر جهان در مقابله با تغییرات اقلیمی است.
درجریان سال روان هجری خورشیدی، صد ها تن به دلیل سیلاب و بارندگیهای بیموقع آسیب دیدند.
عدم دسترسی زنان افغان به خدمات صحی موثر، صندوق جمعیت ملل متحد را نگران کرده
صندوق جمعیت سازمان ملل متحد (UNFPA) هشدار داده است که زنان در افغانستان به دلیل عدم دسترسی به خدمات صحی مصون و مؤثر، با تهدیدهای فزاینده روبه رو هستند.
این نهاد ملل متحد، در پیامی ویدیویی که در صفحهٔ ایکس خود نشر کرده، نسبت به نبود خدمات صحی مؤثر و مصون برای زنان افغان ابراز نگرانی کرده است.
در این ویدیو با شماری از زنان در ولایت ننگرهار که در زمینهٔ دسترسی به خدمات صحی با چالشهایی مواجه هستند، صحبت شده است.
این اداره ملل متحد بر ضرورت سرمایهگذاری در ایجاد مراکز صحی مصون برای زنان در افغانستان نیز تأکید کرده است.
تحولات افغانستان؛ محور دیدار وزیر خارجه تاجیکستان و نماینده ویژه اتحادیه اروپا
توماس نیکلاسین، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان روز دوشنبه ۱۵دلو، با سراجالدین مهرالدین، وزیر امور خارجه تاجیکستان در دوشنبه پایتخت این کشور دیدار کرده است.
توماس نیکلاسین، نماینده ویژه اتحادیه اروپا برای افغانستان روز دوشنبه ۱۵دلو، با سراجالدین مهرالدین، وزیر امور خارجه تاجیکستان در دوشنبه پایتخت این کشور دیدار کرده است.
دراعلامیهای نشر شده ازسوی وزارت خارجه تاجکستان آمده که دو طرف درباره تحولات افغانستان و همکاریهای مشترک در زمینه مقابله با چالشها و تهدیدها گفتوگو کردند.
براساس اعلامیه، گسترش همکاریها میان تاجیکستان و اتحادیه اروپا در عرصههای گوناگون و چشمانداز روابط دوجانبه از دیگر موضوعات در این دیدار بوده است.
تاجکستان همسایه افغانستان از زمان روی کارآمدن حکومت طالبان، روابط نزدیک با طالبان نداشته است.
روز جهانی سرطان؛ شعار امسال مبارزه مشترک جهانی علیه این بیماری
امروز سه شنبه ۱۶ دلو، روز جهانی مبارزه با مرض سرطان است. در سال جاری شعار این روز، تاکید بر مبارزه مشترک جهانی علیه سرطان میکند.
افغانستان از جمله کشورهای است که در بخش مبارزه با مرض سرطان بهخاطر نبود امکانات عقب مانده است.
براساس معلومات نهاد مبارزه با مرض سرطان در افغانستان، تا پایان سال ۲۰۲۴ تعداد بیماران سرطان در این کشور به حدود ۵ صد هزار نفر میرسید.
بنابر عدم امکانات و خدمات لازم طبی، تعداد تلفات از این جمله به تقریباً ۷۶ درصد رسیده است.
حد اوسط سالانه، ۲۰ هزار نفر به مرض سرطان در افغانستان مبتلا میشوند که اکثریت آنها با سرطان سینه، معده و یا شُش دچار میگردند.
صلیب سرخ می گوید متعهد به ارائه خدمات بشردوستانه و حضور فعال در سراسر افغانستان است
کمیته بینالمللی صلیب سرخ (ICRC) گزارشهای رسانههای را رد کرده است که ادعا میکنند این کمیته به کارکنان خود در کابل توصیه کرده است که به دلیل مسایل امنیتی به وظایف خود نروند و در خانههایشان بمانند.
دفتر صلیب سرخ برای افغانستان روز دوشنبه در صفحهٔ ایکس (توییتر سابق) خود در بیانیهای این گزارشها را نادرست خوانده و اعلام کرده است که کارکنان این کمیته، در کابل و سراسر افغانستان، بدون هیچ مانعی به فعالیتهای عادی خود ادامه میدهند.
این نهاد تاکید کرده که تمامی برنامههای این نهاد، از جمله برنامههای کمکهای بشردوستانه، طبق معمول و مانند گذشته ادامه دارد و آنان متعهد به ارائه خدمات بشردوستانه استند.
ICRC مشخص نکرده است که کدام رسانهها این گزارشهای نادرست را منتشر کردهاند، اما در روزهای اخیر، اریک چیسون، رئیس شفاخانه فرانسوی در کابل، به روزنامه لوموند فرانسه گفته بود که بیش از نیمی از داکتران زن این شفاخانه به دلیل محدودیتهای طالبان از کار خود کنارهگیری کردهاند و کمیته بینالمللی صلیب سرخ نیز به تدریج در حال خروج از افغانستان است
دو معدنچی بر اثر فرویختن معدن ذغال سنگ جان خود را از دست دادند
به گفته منابع طالبان روز دوشنبه یک معدن ذغال سنگ در منطقه «شاقول» در روستای شیخه، ولسوالی دره صوف سمنگان فروریخته است.
حشمتالله رحمانی سخنگوی قوماندانی امنیه طالبان در سمنگان جان باختن دو معدنچی را تایید کرد و گفت یک معدنچی دیگر زخمی شده است.
چندی قبل چندین معدنچی در دره صوف سمنگان زیر آوار گیر کرده بودند که پس از ساعت ها گیر ماندن زیر آوار دوباره نجات داده شدند.
استخراج غیرمعیاری و غیرحرفهی درمعادن افغانستان باعث شده تا گزارش هایی مبنی از مرگ و خطرات بر کارگران در این منطقه منتشر شود.
شلاق خوردن دو تن در کابل و قندوز از سوی طالبان
ستره محکمه طالبان اعلام کرد که این دو تن را به اتهام «قتل» و «روابط نامشروع» روز دوشنبه در کابل و کندز شلاق زده اند.
فردیکه در کندز شلاق خورده متهم به قتل بوده ، فرد دیگر در ولسوالی چهار آسیاب ولایت کابل، به جرم روابط نامشروع مجازات شدند.
این دو نفر به یک سال حبس و ۳۹ دُره جزای تعزیری محکوم شدند.
در سه سال گذشته مدافعان حقوق بشر و سازمان ملل متحد، به تکرار از تطبیق همچو مجازات از سوی طالبان انتقاد کرده، آن را نقض فاحش حقوق بشر خوانده اند.