ایران تعهد کرده که در تحقیقات در مورد گزارشها مبنی بر کشته شدن برخی از مهاجران و رفتار نادرست با آنان در امتداد مرز میان دو کشور، کمک میکند.
وزارت خارجه افغانستان میگوید، چشم به راه عملی شدن این تعهد ایرانیها است.
محمد حنیف اتمر سرپرست وزارت خارجه افغانستان تعهد کرده که تا رسیدن به حق و عدالت، این جنایت نابخشودنی را با تمام امکانات دیپلوماسی پیگیری خواهد کرد.
آقای اتمر این را عصر دیروز در حساب تویترش نوشت.
او گفت که این حادثه افغانها را سخت اندوهگین کردهاست.
در این میان، گران هیواد سخنگوی این وزارت دیروز سهشنبه (۱۶ ثږر) به رادیو آزادی گفت که محمد هارون چخانسوری معین سیاسی وزارت خارجه در کابل و عبدالغفور لیوال سفیر افغانستان در تهران با مقامهای ایرانی در این مورد در تماس هستند.
او افزود: "تقاضای دولت افغانستان از مقامهای ایرانی این است که هر دو جانب فوراً تحقیقات را آغاز کنند تا در روشنی یافتههای آن تصامیم لازم غرض اقدامات مقتضی اتخاذ شوند. هدف این تحقیقات دریافت حقایق برای تأمین عدالت میباشد."
سخنگوی وزارت خارجه افغانستان افزود، وزارت خارجه ایران دیروز سهشنبه به غفور لیوال نماینده افغانستان در تهران اطمینان داده که برای تحقیقات مشترک آماده است.
وزارت خارجه ایران یاداشت رسمی به سفارت افغانستان در تهران میفرستد
والی بادغیس: کمک تسلیحاتی ایران به طالبان سبب شدت جنگ در این ولایت شدهاست
پیش از این مقامهای افغان گفته بودند، نزدیک به ۷۰ مهاجر روز جمعه خواستند بهطور غیر قانونی داخل خاک ایران شوند.
آنها از سوی مرزبانان ایرانی دستگیر و پس از لتوکوب شدید مجبور ساخته شدند که خود را به دریا اندازند.
مقامهای هرات میگویند که از دریای هریررود ۱۲ جسد را یافتند.
در ضمن، شماری از فعالان در گردهمآیی دیروز شان در هرات این عمل مرزبانان ایرانی را نقض حقوق بشر دانستند.
حلیمه پژواک یکی از این فعالان به رادیو آزادی گفت: "این بار نخست و دوم نیست که چنین جنایاتی از سوی حکومت ایران بر ملت ما صورت میگیرد. ما از حکومت خود میخواهیم که خاموش نماند."
در این حال، سفارت ایالات متحده امریکا در کابل با ابراز نگرانی از گزارشهای مربوط به "قتل و آزار مهاجران افغان در نوار مرزی ایران"، از انجام تحقیقات در این زمینه حمایت کرد.
این سفارت در تویتیکه روز سهشنبه منتشر کرده، نوشت: "ما در نگرانی دولت افغانستان، جامعه مدنی و مردم در مورد گزارشهای قتل و آزار مهاجران افغان در نوار مرزی ایران شریک هستیم."
پیش از این، الیس ولز سرپرست معاونیت وزارت خارجۀ امریکا در امور آسیای مرکزی و جنوبی نیز خواستار تحقیقات همهجانبه در مورد ادعای شکنجه مهاجران افغان شده بود.