والی بادغیس میگوید که ایران به جنگجویان گروه طالبان در بادغیس سلاحهای پیشرفته میدهد و شمار خانوادههای جنگجویان خارجی در این ولایت افزایش یافته است.
عبدالغفور ملکزی گفت که طالبان با افزایش حملات خود در بادغیس، در تلاش ایجاد دهلیز ارتباطی میان ولایتهای شمالی و غربی برای قاچاق سلاح، انسان و مواد مخدر به کشورهای همسایه هستند.
ادعایکه همواره از سوی مقامهای ایرانی و طالبان رد شدهاست.
حملات طالبان در بخشهایی از ولایت بادغیس با گرم شدن هوا به شدت افزایش یافته است. منابع میگویند نیروهای امنیتی در بادغیس در حالت دفاعی قرار دارند و طالبان حملات تهاجمی میکنند.
عبدالفغور ملکزی، والی بادغیس، به رادیو آزادی گفت که دستیابی طالبان به سلاحهای پیشرفته مجهز با دوربین دید در شب و حضور جنگجویان خارجی با خانوادههای خود باعث شعلهور شدن جنگ شدهاست.
او گفت: "سلاحهای دوربینداری که ایرانیها برایشان میدهند و در اینجا در بالامرغاب ازبیکستانیها و ایرانیها هم در آنجا خانوادههایشان را آوردهاند."
بادغیس نقطه وصل ولایتهای شمالی به غرب افغانستان است. دستیابی طالبان به بخشهایی از این ولایت، برای حکومت افغانستان درد سر ایجاد خواهد کرد.
والی بادغیس ادعا کرد که طالبان در تلاش ایجاد کانال ارتباطی از طریق بادغیس میان کشورهای ایران و ترکمنستان برای قاچاق سلاح، مواد مخدر و انسان هستند.
او افزود: "اموال میرود از طرف فراه، غور و به طرف ایران و ترکمنستان در آنجا باز تجارتشان آزاد است. هم مواد مخدر است و هم قاچاق انسان و قاچاق اسلحه. یعنی بادغیس یک نکته بسیار مهم است برای طالبان و هر شب عملیاتشان است."
مقامهای محلی بادغیس میگویند که طالبان همچنین با افزایش حملات خود در این ولایت در تلاش به دست آوردن درآمد میلیون دالری از محصول پسته هستند.
عبدالعزیز بیگ، رئیس شورای ولایتی بادغیس نگران بروز فاجعه انسانی در چند ولسوالی این ولایت است.
آقای بیگ میگوید: "دو ولسوالی جوند و بالامرغاب زیر تهدید است. اگر به این ولسوالیها توجه جدی نشود، ما در این ولسوالیها شاهد یک فاجعه خواهیم بود. باز هم توجه بیشتر حکومت مرکزی را میخواهیم. وعدههای شده و امیدواریم که به نیروهای امنیتی که شب و روز خون میدهند، رسیدگی و کمک شود."
پیش ازین مایک پومپیو وزیر خارجه ایالات متحدۀ امریکا هفتم جنوری با ابراز اینکه روابط ایران با طالبان میتواند پروسۀ صلح افغانستان را خدشهدار سازد، در واشنگتن گفته بود: "بیشتر مردم در مورد شبکههای نیابتی ایران در دنیای عرب اطلاع دارند، اما رژیم ایران با گروه طالبان و شبکههای مرتبط با آن مانند شبکۀ حقانی، گروه توره بوره و ملا دادالله ارتباط دارد که میتواند به پروسۀ صلح افغانستان آسیب برساند."
تهران ارتباط و مساعدت با طالبان را همواره رد کرده، اما رسماً گفته با این گروه تماسهای داشته است.
تهران در ماه نوامبر سال ۲۰۱۹ میلادی، میزبان یک هیئت ارشد طالبان به ریاست ملا عبدالغنی برادر رئیس دفتر طالبان در دوحۀ قطر، بود.
ناامنی فزاینده در بادغیس باعث وارد شدن تلفات انسانی و آوارگی به غیر نظامیان شدهاست. نعیم، حسین و ارحم، باشندگان بادغیس، از حکومت میخواهند که در راستای تأمین امنیت اقدام کند.
نعیم گفت: "به موترسایکل و موتر نمیتوانیم سوار شویم. میزنند. خطر ماین و مرمی دارد. از هر جا مشکلات زیاد است."
حسین باشنده دیگر بادغیس به رادیو آزادی گفت که بهخاطر جنگ همه فرار کرده به هرات مهاجر شدهاند.
باشنده دیگر غور ارحم، از حکومت خواست که منطقه را امن کند.
او گفت: "حکومت همین طالبان را گم کند. ما از دست طالبان آنقدر به اذیت هستیم تا جاییکه از خانه بیرون شده نمیتوانیم."
از سویی هم گروه طالبان ادعای والی بادغیس را رد میکند. قاری یوسف احمدی یکی از سخنگویان این گروه امروز سهشنبه به رادیو آزادی گفت که این گروه هیچ نوع کمک تسلیحاتی از سوی ایران به دست نمیآورد و نیز موضوع جنگجویان خارجی و خانوادههای شان در بادغیس را بیاساس خواند.
قاری یوسف احمدی گفت طبق توافقنامۀ که میان گروه طالبان و امریکا در شهر دوحه قطر امضا شد، حملات این گروه بر نیروهای خارجی متوقف شده، اما بالای نیروهای افغان ادامه دارد.
با امضای موافقتنامه صلح میان امریکا و طالبان در ماه حوت در دوحه، پایتخت کشور قطر، حملات طالبان در بادغیس افزایش یافته است.
والی بادغیس میگوید بعد از امضای این موافقتنامه ۶۷ تن از نیروهای اردوی ملی، پولیس ملی و امنیت ملی از سوی طالبان در بادغیس کشته و ۱۰۸ تن دیگر نیز زخمی شدهاند.
اعضای شورای ولایتی بادغیس نگران هستند که با رها شدن جنگجویان طالبان از زندانهای حکومت افغانستان، طالبان جسورتر شوند و حملاتشان را افزایش دهند.