لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
جمعه ۵ دلو ۱۴۰۳ کابل ۰۷:۵۴

کابل خواستار آغاز مذاکرات پس از رهایی ۱،۵۰۰ زندانی طالبان است


شماری از زندانیان تازه آزاده شده گروه طالبان مسلح
شماری از زندانیان تازه آزاده شده گروه طالبان مسلح

شورای امنیت ملی افغانستان تا کنون ۸۵۰ زندانی گروه طالبان را از بند رها کرده است. در تازه‌ترین مورد، حکومت ۱۰۲ زندانی این گروه را آزاد کرد.

جاوید فیصل، سخنگوی این شورا روز سه‌شنبه (۱۶ ثور) به رادیو آزادی گفت طالبان باید خشونت را کاهش دهند تا پس از رهایی ۱۵۰۰ زندانی این گروه، مذاکرات بین افغانان آغاز شود.

او افزود: "بر بنیاد فرمان رئیس جمهور، دیروز نیز ۱۰۲ تن زندانیان طالبان از بند رها شدند. این روند ادامه خواهد یافت تا ۱۵۰۰ زندانی این گروه از بند حکومت رها بشوند. طالبان باید نیروهای امنیتی و دفاعی و غیرنظامیان ربوده شده افغانستان را بدون تأخیر آزاد کنند تا مذاکرات رو در رو آغاز شود. در صورت آغاز مذاکرات، احتمال آزادی زندانیان بیشتر وجود دارد."

جاوید فیصل سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان
جاوید فیصل سخنگوی شورای امنیت ملی افغانستان

در کنار این، شورای امنیت تأکید کرده که گروه طالبان باید تمام گروگان‌ها را طبق فهرست تهیه شده دولت که به این گروه سپرده شده آزاد کند.

در همین حال، گروه طالبان برای نخستین بار از آزادی زندانیان از سوی حکومت استقبال کرده است.

سهیل شاهین، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر، در حساب توییتر خود ضمن اعلام موضع این گروه در این مورد، بر سرعت بخشیدن به آزادی زندانیان تأکید کرده است.

آقای شاهین گفته که سرعت در رهایی زندانیان این گروه سبب می‌شود تا این زندانیان از بیماری ویروس کرونا نجات یابند و از سویی هم راه مذاکرات آینده بین افغانان را نیز هموار کند.

او همچنین در واکنش به درخواست تازه شورای امنیت ملی، در پیامی به رادیو آزادی گفته زمانی که تمامی زندانیان این گروه از بند حکومت افغانستان رها شوند، مذاکرات مستقیم با حکومت بی‌درنگ آغاز خواهد شد.

آقای شاهین می‌گوید توافقنامه صلح بین طالبان و امریکا چارچوبی برای حل همه مسائل فراهم کرده و دولت باید این روند را به گونه مخلصانه عملی کند.

اما دولت افغانستان گروه طالبان را متهم كرده كه متعهد به صلح نیست و اراده محکمی برای مذاکرات ندارد.

این در حالی است که در ۲۹ فبروری گذشته امریکا و طالبان در قطر توافقنامه صلح امضا کردند و بربنیاد این توافقنامه دولت افغانستان باید ۵،۰۰۰ زندانی طالبان را آزاد کند و طالبان نیز باید ۱،۰۰۰ زندانی حکومت را از بند آزاد کنند.

به دنبال امضای این توافقنامه، محمداشرف غنی، رئیس جمهوری فرمان آزادی ۱،۵۰۰ زندانی طالبان را صادر کرد و گفت که با رهایی همین زندانیان باید مذاکرات بین افغانان آغاز شود.

برخی از نهادهای فعال صلح به این باورند که نه تنها مبادله زندانیان بلکه کاهش خشونت، اراده سیاسی و ایجاد فضای اعتماد برای آغاز مذاکرات بین افغانان و پیشرفت روند صلح ضروری است.

یاسر احمدزی مدیر انستیتوت صلح افغانستان در واشنگتن به رادیو آزادی در این باره گفت: "البته آزادی زندانیان تأثیر مثبت بر روند صلح خواهد داشت، اما متأسفانه موانعی هم در داخل و هم از سوی طالبان وجود دارد. اختلافات سیاسی بین غنی و عبدالله فضا را متشنج کرده است. روند آهسته پیش می‌رود. طالبان باید شدت حملات را کاهش دهند، زیرا اگر اوضاع به این شکل ادامه یابد، دشوار است که مذاکرات بین افغانان آغاز شود."

به گفته آقای احمدزی، در حال حاضر بیشتر قربانیان غیرنظامی هستند که در عملیات و حملات هر دو طرف کشته و زخمی شده‌اند.

XS
SM
MD
LG