در چند ماه اخیر همزمان با تشدید خشونتها در افغانستان، تلاشهای صلح با طالبان نیز افزایش یافتهاست.
- زلمی خلیلزاد نمایندۀ خاص وزارت خارجه امریکا در امور صلح افغانستان در یک مصاحبه با سرویس نشرات عمومی امریکا (PBS) که ۲۸ نوامبر نشر شد، در پاسخ به سؤال نیک شریفن (Nick Schifrin) گزارشگر "پی بی. اس" که چی واقع خواهد شد اگر انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان به تعویق بیفتد و چطور میتوان پاکستان را متقاعد ساخت که با پروسه صلح افغانستان کمک کند؟
آقای خلیلزاد گفت، وی آرزومند است که طالبان و حکومت افغانستان تاریخ تدویر انتخابات ریاست جمهوری این کشور را به حیث یک موعد رسیدن به توافق صلح استفاده کنند.
زلمی خلیلزاد همچنان گفت:
"همه، شروع از رئیس جمهور، میخواهند که جنگ در افغانستان پایان یابد و بین اطراف درگیر مصالحه شود، ولی ما صلحی را میخواهیم که ارزش قربانیهای ۱۷ سال گذشته را داشته باشد، به این مفهوم که به طور خاص افغانستان به پلاتفورم یا سر زمین تروریزم بینالمللی بر ضد امریکا تبدیل نشود."
زلمی خلیلزاد گفته است که آنها برای رسیدن به صلح عجله دارند، ولی همزمان واقعبین اند.
آقای خلیلزاد افزود:
"بلی ما عجله داریم که تراژیدی در افغانستان را پایان دهیم، مردم افغانستان سزاوار صلح اند و ۴۰ سال در جنگ بوده اند."
زلمی خلیلزاد نمایندۀ خاص وزارت خارجۀ امریکا در امور صلح افغانستان در پاسخ به این سؤال که تقاضای نخست طالبان همیشه این بوده است که نیروهای امریکایی افغانستان را ترک کنند گفت:
"موجودیت نظامی در افغانستان هدف نهایی نیست، منظور ما ایجاد موانع در برابر استفاده تروریستها از افغانستان بر ضد ماست. اگر ما قانع شویم که میتوان تهدید تروریزم را با نیرو های اندک مهار کرد، طبعاً ما میخواهیم که افغانستان آزاد، متکی به خود و بدون نیرو های خارجی باشد. اما چگونه میتوان به این مرحله رسید، اینکه افغانستان پلاتفورم یا سر زمین تهدید برای ما نباشد یک نکته کلیدی برای ماست.
آقای خلیلزاد در پاسخ به این سؤال که چگونه حکومت افغانستان که در داخل خود در شیوۀ رهبری کشور مشکلات دارد، خواهد توانست با طالبان داخل گفتگو شود، گفت:
"برای آن که صلح واقع شود، افغانها باید یکدیگر را بپذیرند و روی نقشۀ راه توافق کنند تا تراژیدی ۴۰ ساله در این کشور و تحمیل اراده و نظر یک گروه بر سایر گروهها پایان یابد."
زلمی خلیلزاد
زلمی خلیلزاد همچنان گفت:
"من امیدوارم و رهبری طالبان میگویند که آنها در تلاش انحصار قدرت نیستند و یک حل سیاسی باید صورت بگیرد. افغانها بهشمول طالبان باید با هم بنشینند و به یک توافق برسند."
آقای خلیلزاد در مورد این که وی چندین بار به پاکستان سفر کرده است و برخورد امریکا از سالها به اینسو در مورد پاکستان انتقادی بوده، اما فشارهای اداره امریکا روش پاکستان را تغییر نداده است، گفت:
"ما میخواهیم به پاکستان اطمینان دهیم و به آنها سفارش کرده ام که ما در نتیجۀ مصالحه خواستار یک افغانستان دشمن با آنها نیستیم."
زلمی خلیلزاد نمایندۀ خاص وزارت خارجه امریکا در امور صلح افغانستان گفت:
"ما افغانستانی را میخواهیم که با خود و با همسایههایش در صلح بوده و از ناحیه تهدیدهای تروریستی با ما در صلح باشد."