در حالیکه بر بنیاد زمان بندی قانون انتخابات ۵۵ روز دیگر به برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها باقی ماندهاست؛ اما اینجا ریاست جمهوری از ایجاد کمیته مشترک احزاب و حکومت سخن میزند.
کمیتۀ که به گفته ریاست جمهوری فیصله آن باید راه حلی باشد برای پایان اختلاف نظرها میان احزاب و حکومت.
محمد ناطقی عضو حزب وحدت ملی افغانستان روز یکشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، ایجاد کمیته مشترک یکی از خواستهای آنان است و اما اگر این کمیته یک جانبه باشد، فیصله آن برای احزاب پذیرفتنی نخواهد بود.
وی افزود:
"مذاکره دیشب نتیجۀ در پی نداشت و ما گفتیم که کمیته بر اساس تطبیق خواستهای احزاب ایجاد شود، احزاب ۴ خواست اساسی دارد و روی این مسئله تا کنون تأکید کرده و حالا هم که کمیته ایجاد میشود بخاطر همین خواستهای احزاب است که باید این خواستها عملی، تطبیق و بررسی شوند."
در اعلامیه ریاست جمهوری آمدهاست که در دیدار شب گذشته شماری از احزاب سیاسی با رئیس جمهور غنی، تصمیم گرفته شد که یک کمیتۀ مشترک حکومت و احزاب سیاسی ایجاد شود تا در مورد پیشنهادات احزاب سیاسی با در نظرداشت تقسیم اوقات و تاریخ تعیین شدۀ برگزاری انتخابات، طرح عملی خویش را ارائه کند.
اکنون اما محمد ناطقی میگوید دیدار و بحثهای شب گذشته احزاب با رئیس جمهور نتیجۀ در پی نداشته است و بار دیگر به پذیرش خواست های شان تأکید میورزد.
تغییر نظام انتخاباتی، نظارت از بهر شفافیت انتخابات از سوی احزاب و ابطال ثبت نام رأی دهندهگان از خواستهای شماری از احزاب و جریانهای سیاسی است.
در این باره که این کمیته مشترک چه زمانی ایجاد و آیا در نهایت خواستهای احزاب پذیرفتنی است و یا نه، دیدگاه ریاست جمهوری را نیز داشته باشم؛ اما شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهور حاضر نشد در این باره با ما گفتگو کند.
شماری از ناظران انتخابات، خواست احزاب را با توجه به زمان اندکی که به برگزاری انتخابات باقی ماندهاست غیر قانونی و به دور از منطق میخوانند.
محمد نعیم ایوب زاده رئیس بنیاد انتخابات شفاف افغانستان یا تیفا در مورد گفت:
"در مرحله انتخاباتی که ما قرار داریم، فعلاً فرمان توشیح شده در حال تطبیق است و منطق حقوقی اجازه نمیدهد که آن تعدیل شود یا اصلاح شود برای اینکه پیشنهاد احزاب سیاسی در نظر گرفته شود. در ضمن هیچ نوع کمیتۀ نمیتواند تأثیر گذار باشد که به همچو نشستها، بحثها و رسیدهگی به خواستهای احزاب صورت گیرد، هر چند که معقول است اما مطابق زمان عملی نیست جز سر در گمی."
آقای ایوب زاده تأکید میورزد که ریاست جمهوری بدون رهنمود تخنیکی کمیسیونهای انتخاباتی نمیتواند هیچگونه توافقی با احزاب داشته باشد.
به گفته او ادامه رأی زنیها در این باره میان دو طرف به معنای بازی و معامله تازه برای به بحران کشانیدن انتخابات است.
از سوی دیگر ذبیح الله سادات معاون سخنگوی کمیسیون مستقل انتخابات میگوید، اگر این طرح سبب بمیان آوردن شفافیت باشد از آن استقبال میکنند؛ اما تغییر نظام انتخاباتی و یا فیصله هاییکه تاریخ برگزاری انتخابات را به تأخیر اندازد برای آنان پذیرفتنی نیست.
نظیفه محبوبی