احزاب از کارگیری گزینههای گونا گون برای پذیرفته شدن خواستهای شان در پیوند به تغییر نظام انتخاباتی هشدار میدهند؛ اما کمیسیون مستقل انتخابات این خواستها را فرا قانونی میخواند.
ذبیح الله سادات معاون سخنگوی این کمیسیون میگوید تا دو ماه دیگر که به برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها باقی ماندهاست تغییر نظام انتخاباتی و کارگیری از سیستم بایومتریک در روند رأیدهی ناممکن است.
آقای سادات روز یکشنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، احزاب برای شفافیت روند انتخابات حق نظارت را از این پروسه دارند و اما تلاش برای به چالش کشانیدن این روند از سوی هیچکسی پذیرفتنی نیست.
وی افزود:
"کمیسیون مستقل انتخابات برای احزاب سیاسی گفته چیزیکه در قانون وضاحت دارد میتواند در آن زمینه با آنها همکار باشد؛ اما پذیرش خواستهای فرا قانونی مسئولیت کمیسیون نیست و حکومت هم نمیتواند در این مقطع زمانی نظام انتخاباتی را تغییر دهد، قانون بعضی محدودیت هایی را وضع کردهاست و فعلاً کمیسیون نمیتواند که در باره تغییر نظام انتخاباتی بحث و تبادل نظر کند."
با این همه قرار است فردا نشستِ میان احزاب، حکومت و کمیسیون مستقل انتخابات برگزار گردد.
این کمیسیون میگوید، در این نشست برای احزاب و جریانهای سیاسی قناعت خواهند داد که تغییر نظام انتخاباتی ناممکن است.
یک روز پیش از این شماری از احزاب و جریانهای سیاسی معترض با کمیسیون مستقل انتخابات نشستِ داشتهاند و در آن بار دیگر به تغییر نظام انتخاباتی،کارگیری از سیستم بایومتریک در روز انتخابات و نظارت احزاب از روندهای انتخاباتی تأکید کردهاند؛ اما این نشست بینتیجه پایان یافتهاست.
پیشتر این احزاب رقم ۹ میلیون ثبت نام کننده را خیالی خوانده و گفتهاند که اگر روند ثبت نام باطل اعلام نگردد و نظام انتخاباتی تغییر نکند، آنان حتی از برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها جلوگیری خواهند کرد.
اما رئیس جمهور غنی به این احزاب هشدار داد که خاموشیاش به معنای ناتوانی او نیست و سرنوشت ملت را یک قشر تعیین نمیتواند.
پس از این اعتراضها، حدود یک ماه پیش کمیسیونی متشکل از اعضای حکومت، احزاب و کمیسیون مستقل انتخابات ایجاد شد تا به این معضل راه حل جوید.
حال دو ماه دیگر تا برگزاری انتخابات ولسی جرگه و شوراهای ولسوالیها ماندهاست و کمیسیون مستقل انتخابات میگوید برای هیج کسی اجازه مداخله و یا هم به چالش کشانیدن این روند را نخواهند داد.
اما محمد ناطقی عضو حزب وحدت اسلامی مردم افغانستان در صحبت با رادیو آزادی تأکید میورزد که آنان به موضعشان تا پذیرفتن خواستهای احزاب و جریانهای سیاسی ایستادهاند.
وی افزود:
"شما شنیدید که در روند ثبت نام تقلب شدهاست و این قابل قبول نیست و بسیار وحشتناک است برای کی قابل قبول خواهد بود؟ اگر خواستهای ما پذیرفته نشود عواقب و پیامدهای آن را برای شان گفتهایم و آن خواستهای ما ادامه خواهد داشت."
ناطقی تأکید میورزد که اگر این خواستها پذیرفته نشد از تمامی گزینهها و شیوههای مدنی کار خواهند گرفت و عواقب آن برای حکومت جبران ناپذیر است.
در این میان محمد یوسف رشید رئیس اجرایی بنیاد انتخابات آزاد و عادلانه افغانستان یا فیفا میگوید؛ اگر این اختلافها میان دو طرف ادامه یابد انتخابات به بنبست کشانیده شده و پیامدهای ناگواری را به همراه خواهد داشت.
نظیفه محبوبی