لینک‌های قابل دسترسی

خبر تازه
سه شنبه ۳ ميزان ۱۴۰۳ کابل ۰۸:۰۳

وزارت خارجه: در گفت‎وگو با مقامات پاکستان روی اقدامات مشخص پیشرفت نشده‌است


وزارت خارجۀ افغانستان گفته‌است در دور دوم گفت‌وگوها میان هیئت‌های بلند پایۀ افغانستان و پاکستان پیشرفتی که اولویت‌های افغانستان را برآورده سازد، به دست نیامده‌است.

در خبرنامۀ ناوقت روز شنبه این وزارت آمده که در مورد میکانیزم همکاری میان دو کشور اندکی پیشرفت شده ولی هیچ پیشرفتی پیرامون اقدامات مشخص، نتیجه محور و زمان‌بندی شده در پلان عمل افغانستان- پاکستان برای صلح و همبستگی، به ویژه در زمینه مبارزه با تروریزم، کاهش خشونت‌ها، صلح و آشتی صورت نگرفته‌است.

در خبرنامه جزئیات بیشتر ارائه نشده‌است.

هیئت بلند پایه از مقام‌های ارشد ملکی و نظامی به ریاست حکمت خلیل کرزی معین سیاسی وزارت خارجۀ افغانستان دیروز شنبه در دومین و آخرین روز گفت‌وگوها با همتایان پاکستانی‌شان به ریاست تهمینه جنجوعه در اسلام آباد دیدار کردند.

محمد فیصل سخنگوی وزارت خارجۀ پاکستان هم در پیام کوتاهی روی توییتر به گونۀ کلی نوشته است: "دو روز بحث خوب. به برخی توافقات دست یافته شد، اما به کار بیشتر نیاز است."

پیش از این، یک هیئت از مقامات ملکی و نظامی پاکستان به رهبری تهمینه جنجوعه معین وزارت خارجه این‌کشور روز شنبه گذشته از کابل بازدید و با مقامات افغان گفت‌وگو کرد.

در کابل کارشناسان مسایل سیاسی دیدگاه‌های متفاوت دارند.

علی امیری استاد یک پوهنتون خصوصی در کابل و تحلیلگر امور سیاسی است.

او به رادیو آزادی گفت که نتیجۀ اعلامیۀ روز شنبه وزارت خارجۀ افغانستان از قبل هم روشن بود عمدتاً به این دلایل که او این گونه برشمرد:

" واقعیتش این‌است که سوء تفاهم بسیار گستردۀ تاریخی بین افغانستان و پاکستان وجود دارد. از ادعاهای ارضی تا مشکلات مرزی بین دو طرف تا مسئله حمایت از تروریزم تا همکاری‌های منطقه‌ای تا سیاست استراتژیک پاکستان در مورد افغانستان، این‌ها نکات هستند که دو طرف موفق نشده حتی نزدیک شود و باب بحث در این موارد را بگشاید. در نتیجه یک بنبست بسیار جدی و محکم وجود دارد."

محمد شفیق همدم مشاور پیشین ناتو در افغانستان و تحلیلگر مسایل سیاسی مستقر در کابل است.

او در گفت‌وگوی تیلیفونی دیشب به رادیو آزادی گفت که اعتماد سازی میان کابل و اسلام آباد فراتر از امکانات دستگاه دیپلوماسی دو کشور است.

محمد شفیق همدم مشاور پیشین ناتو در افغانستان و تحلیلگر مسایل سیاسی
محمد شفیق همدم مشاور پیشین ناتو در افغانستان و تحلیلگر مسایل سیاسی

پیشنهاد همدم این است:

"همکاران استراتژیک افغانستان به شمول ایالات متحده و هم‌چنان سازمان‌های غیرجانبدار چون سازمان ملل متحد باید بدون تأخیر وارد صحنه شوند و به‌حیث میانجی عمل کنند و در برخی از موارد بالای پاکستان تعزیرات اقتصادی، دیپلوماسی و حتی نظامی وضع کنند و پاکستان را به این وادارند تا به خواسته‌های مشروع افغانستان که مبارزه با تروریزم است، لبیک بگوید."

هفتۀ گذشته، جان سالیوان معاون وزارت خارجۀ ایالات متحده امریکا در سخنرانی در برابر کمیتۀ روابط خارجی سنای امریکا گفت که ادارۀ دونالد ترمپ رئیس جمهور ایالات متحده هنوز هیچ شواهدی را مشاهده نکرده که پاکستان به تقاضاهای امریکا برای سرکوب جنگجویانی که از داخل خاک این‌کشور فعالیت می‌کنند، رسیده‌گی کرده باشد.

اسلام آباد می‌گوید که جنگجویان در خاک این‌کشور پناهگاه امن ندارند.

اما، مقام شمارۀ دوی وزارت خارجۀ امریکا افزود که واشنگتن منافع همکاری با پاکستان را درک می‌کند و امیدوار است که پاکستان در زمینۀ متقاعد ساختن طالبان به وارد شدن در روند صلح هم کمک کند.

با وصف تلاش‌های حکومت افغانستان و حامیانش، طالبان هنوز حاضر به گفت‌وگوهای صلح با حکومت افغانستان نشده‌اند.

تنها در حملۀ انتحاری نیرومند در ۲۷ جنوری در نزدیک چهارراهی صدارت در کابل که طالبان مسئولیتش را گرفتند، بیش از صد تن کشته شدند که بسیاری‌شان غیر نظامی بودند.

اسلام آباد در گذشته گفته که از گفت‌وگوهای صلح به رهبری و مالکیت افغان‌ها حمایت می‌کند، اما محمد اشرف غنی رئیس جمهور افغانستان به تازه‌گی گفته‌است که حرف نه بلکه عمل می‌خواهند.

مرتبط

XS
SM
MD
LG