حکومت افغانستان بدین باور است که استفاده از بندر چابهار نهتنها برای افغانستان بلکه برای تقویت ترانزیت در آسیای جنوبی و آسیای میانه نیز کمک میکند.
عبدالله عبدالله رئیس اجرائیه حکومت وحدت ملی روز دوشنبه «۰۸ عقرب ۱۳۹۶» قبل از نشست شورای وزیران به رسانهها گفت، کمکهای هندوستان از طریق این بندر بسیار زود به افغانستان انتقال مییابد.
وی گفت:
"استفاده از بندر چابهار که در روابط دو جانبه بین کشور جمهوری اسلامی افغانستان و جمهوری اسلامی ایران و همچنان افغانستان و جمهوری هند مطرح شد و به شکل سهجانبه هم روی آن موافقه صورت گرفت یک قدم بسیار بزرگ است که انشاءالله فعال شدن این مسیر هم بهحیث یک مسیر ترانزیت نهتنها افغانستان را بلکه جنوب آسیا و آسیای میانه را در بخش ترانزیت تقویت میکند."
این در حالیست که روز یکشنبه هفته جاری اولین کشتی حاوی ۱۷۰ هزار تُن گندم کمکهای بلاعوض هندوستان از آن کشور به سمت بندر چابهار حرکت کردهاست.
این محموله گندم از کندلا بندر شرقی هندوستان انتقال شده که بعداً از سرحد ایران توسط موترهای باربری به افغانستان انتقال میگردد.
وزرای خارجه افغانستان و هند روز یکشنبه هفته جاری از طریق ویدیو کنفرانس آغاز این روند را رسماً افتتاح کردند.
سوشما سواراج وزیر خارجه هند گفته است که انتقال گندم از طریق بندر چابهار نتیجه گفتوگوهای افغانستان، هند و ایران بوده که خواهان تقویت تجارت در منطقه میباشند.
تهران، کابل و دهلی سال گذشته بندر چابهار را افتتاح کردند و هندوستان تعهد نمود که بهخاطر گسترش این بندر ۵۰۰ میلیون دالر مصرف میکند.
این در حالیست که پاکستان در برابر انتقال صادرات هند به افغانستان و از افغانستان به آن کشور مشکل ایجاد کردهاست و افغانستان هم هشدار دادهاست که اگر پاکستان از این موقف خود عقب نشینی نکند در برابر انتفال اموال تجارتی آن کشور از طریق افغانستان به آسیای میانه محدودیت وضع میکند.
در عین حال شماری کارشناسان اقتصادی گشایش بندر چابهار را یک دستآورد بزرگ اقتصادی برای افغانستان دانسته میگویند، با این کار افغانستان از انحصار ترانزیت پاکستان نجات مییابد.
محمد بشیر دودیال یک تن از این کارشناسان در صحبت با رادیو آزادی گفت:
"این برای افغانان یک خبر خوش است که حالا ما در تجارت خارجی از انحصار یک یا دو کشور بیرون شدیم. حالا ما راههای زیادی در پیشرو داریم، این واضح است که بندر چابهار بدیل بندر کراچی شده نمیتواند، اما امیدوار استیم که بندر چابهار بتواند چند فیصد از نیازهای ما را برآورده سازد."
با آنکه برخی از تاجران افغان ترس دارند که با در نظرداشت مشکلات آب میان افغانستان و ایران ممکن ایران در درازمدت برای بندر چابهار مشکلات ایجاد نماید، اما آقای دودیال میگوید، ایران از این بندر مفاد زیادی اقتصادی بدست آورده به همین دلیل باور ندارد که ایران در برابر ترانزیت افغانستان در آینده مشکل ایجاد کند.
گزارش: فرشته ندا