رئیس اجرائیه حکومت افغانستان میگوید کار روی طرح اجرایی شدن پلان تطبیقی موافقتنامه بندر چابهار ادامه دارد.
عبدالله عبدالله عملی شدن موافقتنامه بندر چابهار را نیازمند برخی از اقدامات در بخشهای مختلف میداند.
وی گفت کارهای مقدماتی در این خصوص صورت گرفتهاست.
آقای عبدالله به روز دوشنبه در آغاز نشست شورای وزیران تطبیق این توافقنامه را یکی از اولویتهای کاری حکومت وحدت ملی خوانده افزود:
"موافقتنامه چابهار هم یکی از اولویتهای کاری حکومت وحدت ملی است که با کشورهای ایران و هند کارهای مقدماتی صورت گرفته، اما برای عملی شدن و بهرهبرداری ما از این فرصت، اقداماتی اند که باید صورت بگیرند، این اقدامات در بخش گمرکات، ترانسپورت و برخی مقررههاست."
توافقنامه بندر چابهار نزدیک به یکسال قبل در حضور رؤسای جمهور ایران، افغانستان و صدراعظم هند در تهران امضا شد.
حسن روحانی امضای این توافقنامه را برای گسترش روابط سه کشور مهم خواند و نریندرا مودی گفت کشورش برای انکشاف این بندر پنجصد میلیون دالر سرمایهگذاری میکند.
رئیس جمهور اشرف غنی گفتهاست که برای توسعۀ اقتصاد و تجارت، ایجاد تأسیسات در بندر چابهار تسریع و عملی شود.
بندر چابهاردر شهر سیستان در جنوب شرق ایران و در کنار اقیانوس هند قرار دارد و تطبیق این توافقنامه افغانستان را به بحر و هند را از طریق افغانستان به بازارهای آسیای مرکزی وصل میکند.
از تلاشها به هدف بهرهبرداری از بند چابهار در حالی حرف زده میشود که در بیش از یک دهه گذشته تجار افغان به دلیل داشتن اتکا به بندر کراچی همواره با چالش مواجه بوده و پاکستان هر از گاهی دروازههایش را بروی کالاهای تجارتی افغانستان مسدود کردهاست.
در عین حال اتاق تجارت و صنایع افغانستان میگوید به انتقالات از طریق بندر چابهار شدیداً نیاز احساس میشود و از حکومت تقاضا میکند تا این بندر هرچه زودتر به بهرهبرداری سپرده شود.
صیامالدین پسرلی سخنگوی این اتاق به رادیو آزادی گفت در صورتیکه کارها در این رابطه همچنان به کندی پیش برود، تا یکسال دیگر نیز ممکن نخواهد بود تا از این بندر استفاده صورت گیرد.
او افزود:
"هرچه زودتر این بندر (چابهار) باید به بهرهبرداری سپرده شود دو ماه بعد تمامی حاصلات زراعتی به ثمر میرسند و ما باید همین محصولات را به کشورهای آسیای جنوبی، بهخصوص هند و از آن طریق به سایر کشورها صادر و ترانزیت شوند، تقاضا میکنیم که هرچه زودتر منطقه آزاد چابهار به بهرهبرداری سپرده شود تا ما بتوانیم انتقالات داشته باشیم."
از سوی هم عبدالله واحدیار یکی از آگاهان اقتصادی میگوید آغاز تجارت از طریق بندر چابهار و داشتن تجارت مستقیم با هند و سایر کشورها سبب خواهد شد تا افغانستان بهسوی خودکفایی حرکت کند.
گزارش: سحر لیوال