رئیس جمهور افغانستان روی مبارزه با تروریزم و همکاریهای منطقوی با همتای ترکمنستانیاش بحث میکند.
همکاریهای منطقوی و دوجانبه، مبارزه با تروریزم و گسترش روابط اقتصادی از موارد مورد بحث میان سران حکومت افغانستان و ترکمنستان است.
شاهحسین مرتضوی سرپرست دفتر سخنگوی ریاست جمهوری افغانستان میگوید در این دیدار چند موافقتنامه نیز به امضا میرسند.
او افزود:
"بدون شک در این سفر مسایل سیاسی، همکاریهای منطقهای و مبارزه با تروریزم بحث میشود و عمدتاً سفرها بعد سیاسی و اقتصادی دارند، اما بعد عمده این سفر نقاط که اشاره کردم تشکیل میدهد."
رئیس جمهور محمد اشرف غنی صبح امروز در یک سفر یک روزه عازم ترکمنستان شد.
در این دیدار چند تفاهمنامه از جمله یادداشت تفاهم در زمینه صنعت قالین، موافقتنامه انتقال برق، تفاهمنامه همکاریهای علمی پوهنتونهای دو کشور، موافقت ارتباط ترانسپورت بینالمللی دو کشور، همکاریهای گمرگی و موافقتنامه ترمیم اساسی خط آهن اسعدآباد-تورغندی امضا خواهد شد.
ترکمنستان و افغانستان حدود ۸۰۰ کیلومتر مرز مشترک دارند.
میزان تجارت و سرمایهگذاری ترکمنستان در افغانستان به یک میلیارد دالر در سال میرسد.
واردات و صادارات برق، نفت و گاز، مواد غذایی، قالین، سنگهای قیمتی، همکاری در زمینه حمل و نقل و ترانزیت کالا، ارتباطات و روابط فرهنگی و آموزشی و از مهمترین موضوعات در تعاملات بین ۲ کشور میباشد.
پس از آنکه روابط افغانستان و پاکستان به تیرهگی گرایید، مقامات افغان بهخاطر رشد تجارت و اقتصاد بهسوی کشورهای آسیای مرکزی و راههای تجارتی بدیل رو آوردهاند.
ایجاد خط آهن از کشور چین به افغانستان، امضای تفاهمنامه استفاده از بندر چابهار و ایجاد دهلیز هوایی میان افغانستان و هند از جمله اقدامات حکومت افغانستان در چند سال اخیر در این راستا میباشد.
سیفالدین سیحون کارشناس اقتصادی میگوید، توسعه روابط با دیگر کشورها همچنان سبب رشد اقتصادی کشور میشود.
او افزود:
"راههای بدیل و همکاریهای ترانزیتی و منطقوی برای صادرات و واردات پاکستان را وادار میکند که بهخاطر منافع خود بالاخره برای تجارت افغانستان فرصت که برای منافع متقابل است در اختیار منافع هر دو کشور قرار بدهد."
آقای سیحون همچنان گسترش همکاریها با ترکمنستان را بیشتر به سود افغانستان میبیند زیرا به باور وی این کشور هیچ زمانی در افغانستان مداخله سیاسی نکردهاست.
وی تأکید دارد که به هر اندازه ای که همکاری افغانستان با کشور های منطقه بیشتر شود، این مسئله سبب میشود تا افغانستان به یک چهارراه ترانزیتی بهزودی مبدل شود.
گزارش: نورالله شایان