بندر دور افتاده و عقب مانده گوادر پاکستان در یک نظر اول، یک نقطه خیلی مهم برای یک پروژه خیلی بزرگ انکشافی چین به نظر نمیرسد که هدف آن، ایجاد راه ابریشم قرن ۲۱ است.
گوادر که دروازه طوفان معنی میدهد، محاط با بحیره عرب در کنجی از پاکستان موقعیت دارد و به حیث مرکز بعدی اهمیت استراتژیک پاکستان در نزدیکی تنگه هرمز دیده میشود.
قرار است این بندر در یک پروژه ۵۴ میلیارد دالری، پل عمده دهلیز تجارتی چین و پاکستان شود که در سال ۲۰۱۳ آغاز شد و چین را از طریق پاکستان با بحر هند وصل میکند.
این دهلیز یکی از بزرگترین دهلیزهای پروژه بیجنگ در تلاشهای مسمی به ایجاد "یک کمربند یک راه است" که این شبکه از راههای زمینی و بحری ۶۵ کشور جهان را با هم وصل میکند.
هدف این ابتکار چین، وصل کردن کشورها از آسیا گرفته تا افریقا و اروپا، از طریق چندین شبکه از بنادر، راهها و پارکهای صنعتی است.
ولی گفته میشود شراکت پاکستان، کشوریکه با نهادهای ضعیف، فساد وسیع و حضور شورشیان در بعضی مناطق آن که پروژه دهلیز تجارتی چین-پاکستان از آن میگذرد، تاحدی پر چالش است.
دوستین خان جمالالدین رئیس بندر گوادر به خبرنگاران گفتهاست:
"این بندر پاکستان را کمک خواهد کرد با کشورهای همسایه متصل گردد، تمام پاکستان از فواید آن مستفید خواهد شد، ولی اولین بهره برداران آن مردم همین محل خواهند بود."
موضوع تقسیم مفاد اقتصادی بندر گوادر در بلوچستان غنی از منابع، ولی یکی از ایالتهای خیلی فقیر و نا امن پاکستان موضوع خیلی حساس است.
جایکه جدایی طلبان در آن از دههها به اینسو برای استقلال جنگیدهاند.
از آغاز پروژه گوادر به این طرف، تندروان زیربناهای مربوط به همین دهلیز تجارتی چین-پاکستان را تخریب نموده و کارگران چینایی را هدف قرار دادهاند.
جمالالدین رئیس بندر گوادر میگوید:
"ما جسارت چیناییها را ستایش میکنیم، ولی گوادر از چین نیست."
او میگوید چیناییها زمانی به گوادر آمدند که هیچکس بالای آن اعتماد نمیکرد و حاضر به دیدن از آن نبود.
چین از سالها به اینطرف چشمی به گوادر داشتهاست.
بیجنگ قبل از سال ۲۰۰۷ به این منطقه آمد و پروژههای کوچک را آغاز کرد و آن را به یک گروه سنگاپوری سپرد، ولی نا امنیهای منطقه باعث شد که سنگاپور از آن پا کشیده دوباره آن را به چیناییها بدهد.
این دهلیز تجارتی در منطقه هم زیاد محبوب نیست.
هند ملاحظاتی را که در بخش گذشتن همین دهلیز تجارتی از کشمیر دارد پنهان نه نگهداشتهاست.
جیمز متیس وزیر دفاع امریکا در آغاز همین ماه نگرانیهای را در مورد ابراز داشت که همین نگرانیها منتج به خشم پاکستان شد که گفت، واشنگنن تلاش دارد به نفع هند جلو چین را بگیرد.
دگروال کمال ازفر قوماندان فرقه ۴۴۰ که مسئولیت تأمین امنیت دهلیز تجارتی چین-پاکستان را به عهده دارد میگوید:
"به غیر از نگرانیهای دیپلوماتیک نگرانیهای امنیتی نیز در رابطه با گوادر موجود اند."
او گفت قوههای متخاصم در تلاش تخریب دهلیز پاکستان-چین اند.
اشاره وی به این اتهامات است که گویا هند از شورشیانی مخالف این پروژه حمایت میکند.
گزارشها در مورد اهمیت استراتژیک بندر گوادر و مشکلات سیاسی مرتبط با آن، در حالی منتشر شدهاند که رکس تیلرسن وزیر خارجه امریکا همین حالا در هند است و گفته میشود در دیدارهایش با رهبران هند، روی نگرانیهای موجود واشنگتن و دهلی جدید از نفوذ روز افزون چین در منطقه، صحبت شود.