حکومت افغانستان به ایالات متحده امریکا پیشنهاد کردهاست که برای پیروزی در جنگ افغانستان و قطع منابع مالی مخالفین مسلح، به مبارزه با مواد مخدر نیز اولویت داده شود.
دواخان مینه پال معاون سخنگوی رئیس جمهور افغانستان روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت که به اساس ارزیابیهای دولت افغانستان و جامعه جهانی کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر یکی از منابع تمویل مخالفان مسلح در ۱۶ سال گذشته بوده است.
به گفته وی از همین رو نیاز است تا با کشت آن در داخل افغانستان، تولید و قاچاق آن نیز در سطح منطقه مبارزه مشترک صورت گیرد.
وی گفت:
" ارزیابی ما این است، به دلیل این که مبارزه با تروریزم و مواد مخدر به تنهایی مسئولیت دولت افغانستان خوانده شده و تنها در افغانستان با آن مبارزه صورت گرفته، موفق نبوده است. بناءً ما میخواهیم که با این دو پدیده در سطح منطقه و جهان مبارزه صورت گیرد."
ایالات متحده امریکا برای تغییر وضعیت در میدان جنگ افغانستان استراتژی تازه جنگی را طرح کردهاست که به گفته جیمز متیس، وزیر دفاع امریکا، در این استراتژی در کنار مبارزه با مخالفان مسلح دولت افغانستان، با عوامل جنگ در منطقه، از جمله کشت، تولید و قاچاق مواد مخدر نیز مبارزه خواهد شد.
اعضای ولسی جرگه پیش از این با انتقاد از نحوه مبارزه با مواد مخدر در جریان ۱۳ سال گذشته گفته اند، این مبارزه نتیجه مطلوب را در پی نداشته است و باید نحوه مبارزه با مواد مخدر تغییر کند، زیرا کشورهای منطقه نیز در تولید و قاچاق آن نقش بارز دارند.
به اساس آخرین سروی، در سال ۲۰۱۶ میلادی کشت کوکنار در افغانستان ده درصد و تولید تریاک ۴۳ درصد نظر به سال قبل آن افزایش یافته است.
یافتههای وزارت مبارزه با مواد مخدر افغانستان نشان میدهند که در جریان سال جاری نیز در ۲۱ ولایت اینکشور در بیشتر از دوصد هزار جریب زمین کوکنار کشت شدهاست.
هاشم الکوزی رئیس کمیسیون مبارزه با مواد مخدر مشرانو جرگه به این باور است که برای مؤثریت مبارزه با مواد مخدر در داخل افغانستان باید سکتور زراعت افغانستان تقویت شود و برای مبارزه منطقوی با قاچاق آن بالای کشورهای همسایه افغانستان فشار وارد شود.
هاشم الکوزی گفت:
" اگر حکومت وحدت ملی و ایالات متحده امریکا به کمک های اقتصادی شان با دهاقین افغانستان ادامه دهند و برای رشد و نگهداری محصولات زراعتی آنان سرد خانه ها ساخته شود و دهاقین خود کفا شوند. اینجاست که دهاقین از کشت کوکنار نفرت خواهند کرد و تولید آن نیز ریشه کن خواهد شد."
شماری از کارشناسان به این باور اند که بعضی از کشورهای همسایه افغانستان که در جنگ جاری اینکشور دخیل اند، با حمایت از کشت، قاچاق و تولید مواد مخدر مخالفان مسلح و جنگ افغانستان را تمویل میکنند.
خالد سادات کارشناس سیاسی میگوید، برای موفقیت در مبارزه با مواد مخدر نخست باید از ادارات مربوطه دولت افغانستان حمایت مالی صورت گیرد تا آنان با ارائه کشت بدیل به دهاقین سطح کشت مواد مخدر را کاهش دهند و حکومت افغانستان نیز با بازداشت قاچاقبران داخلی، اساس شبکه داخلی و خارجی قاچاق این مواد را از بین ببرد.
راپور: مرسلين ارسلا