نیاز به کار اما معتاد نمودن افغانها به مواد مخدر از سوی اربابان ایرانی.
این قصه یی دردناک یک جوان افغان است که از سوی اربابان ایرانیاش به مواد مخدر آغشته شدهاست.
مومن جوان افغان است که دو سال در به منطقه شاه عبدالعظیم شهر یزد به کارگری رفته بود اما از سوی ارباب ایرانی اش به مواد مخدر معتاد شد.
او میگوید که ارباب ایرانی اش همیشه به او توصیه استعمال مواد مخدر میکرد و برایش میگفت که این مواد ترا تندرست نگهمیدارد.
مومن که لباس چرگ آلود و تن در خاک دارد با نگاه مظلومانه میگوید که اربابان ایرانی او را بدبخت نمودهاست و فعلا از تمام خانه و خانواده خود دور شدهاست.
او افزود:
"برایم گفت بیا تریاک استفاده کن، من نکشیدم گفتم تاوان نکند، برایم گفت به یک بار چیز نمیشود، همین ارباب برایم گفت، روز دیگرش خودم آمدم گفتم پایم درد میکند باز برایم تریاک داد و این ادامه داشت تا معتاد شدم."
مومن میافزاید که اربابان ایرانی برای سرعت کار و همچنان غلام نمودن افغانها برای شان مواد مخدر میداد و آنها را معتاد مینمود تا از این طریق بتواند از این جوانان به گونه خوبی استفاده جویی نمایید.
این تنها مومن نیست که از سوی اربابان ایرانی به مواد مخدر آغشته شدهاست بلکه جوانان دیگر هم هستند که شکار اربابان ایرانی شدهاند.
نور احمد یک تن از جوانان دیگر است که در ایران از سوی چند ارباب ایرانی به مواد مخدر آغشته شدهاست.
او میگوید که سه سال قبل در ایران به این سرنوشت بد از سوی اربابان ایرانی مبتلا شد و تمام پول هایش را نیز اربابان ایرانی با خود بردهاست.
او افزود:
"حاجی ارسال، مادوپور، این چنین نام داشتند، در منطقه دشت زحمت کشان کرمان چنین ارباب ها زیاد اند.
تا حال پول خودم و برادرم نزد اش باقی مانده، پولی که حق ما بود نتوانستیم بگیریم."
در همین حال فعالان مدنی ولایت فراه را نیز معتاد نمودن افغانها از سوی اربابان ایرانی شان نگران نمودهاند.
ابراهیم محمدی یک تن از فعالان مدنی ولایت فراه میگوید که اکثر از جوانان افغان در ایران به گونه ی جبری از سوی اربابان ایرانی معتاد به مواد مخدر میشوند تا از سوی غلام و برده آنها شود و از طرف دیگر بار دوش جامعه افغانی نیز گردد
محمدی افزود:
" اینها جوانهای هستند که در کشور ایران مهاجر شدند و در آنجا ایرانیها کارهای شاقه را بالای شان انجام میداند، اربابهای ایرانی به شکل غلام از آنها استفاده میکرد و زمانیکه از کار خسته میشدند مواد مخدر را برای شان پشنهاد میکردند، این کار را تا زمانی تکرار کردند که جوانهای افغان به مواد مخدر معتاد شدند."
از سوی دیگر مسئولان صحی فراه نیز تائید میکنند که بیش از ۹۰ فیصد افراد معتاد که در این ولایت وجود دارند در کشور ایران از سوی اربابان ایرانی شان معتاد به مواد مخدر شدهاند.
عبدالجبار شایق رئیس صحت عامه ولایت فراه میگوید که طبق بررسی آنها یکی از عوامل عمده اعتیاد بین جوانان افغان، معتاد نمودن افغانها از سوی اربابان ایرانی شان میباشد.
شایق افزود:
" نظر به ارقام معتادین تداوی شده در شفاخانههای ما بیشتر از ۹۰ در صد آنها در کشور ایران معتاد شدهاند و بعد از معتاد شدند به افغانستان میایند و اینجا باردوش جامعه میشوند."
کار شناسان مربوطه میگویند اگر در داخل کشور برای افغانها زمینه کار مساعد شود دیگر نیازی نیست که جوانان مانند مومن از سوی اربابان ایرانی به گونه ی جبری معتاد به مواد مخدر شوند.
مومن ۲۵ ساله که فعلا همه زندگی خود را از دست داده است امیدوار است که برای جوانان دیگر در داخل کشور زمینه کار مساعد شود تا دیگر کسی مجبور نباشد زیر دست ایرانی کار نموده و از سوی او معتاد به مواد مخدر شود.
گزارش: احمد شاه فطرت