مقامهای محلی در غرب افغانستان و اعضای ولسی جرگۀ این کشور میگویند، شماری از سران طالبان از سوی ایران حمایت میشوند و خانوادههای آنان نیز در این کشور به سر میبرند.
حمایت طالبان از سوی ایران و پناه گزینی خانوادههای شماری از اعضای این گروه در آن کشور، موضوع تازۀ میباشد که نگرانی شماری از مقامهای محلی در غرب افغانستان و نمایندگان ولسی جرگه را برانگیخته است.
این مقامها میگویند حتی طالبانی که در جنگ فراه کشته شده بودند، جسد آنان به ایران انتقال داده شدهاست.
آصف ننگ والی فراه روز شنبه در صحبت با رادیو آزادی گفت، رهبران طالبان هم اکنون در شهرهای مشهد،کرمان و یزد زندگی میکنند و برای انجام فعالیتهای هراس افگنانه به افغانستان میآیند.
وی در مورد گفت:
"خانواده شماری از رهبران مهم طالبان هم اکنون در ایران به سر میبرند. آنان در شهرهای یزد، کرمان و مشهد بسر میبرند و برای انجام فعالیتهای تخریبی به افغانستان میآیند."
آقای ننگ تأکید میورزد تجهیزاتی که طالبان در جنگ فراه از آن کار میگیرند چنین معلوم میشود که از فاصله بسیار نزدیک به دست آوردهاند اما بررسیها در این باره ادامه دارد.
از سوی دیگر، شماری از اعضای مشرانو جرگه افغانستان میگویند، ایران تجهیزاتی را در اختیار طالبان قرار داده است که طیاره و تانک را حتی تخریب میکند.
جمعه دین گیانوال به رادیو آزادی گفت، ایران عملاً تجاوز نظامی را در خاک افغانستان آغاز کردهاست.
وی افزود:
"ایران تجاوز نظامی را در خاک افغانستان آغاز کردهاست، برای طالبان خانه و جای دادهاست، حتی این کشور با طالبان کمک نظامی میکند، مهماتی را در اختیار این گروه قرارداده است که میتواند تانک و طیاره را نیز تخریب کند."
هر چند ایران به تازهگی در این باره چیزی نگفته است، اما پیش از این چنین آوازهها را رد کردهاست.
هفته گذشته نیز پس از آنکه شماری از اعضای مشرانوجرگه در این باره نگرانی شانرا ابراز کردند، هیئت اداری این جرگه به کمیسیون امور دفاعی وظیفه سپرد تا این موضوع را با نهادهای کشفی و استخباراتی کشور یکجا بررسی و معلومات گرد آورد.
رونا ترین منشی این جرگه در مورد چنین گفت:
"در دوشنبه آینده این موضوع را ما در اجندای خود داریم و امکان دارد که مسئولین استخباراتی و کشفی در این باره معلوماتی را در اختیار ما قرار دهند که در دسترس دارند."
اما وزارت دفاع افغانستان میگوید، تاکنون شواهدی در این باره به دست نیامده است که همکاری ایران را با طالبان نشان دهد.
دولت وزیری سخنگوی این وزارت در این مورد گفت:
"در این باره بررسیها را آغاز میکنیم، اگر به کدام شواهد و یا اسناد دست یافتیم، با رسانهها در میان خواهیم گذاشت؛ اما تا کنون شواهدی در این باره وجود ندارد."
با این همه، شماری از کارشناسان میگویند، ایران از بهر هراسی که از گسترش فعالیت گروه داعش دارد، با طالبان مسلح همکاری همه جانبه میکند.
مطیع الله خروتی یکی از این کارشناسان میگوید نه تنها ایران، روسیه نیز طالبان را همکاری اقتصادی و نظامی میکند.
آقای خروتی میگوید شیوه بهتر مبارزه برای نابودی گروه داعش، کمک و تجهیز نظامیان افغان از سوی این کشورها است، نه استفاده از طالبان بر ضد داعش در خاک افغانستان.
نظیفه محبوبی