کمسیون روابط بین المللی ولسی جرگه میگوید که حمایت برخی کشورهای همسایه از طالبان برضد داعش خطرناک بوده و نگرانیها را درمورد جنگ نیابتی دو ابر قدرت جهان بوجود میآورد.
کمسیون روابط بین المللی ولسی جرگه میگوید که حمایت روسیه و ایران از طالبان بر ضد داعش مداخله صریح و نقض حاکمیت دولت افغانستان است.
داوود کلکانی یک عضو این کمیسیون روز پنجشنبه به رادیو آزادی گفت که حمایت از طالبان سبب میشود تا افغانستان میدان جنگ میان روسیه و امریکا شود.
آقای کلکانی از حکومت افغانستان وسازمان ملل متحد میخواهد تا جلو همچو حرکات را بگیرند.
وی افزود:
"روسیه و ایران بخاطر تضعیف کردن داعش، با طالبان ارتباط گرفتهاند اما باور ما اینست که اگر این دو کشور در قضیه دخیل شوند، جنگ در افغانستان طولانی میشود و سبب بمیان آمدن جنگهای نیابتی به سطح جهان خواهد شد."
همکاری روسیه و ایران با طالبان تا هنوز از سوی حکومت افغانستان تائید نشده است اما چندی پیش ضمیر کابلوف نماینده خاص روسیه برای افغانستان گفته بود که بخاطر احساس خطر از داعش با گروه طالبان تماس برقرار کردهاند.
به تازگی برخی رسانهها نیز گزارش دادهاند که یک هیئت طالبان مسلح که ریاست آن را ملا هبتالله رهبرآنان به عهده دارد به روسیه سفر کردهاست.
فرانس مایکل ملیبن نماینده خاص اتحادیه اروپا برای افغانستان نیز به مجله فارن پالیسی بریتانیا گفته بود که ایران برای جلگیری از نفوذ گروه داعش همکاری با طالبان را آغاز کردهاست.
سفر ملا اختر محمد منصور رهبر پیشین طالبان به ایران نیز از مواردی بودهاست که بر اساس برخی گزارشها مهر صحت بر حمایت ایران از طالبان میگذارد.
شکریه پیکان نماینده مردم کندز در ولسی جرگه نیز میگوید که هلیکوپترهای را دیدند که در ساحه مخالفین در کندز نشست و برخاست کردهاست.
وی افزود:
"در سالهای قبلی و امسال هلیکوپترهای در ساحه مخالفین مسلح در ناوقتهای شب نشست و برخاست کردهاند و مردم دیدهاند که افراد نقاب پوش در آنجا پیاده شدهاند."
با این همه، ریاست جمهوری افغانستان از کشورهای همسایه و منطقه میخواهد که از گروههای تروریستی برای مقاصد سیاسی شان استفاده نکنند.
شاه حسین مرتضوی معاون سخنگوی رئیس جمهور در این مورد به رادیو آزادی گفت:
"رابطه دولت محور را که ما با کشورهای منطقه داریم انتظار داریم که کشورهای منطقه نیز رابط دولت محور با ما داشته باشند، بنابر این توقع داریم که کشورهای دیگر از گروههای تروریستی برای مقاصد سیاسی شان استفاده نکنند."
شورای عالی صلح افغانستان نیز نگران است و میگوید که حمایت بیرونی از یک گروه مخالف مسلح سبب میشود تا پروسه صلح با چالش روبرو گردد.
عطاالرحمان سلیم معاون این شورا در این باره گفت:
"وقتیکه آنان حامی و همنوا پیدا میکنند، سبب تشویق به جنگ میشوند و علاوه بر اینکه به پروسه صلح کمک نمیکند هنوز هم این روند را بطی میسازد."
در همین حال لطیف نظری کارشناس سیاسی تاکید دارد که باید جلو این رقابتهای منطقه یی و جهانی در افغانستان گرفته شود.
به گفته وی اگر این کشمکشها ادامه یابد ممکن افغانستان هم به سرنوشت سوریه و عراق روبرو گردد.
گزارش: نورالله شایان