مشرانو جرگه افغانستان میگوید که پاکستان و ایران میخواهند به بهانه گفتگوهای صلح طالبان مسلح را در زمستان از جنگ دور نگهدارند.
اعضای این جرگه روز سه شنبه در اجلاس عمومی، مصالحه با طالبان به اشاره پاکستان را یک پروسه بینتیجه خوانده و تأکید کردند که حکومت باید جنگ علیه مخالفان مسلح را در زمستان نیز متوقف نسازد.
این جرگه با اشاره به سیاست قبلی پاکستان در پروسه صلح میگوید که مصالحه و گفتگو با طالبان مسلح، مانند سالهای قبل بازهم بینتیجه خواهد بود.
فرهاد سخی معاون اول مشرانو جرگه که ریاست جلسه را نیز به عهده داشت پس از نگرانی سناتوران گفت که حکومت باید در زمستان با استفاده از امکاناتاش در مورد چگونگی آغاز پروسه صلح یک تصمیم مناسب بگیرد.
وی افزود:
"ایران و پاکستان میخواهد که باز در زمستان امسال حاشیه روی کند، به بهانه صلح یک آتش جنگ را که فعلاً نیروهای امنیتی ما از امکانات خوب برخوردار هستند در سرمای زمستان اینها را توقف بدهند، امید ما اینست که دولت در اینجا تصمیم عاقلانه خود را بگیرد و اقدامات خود را برای سرکوبی گروههای دهشت افگن در تمام افغانستان داشته باشد."
اعضای این جرگه در حالی بر این پروسه به دیده شک مینگرند که پاکستان به طالبان گفتهاست که یا به پروسه صلح یکجا شوند و یا هم این کشور را ترک کنند.
این اظهارات در حالی صورت میگیرد که از دیدار مقامات افغان با طالبان در قطر سخن گفته شده و پاکستان نیز از طالبان خواستهاست که به گفتگوهای صلح حاضر شوند.
سناتوران تأکید میکنند که ممکن طالبان یکبار دیگر به بهانه گفتگوهای صلح برای یک فصل جنگی دیگر تجهیز شده و این در حالیست که حکومت افغانستان انتظار گفتگوهای صلح با این گروه را دارد.
ریاست اجرائیه افغانستان میگوید که حکومت دروازههای صلح را باز گذاشتهاست اما به این معنا نیست که نیروهای افغان سلاحشان را در برابر گروههای که در برابر حکومت میجنگند به زمین میگذارد.
جاوید فیصل معاون سخنگوی ریاست اجرائیه به رادیو آزادی گفت که با توجه به روابط طالبان و پاکستان، حکومت افغانستان نیز امید زیاد به مؤفقیت گفتگوهای صلح با طالبان ندارد، اما انتظار این است که کشورهای منطقه از حمایت تروریزم دست بردارند.
فیض محمد زلاند کارشناس افغان میگوید به گفتگوهای صلح که پاکستان در آن دخیل باشد توقع شده نمیتواند، اما به گفته وی باید برای صلح تلاشها ادامه یابد.
وی افزود:
"موضوع صلح افغانستان یک بحث بسیار مهم است که از این به بعد موسمی و فصل وار نگیریم، بل بحث صلح در هر وقت و زمان اهمیت مهم را دارد و در هر آن بحثی که پاکستان دخیل میشود و به معنی صلح حرکتهای صورت میگیرد نه تنها وقتگیر است بلکه بیمعنا و ضیاع وقت است."
با این همه شورای عالی صلح به گفتگوهای صلح امیدواری نشان داده و میگوید که فشارها بالای پاکستان افزایش یافته و به همین خاطر این کشور مجبور است که از موقف قبلیاش عقب برود.
عبدالخبیر اوچقون معاون این شورا با توجه به این نگرانیها میگوید که ممکن اینبار پاکستان در پروسه صلح همکاری صادقانه نماید و این پروسه مؤفق شود.
گزارش: جاوید حسنزاده